Sådan følger IT-altmuligmanden med

27-årige Torben Frandsen er hyret til at indføre et ERP-system på en stålvirksomhed. Men som IT-kyndig i et mindre firma løser han i praksis en del andre opgaver end ERP-implementering. Mød den selvlærte edb-koordinator, der ikke kan lade være med at udtænke installationer og koder i fritiden.

Rundt omkring i de mange små og mellemstore virksomheder, der findes i Danmark, sidder IT-altmuligmændene m/k og skal på blækspruttevis håndtere enhver IT-opgave. Nogen lang uddannelse har de sjældent. Og forkromede kurser, konferencer og anden videnopdatering er der ikke megen tid til i dagligdagen.
Edb-koordinator Torben Frandsen på stålvirksomheden Belman i Esbjerg er en af disse selvlærte altmuligmænd. Han er projektansat, og sammen med en kollega står han i praksis for udvikling, drift og vedligeholdelse af al IT i firmaet med 33 ansatte, hvoraf tolv er funktionærer og dermed PC-brugere.
Torben Frandsen:

    Privat:
  • 27 år
  • Gift med sygeplejestuderende
  • Datter på tre måneder
  • Bosat i Esbjerg

    Karriere:
  • 2001-:
    Projektansat edb-koordinator hos Belman Production
  • 2000-2001:
    IT-altmuligmand i en mindre virksomhed i shippingbranchen
  • 1996-2000:
    Selvstændigt IT-erhvervsdrivende
  • 1995-1996:
    Basisår på Aalborg Universitet Esbjerg - "men jeg indså, at jeg var inkompatibel med Aalborgsystemet
  • 1994-1998:
    Aftenskoleunderviser i forskellige IT-relaterede fag
  • 1994-1995:
    Adgangskursus til Danske Teknika
  • 1993-1994:
    Arbejde i supermarked
  • 1992:
    Elektronik og svagstrøm på Teknisk Skole for at blive tekniker inden for multimedieproduktion - men lærepladsen udeblev

    Foretrukne websteder
    msdn.microsoft.com
    www.microsoft.com/technet
    www.swynk.com
    www.ing.dk
    www.dilbert.com
    www.bbc.co.uk/h2g2/guide/
    www.idg.dk
    - samt diverse IT-producenters websteder


Hvor mange områder skal du favne i dit job?

I mit nuværende job er jeg ansat til at løse en helt konkret opgave, nemlig at indføre et ERP-system, som skal være fuldt integreret med en specialudviklet applikation til konfiguration af vores produkter. I en lille
virksomhed som vores omfatter det imidlertid:
- Projektledelse
- Forhandlinger med leverandører samt indkøb
- Softwareudvikling
- Serveropsætning og -administration

Den daglige IT-drift varetages af en salgsingeniør, som dog jævnligt låner mig til opsætning af klientmaskiner, netværksadministration og så videre.

Hvad betyder det for dig i dagligdagen, at du er mestendels selvlært?

For at undgå nederlag eller mistro må jeg være hudløst ærlig omkring mine vidensmæssige svagheder og styrker. Selvom det er fristende at gribe efter alle chancer for at lære, ville der ikke komme noget godt ud af det, hvis jeg kastede mig over en opgave, som jeg enten ikke havde begreb om eller kun kendte i princippet. Omvendt søger jeg altid mod ydergrænserne af min viden.

Desuden er mit teoretiske grundlag ikke så stærkt som for en uddannet, og derfor må jeg arbejde hårdere for at tilegne mig viden. Til gengæld oplever jeg, at jeg kan favne bredere, fordi jeg ikke føler mig fastlåst i en
udvikler- eller teknikerrolle.

Hvilken betydning oplever du, at din selvlærte profil har på jobmarkedet?

De første par sekunder ser folk gerne noget mistroiske ud, men de overvinder det hurtigt, for 'dem er der jo så mange af i dén branche.' Jeg har oplevet, at afgangsbeviset bliver mindre vigtigt, når blot man fortæller oprigtigt, hvad arbejdsgiveren kan forvente, og hvad han ikke kan forvente. Et forsøg på at oversælge sig selv bliver altid gennemskuet.
I de sidste fire år har jeg gerne villet i gang med at tage nogle certificeringer.

Hvad er på dagsordenen i dit arbejdsliv lige nu?

Jeg har et projekt, der snart skal være færdigt. Efter at have været mest tekniker i en periode, er jeg nu på vej ind i en periode, hvor der skal produceres kildekode.

Hvad er den største udfordring i dit job?

Det er måske at kommunikere med mine kolleger om, hvad der sker med projektet. Det er meget nærliggende at spærre sig inde og tæske løs på problemet alene.

Hvad er den største kilde til stress eller frustration i dit job?

Udvikler- og teknikerrollerne samt den mere forretningsprægede rolle fordrer totalt forskellige måder at arbejde på. Når jeg skifter mellem rollerne, sidder jeg ofte og laver ingenting i nogle minutter, førend jeg er ansporet til den næste opgave. Det er ikke alene frustrerende at lave ingenting, når man i virkeligheden har travlt, men det giver også anledning til dårlig samvittighed, for man skulle jo gerne bestille noget for sin gage.

Hvad er det, der især er drivkraften for dig i dit job?

Mit nørd-gen og mit enspænder-gen. Men begge er størrelser, som skal holdes i stramme tøjler.

Hvad vil du gerne udrette med dit fag?

Mine Bill Gates-drømme har jeg efterhånden fået lagt bag mig. Hvis blot jeg kan få lov til at se mine løsninger skabe økonomisk vækst og tilfredshed på alle niveauer, er jeg såmænd godt tilfreds.

Hvad består det helt ideelle drømmejob af for dig?

Ubegrænsede budgetter opnår jeg jo nok aldrig. Men i mit drømmejob ville jeg i enhver henseende kunne lave den optimale løsning. Det giver en rar fornemmelse i maven, når man ikke går på kompromis.

I det lange løb kunne jeg også godt tænke mig at skære enten udvikler- eller teknikerdelen fra. Jeg kan bare ikke finde ud af, hvad jeg elsker mindst.

Hvordan havde du oprindelig forestillet dig, at din karriere skulle forme sig?

Jeg har haft så mange forestillinger i løbet af årene, at det er svært at komme i tanker om den oprindelige. Men jeg skulle da både være chipdesigner og leder af mit eget firma.

Hvordan gik det til, at du fik dig et arbejdsliv inden for IT?

Som de fleste andre IT-folk på min alder, har jeg rodet med computere, siden jeg var barn. Et spørgsmål om hjælp fra en bekendt, som er erhvervsleder, fik mig på den vanvittige tanke, at jeg kunne tjene penge på min hobby. Som det nu har udviklet sig, roder jeg slet ikke med computere på hobbyplan længere.

Hvor mange timer bruger du på at opkvalificere dig om ugen ud af din samlede arbejdstid?

Jeg bruger vel ca. 5-10 timer om ugen . Det foregår sjældent andre steder end på jobbet. Jeg har forsøgt mig med at læse manualer og lærebøger i min fritid, men min koncentration svigter mig. Før i tiden kunne jeg sidde oppe om natten og studere, men den går ikke, når man er familiefar.

Har du lagt en overordnet plan for, hvor din karriere og faglige udvikling skal bevæge sig hen i de kommende år?

Jeg har ikke lagt nogen egentlig plan, men jeg forsøger at arbejde strategisk med min personlige udvikling ud fra betragtninger om mine styrker samt formodninger om markedets fremtidige udvikling. I den store sammenhæng
er min egen indsats en prut i vinden, så jeg har valgt at være mere kynisk end idealistisk, når jeg beslutter, hvilke vidensområder jeg vil satse på.

Hvor og hvordan opdaterer du din faglige viden - og hvilke kilder tyer du til?

Det er næppe nogen overraskelse, at jeg bruger nettet en del. Det sker mest i form af lærerige websteder og mailinglister. Her får jeg både branchenyhederne og den tekniske viden. Lærebøgerne, som typisk er amerikanske, har det med at være unødvendigt tykke og ukoncentrerede, så de bliver mest brugt som håndbøger.
Når jeg møder folk, som er klogere end mig, forsøger jeg altid at suge viden ud af dem. Jeg aldrig bange for at
spørge dumt.

Hvad ligger der på dit natbord lige nu?

Fru Marie Grubbe af JP Jacobsen og en teologibog af Graeme Goldsworthy.

Hvilke netværk deltager du i?

Jeg kender ikke til noget netværk i Esbjerg ud over en Linux User Group, men jeg overvejer kraftigt at forsøge at starte et. På nettet deltager jeg blandt andet på nogle mailinglister, for eksempel peach.ease.lsoft.com

Hvilke nyhedsgrupper læser og deltager du i?

Jeg har ikke så megen tid til Usenet som før i tiden. Nu bruger jeg mest nyhedsgrupperne når lokummet brænder. Tidligere var jeg ganske aktiv i dk.kultur.sprog og dk.videnskab.

Netværker og vidensudveksler du også uformelt i andre sammenhænge?

Ikke rigtigt. Jeg kender andre i branchen, som jeg snakker med en gang i mellem, men man skal passe på at man ikke kommer til at nasse på en viden, som de ellers tager sig betalt for - og omvendt.

Deltager du i konferencer?

Jeg gjorde det en del da jeg var selvstændig, men det bliver ikke til så meget længere.

Hvad ville du gerne bruge mere tid på at følge med i?

Her må jeg nok svare, at jeg gerne ville følge mere med i alle de vidensområder, jeg beskæftiger mig med. Jeg skal imidlertid også være produktiv en gang i mellem.

Hvilke muligheder for af skaffe ny viden har du nødtvunget valgt at prioritere fra?

Konferencerne ville jeg gerne deltage mere i, men i små virksomheder er det sjældent muligt at afse tid og penge til at sende mig til for eksempel Tech-Ed eller Cebit. Jeg kunne også bruge langt mere tid på nettet, men jeg må
nedprioritere min læsning af mindre væsentlige ting.

Hvor stor en rolle mener du, det spiller for din egen og dit firmas markedsværdi, hvordan og hvor meget du holder dig orienteret?

Det er altafgørende for min egen markedsværdi. Meget af den viden, jeg har i dag, er værdiløs om kort tid, hvis jeg ikke holder mig orienteret - vel at mærke om det rigtige. Betydningen for firmaets markedsværdi er ikke direkte målbar. Men det er klart, at hvis jeg laver løsninger, der var smarte for fem år siden, kommer vi til at ligge bag vores konkurrenter. Svagheden ved tidsbegrænsede stillinger er imidlertid, at det er svært for firmaet at
investere i min viden, når den måske ikke kommer firmaet selv tilgode.

Hvad kunne der i allerværste fald ske, hvis du brugte mindre af din tid på at holde din viden opdateret?

Jeg ville langsomt med sikkert sakke agterud, for til sidst at være fuldstændig uinteressant på IT-arbejdsmarkedet.

Kan du nogensinde lægge dit fag fra dig?

Jeg finder jævnligt mig selv i færd med at planlægge en installation eller med at få idéer til kildekode, mens jeg har fri. Faktisk tænker jeg mest kreativt i min fritid. Måske fordi tankerne ikke er bundet af den forestående opgave.

Jeg er imidlertid lykkeligt uvidende om, hvad man gør ved problemerne med hjemmecomputeren, så selskabssnak om joystickdrivere og lydkort går mig ram forbi.

Hvad går din fritid med?

Min familie betyder alt for mig, så jeg forsøger, så godt jeg kan, at være hjemme, når jeg er hjemme. Desuden tilbringer jeg megen tid med gode venner, gode bøger og diverse kirkelige aktiviteter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere