Sådan følger IT-underviseren med

Hvad tror sådan en gammel dame, hun kan lære mig om IT? Sådan er reaktionen hos nogle af Syddansk Universitets mandlige studerende, der lukker ørerne. Men når de dumper til eksamen, må de sande, at den 56-årige Birthe Gawinski faktisk vidste mere end de. Mød hende her.

Ved en tilfældighed blev spansklæreren Birthe Gawinski pludselig IT-underviser for ti år siden. En kollega rejste, ingen andre var interesserede, og hun slog til. Da havde hun aldrig brugt en pc, kun Macintosh. Men en gejst for teknologi som værktøj bed sig godt fast. Nu er hun 56 år, underviser i IT inden for sprogfag på Syddansk Universitet og er samtidig selv i gang med en master-uddannelse.

Birthe Gawinskis arbejdsplads er spredt ud over Syddanmark og ind i Tyskland. Birthe Gawinski underviser både i Esbjerg, Flensborg og Sønderborg. For tiden i fagene: Sprog & IT, Sproglig og Kulturel Formidling samt i Computer Assisted Language Learning.

Syddansk Universitet er en fusion mellem Handelshøjskole Syd - Ingeniørhøjskole Syd, Odense Universitet og Sydjysk Universitetscenter. Universitetet er Danmarks trediestørste med omkring 15.000 studerende og cirka 7.000 ansatte.

Birthe Gawinski er af den videbegærlige slags, der altid godt kunne bruge lidt flere timer i døgnet. Læs hvordan hun bruger dem, hun har.

Birthe Gawinski fakta:
    Uddannelse:
  • 1966: Et-sproglig korrespondent i spansk
  • 1969: ED i spansk, Handelshøjskolen i København
  • 1981: Hovedfagseksamen i spansk, Københavns Universitet
  • 1999: Læst først år på Master i Multimedier på IT-Vest
  • 2000: Startet på Master i IT, Sprog og Læring på IT-Vest som fjernstudium

    Karriere
    :
  • 1965: Oversætter i firma i Madrid
  • 1966-73: Informationsmedarbejder og oversætter på Spaniens Nationale Turistkontor i København
  • 1971-1980:Underviser i spansk på Studieskolen København
  • 1982-90: Timelærer i spansk på forskellige fynske gymnasier
  • 1990-? Ansat på Handelshøjskole Syd, nu Syddansk Universitet - lektor, BA-studieleder, Institutleder samt lærerudvekslingsophold i Spanien
  • Freelance oversætter og tolk
  • Ordbogsforfatter dansk-spansk ordbog Munksgaard, nu Gyldendal
  • Efteruddannelseskurser i sprogteknologiske værktøjer for sprogmedarbejdere

    Privat:
  • Registreret partnerskab med Hanne, uddannelseschef
  • Tre døtre på 17, 28 og 34 år samt fire børnebørn
  • 56 år

Hvad er på dagsordenen i dit arbejdsliv lige nu?
- og hvilke konkrete opgaver optager mest af din tid lige for tiden?

Lige nu er det forberedelse til undervisningen i forårssemestret, som starter i næste uge. Derudover er det omstilling af dele af min undervisning til e-learning. Sideløbende er jeg i gang med et projekt til mit master-studium.

Hvad er det, der især er drivkraften for dig ved dine fag?

At det aldrig bliver rutine; der sker hele tiden så meget nyt, og det er nødvendigt - og spændende - at følge med.

Hvad vil du gerne udrette med dit fag?

Give mine studerende nogle redskaber, de kan bruge i deres fremtidige arbejde.
Overbevise dem om, at computerne IKKE erstatter deres arbejdskraft, men at deres rolle som for eksempel oversættere er en anden end tidligere.
Vise dem, at internettet er en guldgrube af informationer - ikke bare et sted, man surfer rundt.

Hvad er et drømmejob for dig?

Det er et job, hvor jeg kan dele nogle af de ting, jeg er god til, og som jeg brænder for, med andre. Og det har jeg mulighed for i mit nuværende job. Både i forhold til mine studerende og forhåbentlig også i forhold til mine kolleger. Og så skal det i øvrigt helst være sådan, at jeg glæder mig lige så meget til mandagen som til weekenden ? og sådan er det for det meste!

Hvordan gik det til, at du blev IT-underviser?

Ved et tilfælde i 1991. Den kollega, der underviste i faget, skulle overflyttes til en anden afdeling. Jeg blev spurgt, om jeg kunne tænke mig at overtage undervisningen. Det var noget af en udfordring, for jeg havde haft en Mac siden midten af firserne og havde aldrig brugt en pc. Så jeg måtte i gang med at sætte mig ind i Dos og en masse forskellige programmer, og det har jeg så været i gang med siden!

Jeg har kun deltaget i nogle enkelte kurser, resten har jeg lært mig selv. Jeg har siden da været med til at udvikle indholdet af faget i samarbejde med en kollega.

Hvordan havde du som ung forestillet dig, at din karriere skulle forme sig?

Lige fra jeg var barn, har jeg villet være lærer, men efter skolen startede jeg på et kontor, samtidig med at jeg læste om aftenen på Handelshøjskolen. Jeg havde ingen studentereksamen, men efter at have læst i seks år på Handelshøjskolen havde jeg fået smag for at læse og fortsatte på universitetet. Og samtidig begyndte jeg at undervise i spansk på Studieskolen, hvor jeg var i 10 år.

Der findes vel ikke så mange 56-årige kvindelige IT-undervisere og med den baggrund, du har. Får du nogensinde reaktioner på det?

Jeg har flest kvindelige studerende, men af og til er der nogle unge fyre på holdene også. Der kan jeg tydeligt se, hvad de tænker, når jeg kommer ind i klassen: ?hvad tror sådan en gammel dame, hun kan lære mig, jeg ved alt om computere?. Så slapper de af, fordi de ikke tror, at jeg kan lære dem noget. Nogen ?pjækker? fra undervisningen ? eller værre endnu: De spiller ?Karl Smart?, hamrer rundt på tastaturet og får computeren til at gå i sort.

Det er ikke tit, jeg har dumpet nogen til eksamen, men det er sket. Det har i flere tilfælde været de unge fyre, der ikke mente, jeg kunne lære DEM noget. Det går pludselig op for dem ? og her taler jeg ikke kun om fyrene, men i lige så høj grad om de kvindelige studerende, at faget ikke kun handler om at sidde ved en computer, men at der også er en masse teori, man skal have styr på. Og det er måske først i eksamenssituationen, eller når de skal fremlægge et projekt, at det går op for mange af dem, at de nu er studerende på et universitet, ikke elever på en skole.

Hvor mange timer bruger du på at opkvalificere dig om ugen ud af din samlede arbejdstid?

Svært spørgsmål! Jeg har svært ved at skelne mellem arbejde og fritid ? jeg synes, det meste af det, jeg laver på én eller anden måde er en del af min ?opkvalificering?. Min computer er som regel tændt hele tiden, og efter jeg har fået fast opkobling til nettet hjemmefra, er jeg også på nettet hele tiden. Så er der ofte noget, jeg lige skal checke, for eksempel når jeg læser avis, eller hvis vi diskuterer et eller andet emne ved middagsbordet, så kan man jo lige slå det op.

Har du lagt en overordnet plan for, hvor din karriere og faglige udvikling skal bevæge sig hen i de kommende år?

Jeg er i øjeblikket i gang med en master-uddannelse i IT, Sprog og Læring, og det synes jeg er meget spændende. Jeg kan blandt andet bruge det til at give erfaringer og gode idéer videre til mine kolleger bl.a. i form af kurser og workshops. Jeg er i også i gang med at konvertere noget af min undervisning til e-learning, og det er jeg meget optaget af. Jeg mener som så mange andre universitetslærere, at de studerende i stigende grad opfatter sig selv som ?elever? i stedet for studerende, og jeg tror, det er nødvendigt at få lagt mere af ansvaret for deres læring over på dem selv. Det har jeg forsøgt i det små ved at lægge deres undervisningsmateriale på mit website, så de selv skulle sørge for at hente det, i stedet for at jeg skal bruge en masse tid på fotokopiering. Næste skridt for mig vil så være, at store dele af undervisningen foregår via nettet, vi mødes så ca. hver 3. uge og samler op på de opgaver og øvelser, de har løst undervejs. Jeg er ikke startet med det endnu, så jeg er spændt på, hvordan det vil fungere.

Hvor og hvordan opdaterer du din faglige viden?

Ved at læse tidsskrifter og bøger og gennem min masteruddannelse på nettet. Jeg har en kæmpesamling af IT-bøger, som jo desværre bliver alt for hurtigt forældede.

Hvad ligger der på dit natbord lige nu?

Patricia Cornwell: Isle of Dogs ? jeg elsker krimier, især af kvindelige forfattere som Cornwell, Paretsky, Elizabeth George og Sue Grafton.

Den næste bog i min bunke er Susanne Giese: Drømmen om kvinden ? kvindeidealer og feminisme i tre årtier ? jeg er overbevist feminist, også selv om det er blevet ?umoderne?. Jeg har den holdning, at så længe der ikke er f.eks. ligeløn, og så længe der findes undertrykte kvinder rundt omkring i verden, så er der brug for feminismen.
Derudover ligger der altid en Peter Plys, ham bliver jeg aldrig træt af! Og der kunne også meget vel ligge en tegneserie ? Steen og Stoffer eller Radiserne

Hvilke netværk deltager du evt i?

Webgrrls. Jeg startede en afdeling af netværket i Esbjerg for tre-fire år siden ? men det kniber noget med at holde liv i den. Jeg er vældig glad for Webgrrls' mailingliste, der kan man altid være sikker på at få hjælp og gode råd

Netværker og vidensudveksler du også uformelt i andre sammenhænge?

Jeg har en god kollega i Kolding, som er mere inde i de tekniske sider af IT end jeg. Vi har en ?fast forbindelse? gennem Yahoo Messenger. Hos ham kan jeg få hjælp, når det brænder på.

Hvor ofte deltager du i konferencer?

Tre-fire gange om året, dels IT-konferencer, dels konferencer om leksikografi, da jeg også er ordbogsforfatter. I det kommende år skal jeg på to internationale leksikografi-konferencer i København.

Hvad ville du gerne bruge mere tid på?

Jeg ville meget gerne lære at bruge nogle flere programmer som Flash, Photoshop og XML.

Jeg har ikke så meget tid til at fotografere, som jeg tidligere har haft, det kan jeg godt savne ind imellem. Jeg ville gerne blive bedre til digitalfotografering; jeg er vild med mit lille Canon Digital Ixus, og jeg har det med overalt. Det bliver nu mest til billeder af børnebørnene, men min største interesse er faktisk natur- og dyrefotos. Jeg har for eksempel taget nogle billeder af en zebra, og så kun brugt et lille udsnit af billedet, så der opstår nogle fantastiske strukturer i sorte og hvide nuancer.

Hvilke muligheder for at skaffe ny viden har du nødtvungent valgt at prioritere fra?

Jeg forsøger at følge med inden for mit oprindelige fagområde spansk, men IT fylder mest i øjeblikket, i og med at jeg underviser i det. Jeg savner ikke nødvendigvis at undervise i spansk, men jeg har behov for at følge med i, hvad der sker i Spanien. Jeg har brug for at tage derned engang imellem for at tale sproget og ?mærke stemningen?.

Hvor stor en rolle mener du, det spiller for din markedsværdi på jobmarkedet, hvordan og hvor meget du holder dig orienteret?

Nu er der jo nok grænser for, hvor stor min ?markedsværdi? er. Jeg har heller ikke planer om at forsøge at finde ud af det, da jeg er glad for mit nuværende arbejde. Men jeg ville ikke kunne passe mit arbejde, hvis jeg ikke hele tiden fulgte med i udviklingen

Hvad ville der ske, hvis du brugte mindre af din tid på vidensopdatering?

Jeg ville føle, at jeg ?gik i stå?, ikke kun i forhold til mit arbejde, men også i forhold til mig selv

Kan du nogensinde lægge dit fag fra dig - eller kan du ikke lade være med tænke på det, når du ser eller hører ting i fritiden?

Nej, ikke hvis jeg tænker på alle de ting, jeg beskæftiger mig med, altså både IT, ordbogsarbejde, oversættelse og så videre. Når jeg læser en oversat bog eller ser en film, kan jeg ikke lade med at ?bedømme? oversættelsen. Det irriterer mig, hvis man af oversættelsen kan se, hvad der har stået for eksempel på engelsk - det er som regel tegn på en dårlig oversættelse. Når jeg ser spansk TV eller er i Spanien ?samler? jeg på ord til min ordbog, og sådan kunne jeg blive ved.

Hvilke websteder besøger du jævnligt?

www.google.com - efter min mening den suverænt bedste søgemaskine.
www.yahoo.com
www.amazon.co.uk - jeg køber mange bøger, video- og dvd-film her.
Internet Movie Database - her kan man finde alt om film.
http://esb.sdu.dk/~birthe/ord.html - min egen ordbogsside med masser af links til online-ordbøger.
www.uvm.dk Undervisningsministeriet? her ligger mange interessante online-publikationer.
www.elpais.es - spansk avis.
www.terra.es - spansk søgemaskine.

Hvilke nyhedsgrupper og debatfora læser og deltager du i?

Fortrinsvis Webgrrls.

Arbejdsplads-websted?

www.sdu.dk
Medarbejderhjemmeside

Hvad går din fritid med?

Min familie, biograf, teater, koncerter, rejser, læse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere