Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Fremtidens ansatte kræver tillid og frihed

Jeg er en værdifuld investering for min arbejdsplads. Ikke en omkostning, der skal overvåges. Ledelsen skal lytte til mig. Ikke bare holde skåltaler. Sådan lyder nogle af forventningerne til fremtidens arbejdsplads, ifølge fremtidsforskeren Jan Nielsen.

Når nutidens børn og unge entrer arbejdsmarkedet i de kommende årtier, får arbejdsgivere at gøre med en krævende type medarbejdere. De chefer, der formår at matche de udfordringer, vil få meget igen. Fremtidens vidensmedarbejdere vil nemlig være karakteriseret ved stort engagement, fleksibilitet og mobilitet.

Scenariet for morgendagens medarbejdere skitseres af fremtidsforsker Jan Nielsen. På Institut for Fremtidsforskning i Århus har han sammen med kollegerne analyseret udviklingstendenser herhjemme og udenlands; statistikker, debat og faglitteratur.

Arbejdet får ifølge forskerne en endnu større betydning i tilværelsen. Det viser alene den tid, vi allerede i dag bruger på det.

Selvom danskerne formelt får mere og mere fritid i form af kortere arbejdstid og flere ferieuger, er det reelle antal arbejdstimer stigende. Ikke mindst for kvinderne, der på verdensplan indtager trediepladsen for højeste ugentlige arbejdstid med i snit 44 timer. Danske mænd har trediepladsen på europæisk plan.

Sige ét, gøre noget andet

Jobbets dominerende rolle for fremtidens medarbejdere er en af årsagerne til de stigende krav. Når arbejdet fylder meget, skal det også give én stor tilfredsstillelse.

- De vil forlange stor fokus på den personlige og faglige udvikling i jobbet. De vil føle, at de flytter sig og også er med til at flytte virksomheden. De vil betragtes som et aktiv - ikke en omkostning, siger fremtidsforsker Jan Nielsen.

- Der ser ud til at være mange ligheder med parforholdet i den måde, man vil indgå arbejdsforhold: Hvis du ikke opfylder mine krav og forventninger, så går jeg.

Floskelrytteri uden substans og værdier i disharmoni med den virkelighed, medarbejderne oplever, bør fremtidens ledelse holde sig langt fra. Medarbejderne vil nemlig i stigende grad være kritiske over for, om virksomheden på alle planer rent faktisk gør det, den siger.

Hvis for eksempel en mellemleder agerer i strid med topledelsens erklærede værdier og mål, så giver det et ordentlig hak i troværdigheden og dermed respekten fra medarbejderside.

Høre godt efter

Ledelsen bør ikke være for ivrig til at tage ordet. Det er klogere at klappe lyttelapperne ud.

- Når en leder optræder karismatisk og alfaderligt, er der risiko for, at han glemmer at lytte til sine medarbejdere. Hvis lederen var eksperten over alle, behøvede han vel ikke ansætte nogen. Fremtidens leder skal først og fremmeste være en dygtig leder, der optræder som coach og hjælper medarbejderne til at hjælpe sig selv, siger Jan Nielsen.


Hvis fremtidens leder ignorerer sine ansatte og ikke inddrager dem i sine beslutninger, vil han eller hun få overordentligt vanskeligt ved at implementere sine beslutninger.

- Det duer ikke at tvinge fremtidens medarbejdere. Det vil give meget bedre resultater at spørge dem: Hvad vil du gerne lave, og hvad er du bedst til?, mener Jan Nielsen og peger på, at virksomheden Novo med sine ledelsesprincipper således ligner en arbejdsplads på forkant med fremtiden.

Slip de ansatte løs

Fleksibilitet, frihed og tillid er tre afgørende faktorer for fremtidens medarbejdere. De vil betragte deres arbejdsplads som et virtuelt rum, de kan træde ind i uanset tid og sted.

- Nogle ledere er måske bange for spildtid. At de mister kontrollen, hvis arbejdsplads og arbejdstid ikke er i faste rammer. Men medarbejderne vil passe deres job, fordi de synes, det er spændende. Mange overarbejder endda, mener Jan Nielsen.

Med små ungdomsårgange og vedvarende flaskehalsproblemer i IT-branchen vil det være selvmord at gøre, som man plejer som arbejdsgiver i fremtiden, mener Jan Nielsen.

- Ledelsen skal være oppe på beatet fremfor at læne sig tilbage i selvtilfredshed. Rigide ledere vil blive overhalet, fordi det vil gå så stærkt. Der vil ske opbrud med traditioner. Det, der var sandt i går, er ikke rigtigt i dag, siger Jan Nielsen.

Relevante links:

Det Danske Ledelsesbarometer - en rapport om nutidens og fremtidens ledelse, udgivet af Ledernes Hovedorganisation og Handelshøjskolen i Århus.

Jan Nielsen - baggrund om fremtidsforskeren på Instituttet for Fremtidsforsknings websted.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere