Sådan følger IT-politikeren med

Morten Helveg Petersen er en mand med en mission. Ja, faktik mange. Derfor går dagligdagen over stok og sten, og der er meget, han ikke når i farten. Politikeren arbejder blandt andet på at overbevise sine folketingskolleger om, at IT skal inddrages langt mere i beslutningerne om Danmarks fremtid.

Engang drømte han om at blive trommeslager. Men den radikale folketingspolitiker Morten Helveg Petersen erkendte, at talentet og interessen trak i en anden retning. Nu slår han som politiker på tromme for, at Danmark skal satse ambitiøst på at blive en slags eksperimentarium for nye og avancerede teknologiske løsninger på menneskers og samfundets behov.

Morten Helveg Petersen indrømmer, at der er meget, han ikke når i farten. Tonsvis af papirer skal læses, og massevis af møder kræver hans nærvær. Radioavisen vækker ham måske klokken 6 søndag morgen for et interview.

Livet som politiker ligner nok den selvstændige erhvervsdrivende, siger Morten Helveg om sin arbejdstid og løn. At tale om fritid og arbejde er for sort-hvidt. Heldigvis anerkender hans familie bestående af to små børn og en kone, at politikerposten er en livstil.
For Morten Helveg Petersen er det knokleriet værd at mærke, at han gør en forskel i samfundet.

Mød politikeren, familiefaren og fodboldfanen.

Morten Helveg Petersen:

    Privat:
  • 35 år
  • Gift med Katja. To børn: Nikolaj og Helena.
  • Bosat i hovedstadsområdet

    Uddannelse:
  • 1992:
    Cand.polit fra Københavns Universitet
  • Efteruddannelse fra INSEAD i Fontainebleau, Paris

    Karriere
  • 1992:
    Ansat ved EU-Kommissionen i Bruxelles
  • 1993-1998:
    Ansat i Dansk Industri med danske virksomheders forhold til EU, globalisering og ulandspolitik
  • 1998:
    Valgt ind i Folketinget for det Radikale Venstre.

    Poster:
  • Ordførerskaber: Finans, forsvars, udenrigs og IT
  • Bestyrelsesmedlem i UNICEF Danmark
  • Bestyrelsesmedlem i Frit Oplysningsforbund i Hovedstaden.

    Bogudgivelser
  • 1998:
    Midt i maskinrummet
  • 2001:
    Enter - et personligt bud på danmarks IT-fremtid

    Eget websted:
    www.helveg.dk

    Foretrukne websteder
  • www.economist.com
  • www.folketinget.dk
  • www.computerworld.dk
  • www.dr.dk
  • www.tv2.dk
  • www.fck.dk
  • www.arsenal.com
Hvad er øverst på dagsordenen i dit liv lige nu?

Finansloven, flytning til nyt hus, hvordan min dreng har det i hans nye vuggestue og om FCK kan hente syv point i forhold til Brøndby.

Hvilken slags opgaver fylder generelt mest i dit job?

Møder fylder meget. Det være sig i den radikale folketingsgruppe, i folketingssalen, offentlige møder eller møder med bagland og græsrødder. At læse og forberede sager fylder selvfølgelig også godt i landskabet. Man skal være ordentlig klædt på til for eksempel en debat om finansloven, og dér er der kun én vej at gå: At sætte sig ned og læse på sagerne.

Hvorfor vælger du at have hele fire ordførerskaber for det Radikale Venstre? Hvad giver det dig?

Ordførerskaberne er mit daglige arbejde. Der findes skam fordele ved at være i et lille parti, nemlig at man får lov til at prøve kræfter med store og tunge områder. Ordførerskaberne giver mig muligheder for at blande mig i diskussionen om fremtidens samfund. Jeg opfatter det som et stort privilegium at beskæftige sig med tunge, traditionelle områder såsom økonomisk politik, fremtidens velfærdssamfund, sikkerhedspolitik og ulandsbistand kombineret med diskussioner om, hvor vi vil hen med den nye, spændende teknologi.

Du har profileret dig en del på IT i din valgkamp, med din bog "Enter" og dit websted www.helveg.dk. Vurderer du, at din IT-profil kan være afgørende for, at en vælger stemmer på netop dig?

IT-politik er fantastisk underprioriteret i betragtning af, hvor stor indflydelse ny teknologi har på vores adfærd og dermed indretningen af fremtidens samfund. En politikers vigtigste opgave må jo være at vurdere, hvad der er samfundets største udfordringer, hvor vi gerne vil hen og så kæmpe for sine holdninger.

Jeg tror på, at ny teknologi spiller en vigtig rolle, og jeg håber ? men véd det ikke med sikkerhed ? at mine holdninger og engagement på det område også er en af begrundelserne for, at jeg havde et godt folketingsvalg i Københavns Amt. Samtidig fornemmer jeg, at IT begynder at fylde bare en smule mere i billedet. Vi er stadig langt fra den situation, hvor IT er det første spørgsmål fra salen ved et vælgermøde, men der er skred i tingene.

Hvordan vurderer du Folketingsmedlemmernes generelle vidensniveau inden for IT?

Alt for lavt. Det viser sig tydeligt ved, at IT-diskussionen har trange kår. Det undrer mig især, at der er så lidt debat om, hvordan IT påvirker sundhedssektoren, uddannelsessektoren og kulturlivet.

Hvad skal IT spille for en rolle i Danmarks samfundsudvikling de kommende år?

IT er et redskab og ikke mere, end vi selv gør det til. Visionen er, at IT bruges aktivt som et redskab i samfundets tjeneste. At IT betragtes som ligeså naturligt som jernbaneskinner og motorveje. Vi véd, at der bliver mangel på arbejdskraft, for eksempel i den offentlige sektor. Derfor er det oplagt, at IT bruges til at skabe en offentlig sektor, der i endnu højere grad tager udgangspunkt i den enkeltes behov og ønsker, men med mindre administration og bureaukrati.

Jeg tror på, at Danmark kunne udvikle sig til at blive et slags eksperimentarium for nye og avancerede teknologiske løsninger på menneskers og samfundets behov. Vi har en høj udbredelse af teknologi og masser af kritiske brugere. Dertil kommer gode traditioner for folkeoplysning og uddannelse, hvilket er en stærk kombination og et godt udgangspunkt. Men hvis vi skal i front kræver det, at vi satser på området. Den erkendelse har stadig ikke bredt sig.

Du har sagt, at du vil arbejde for mere og bedre indhold på nettet. Hvilket indhold savner du i din hverdag som borger, forbruger og politiker i Danmark?

Jeg savner at kunne få adgang til min læge via internettet og bestille tid og se patientjournaler. Jeg savner en endnu mere udbygget digital forvaltning, så jeg kan komme tættere på den offentlige forvaltning. Jeg ville gerne se endnu mere undervisningsmateriale på nettet og endnu flere eksempler på skoler og institutioner, som benytter nettet aktivt til at dele og udveksle viden. Og så savner jeg, at pladeselskaberne begynder at lægge musik ud på nettet til en ordentlig pris, så jeg på fuld legal vis kan downloade musik.

Du skriver i din bog "Midt i maskinrummet", at "Presset fra den løbende lovgivning og administration er gigantisk", og at man risikerer at blive hægtet af, hvis man lukker øjnene i ti minutter. Hvad prioriterer du så fra i din dagligdag - eller hvad når du simpelthen bare ofte ikke i farten?

Der er meget, der ikke nås. Men jeg holder meget af et citat, der vist nok stammer fra en formel 1-kører, der sagde noget i retning af, at ?hvis jeg føler, at jeg har alting under kontrol, kører jeg ikke stærkt nok?. Jeg når ikke at læse samtlige bilag. Jeg forsøger at prioritere min tid rimeligt hårdt ? det er nødvendigt af hensyn til jobbet, men sandelig også af hensyn til familien med hustru og to små børn. Det, der først ryger i prioriteringen, er desværre også noget af det sjove: Trommer, tennis, tid med vennerne og så videre.

Hvordan sætter du grænsen for, hvad du vil involvere dig i?

Jeg skal kunne stå inde for det personligt. Det må også gerne være sjovt. Og hvis der er noget fremtidsmusik i det, lytter jeg gerne. Tiden er selvfølgelig en begrænsning.

Hvor mange timer arbejder du om ugen? - og hvordan synes du, det matcher med din indtægt?

I en periode, hvor der for eksempel skal laves finanslov, er det nærmest i døgndrift. Dertil kommer mange aftenmøder og møder i weekender. Hvis det lægges sammen bliver det mange timer. Til gengæld er der perioder, hvor man kan prioritere tiden selv, så livet som politiker er formentlig meget lig det at være selvstændig erhvervsdrivende. Hvis man er optaget af løn og penge, skal man ikke gå ind i politik.

Hvor mange timer om ugen bruger du på at holde dig opdateret i forhold til dit embede? Og hvornår gør du det?

Jeg bruger mange timer om ugen på at holde mig opdateret. Det kan foregå overalt, da jeg slæber læsestof med i tasken, så ledige stunder kan udnyttes. Men aftener, togture og rejser er oplagte lejligheder til at opdatere sin viden.

Hvor og hvordan opdaterer du din faglige viden? - og hvilke kilder tyer du især til?

Udenlandske aviser og tidsskrifter som International Herald Tribune, Financial Times og The Economist er vigtige. Jeg ærgrer mig og føler, at jeg savner noget, hvis ikke jeg får mit Economist med hjem i weekenden. Jeg trækker også hårdt på mit netværk. Dertil kommer diverse nyhedstjenester på nettet, der giver et hurtigt overblik over, hvad der rører sig. Jeg møder desuden mange mennesker i min hverdag, hvilket giver et godt input.

Hvad er den største udfordring i dit arbejde?

At formulere visioner for fremtidens samfund. At evne at sætte sig ind i stoffet hurtigt, kunne sagerne og samtidig have blik for de store linjer og visioner.

Hvad er den største kilde til stress eller frustration i dit job?

Alt det, jeg ikke når. Alle de spændende emner, jeg egentlig gerne ville fordybe mig i og gøre noget mere ved, men hvor tiden ikke slår til. De mange kedelige møder, hvor jeg hellere ville være sammen med familien.

Hvad er det, der især er drivkraften for dig ved dit job?

Jeg tror på det, jeg laver. Jeg er engageret i udviklingen af det danske samfund og vores rolle i det internationale samarbejde. Og så tror jeg på, at det gør en forskel. At man kan ændre på ting, hvis man engagerer sig.

Hvordan havde du oprindelig forestillet dig, at din karriere skulle forme sig?

Jeg flirtede en overgang med at forsøge at komme ind på det rytmiske musikkonservatorium, da jeg tidligere brugte meget tid på at spille trommer. Men det blev ved flirten, og dansk musikliv er ikke gået glip af noget stort.

Hvordan forventer du, at dit arbejdsliv og din karriere vil forme sig i de kommende fem år?

I mit tidligere arbejde kunne man lave karriereplanlægning udover en længere tidshorisont. Det er svært i politik, fordi jeg i princippet kan være på gaden uden arbejde om tre-fire uger, hvis der bliver udskrevet folketingsvalg, og jeg ikke bliver genvalgt. Jeg vil gerne genvælges, fordi jeg føler at jeg først lige er kommet i gang, men det kommer jo helt an på vælgerne i Københavns Amt.

Hvad ser du som din største personlige styrke arbejdsmæssigt?

Energi, engagement og en grundlæggende nysgerrighed.

Hvad ligger der på dit natbord lige nu?

Den spanske sociolog og IT-guru Manuel Castells ?The Internet Galaxy? og en knaldroman af Jan Stage - mit natbord er for lille til at finansloven kan ligge der

Kan du nogensinde lægge dit fag fra dig?

Grænsen mellem arbejde og fritid er udvisket i politik. Gode ideer til nye aktiviteter opstår jo gerne på de særeste tidspunkter, og så er det bare om at smede, mens jernet er varmt. Dertil kommer, at nyheder jo kan bryde ud på alle tidspunkter af døgnet, så jeg kan risikere at blive ringet op af journalister fra kl. 6 om morgenen til midnat. Jeg skal også gerne være opdateret, hvis der sker noget.

Hvad ville du gerne have mere tid til?

Familie, venner, trommer, tennis og nedre-C-tribunen i Parken til FCKs hjemmekampe. Jeg burde også bruge mere tid på at sætte vores nye hus i stand, men?

Hvad betyder familie for dig?

Uden en familie med forståelse for, at politik mere er en livsstil end et arbejde, gik det ikke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere