Så er der Windows på Mac'en

Apple overrasker både venner og fjender med Boot Camp; et værktøj som endelig har gjort det muligt – og enkelt – at installere Windows XP på Mac. Vi har afprøvet løsningen.

Så er der Windows på Mac'en

Da Apple startede på overgangen fra PowerPC til Intel, vakte det nyt håb hos en gruppe Mac-brugere, som i mange år har ønsket at køre både Windows og Mac OS på Mac'en.

Med Apples overgang til Intel opstod håbet om, at det ville være slut med langsom Windows-emulering på Mac. Og det er det. Siden før påske har vi ved hjælp af programmet Boot Camp kørt Windows XP på en bærbar Mac – den nye MacBook Pro – med omtrent samme hastighed som en hvilken som helst moderne bærbar Windows-pc med Intel Core Duo-processor.

I skrivende stund kan Boot Camp bruges på tre Mac-modeller: den lillebitte Mac mini, den bærbare MacBook Pro og den stationære iMac. Den almindelige stationære Mac, som går under navnet PowerMac, er endnu ikke kommet med Intel-processor og kan derfor ikke køre Windows direkte.

Enkel installation

Boot Camp er som udgangspunkt et partitioneringsprogram, som kan hentes gratis hos Apple. Det er foreløbig i en betaversion, og funktionaliteten vil blive indarbejdet i Mac OS X version 10.5, også kaldet Leopard.

Boot Camp-programmet fylder 83 MB – dertil kommer en firmware-opgradering, som er enkel at installere. Boot Camp gør det muligt at partitionere den eksisterende Mac-disk, uden at Mac-systemet bliver berørt, selv om sikkerhedskopiering altid anbefales forud for partitionering.
Programmet hjælper dig også med at brænde en cd med drivere, som gør, at Windows XP genkender firmware-komponenterne i Mac'en.

Desuden skal man bruge en gyldig Windows XP-licens – XP Home eller Pro med Service Pack 2. Ifølge Apple fungerer ingen andre Windows-versioner, heller ikke Windows XP Media Center Edition.

Amerikanske Macworld har imidlertid publiceret opskriften på, hvordan man kan installere Media Center Edition ved at bygge en installations-dvd af cd'erne.

Hvis Windows-partitionen er på under 32 GB, kan den være i FAT-tilstand og bliver da fuldt ud tilgængelig fra Mac OS X. Er den større, skal den være i NTFS-tilstand. Så kan man se og hente data derfra, men ikke skrive til den. For øvrigt kan man kun køre ét operativsystem ad gangen.

Vore erfaringer

Grundlæggende fungerede Boot Camp-løsningen udmærket. Med vores testmaskine oplevede vi det, som om vi arbejdede på en hvilken som helst bærbar Windows-pc i den øvre ende af skalaen.

Enkelte problemer oplevede vi dog:
Windows gik ned nogle gange, og maskinen genstartede automatisk. Dette skete blandt andet under forsøg på at ændre lysstyrken på skærmen ved hjælp af Mac-skærmikonet på proceslinjen – en påmindelse om, at Boot Camp stadig er betasoftware.

Et andet problem har været, at testmaskinen stadig viser forkert klokkeslæt. Man må synkronisere med en tidsserver på internettet efter hver genstart. Apple er opmærksom på problemet.

Der er også enkelte funktioner på Mac’en, som ikke fungerer, når maskinen køres under Windows. For MacBook Pros vedkommende gælder det blandt andet den automatiske baggrundsbelysning på tasterne i mørke omgivelser, det indbyggede iSight-webkamera og Apples fjernbetjening.

Når man hele tiden skifter mellem Mac OS og Windows, er det let at blive tastaturforvirret. På et Windows-­tastatur har man fra venstre Ctrl, Start (Windows-tasten) og Alt, mens Mac’en har Ctrl, Alt (også kaldet Option-tasten) og Cmd (Kommando-tasten). Det er let at komme til at taste forkert.

Der findes imidlertid tredjepartssoftware, som løser problemet ved at bytte om på tasterne – selv om vi oplevede, at Mac OS X fik startproblemer, da vi installerede programmet DoubleCommand.

Et praktisk problem er, at man hurtigt rammer loftet i harddisken med Mac OS X og Windows XP plus applikationer og data – i hvert fald på så små harddiske som dem, der findes i bærbare pc’er. iMac kan bestilles med intern harddisk på op til 500 gigabyte, så der er situationen bedre.

Benchmarking

Vore kolleger på amerikanske PC World og Macworld har samarbejdet om ­benchmarktesten af de nye Intel-Macs sammenlignet med pc’er fra Dell og HP. Det er PC Worlds WorldBench 5-test, som er benyttet.
Testen benytter virkelige applikationer for at give realistiske testresultater.

HP nx9420 blev sammenlagt vinderen i ydelse, tre WorldBench-point foran MacBook Pro. Men af de fem deltest vinder MacBook Pro tre – og ender uafgjort med HP i den fjerde.

Konklusionen må være, at MacBook Pro er en lige så god Windows-pc som så mange andre.

Er Mac'en dyr?

Mange af debattørerne i den nye Windows/Mac-debat konkluderer, at den "ægte" Windows-mulighed på Mac sikkert er nyttig for udvalgte brugere, men at den er unødigt dyr. Mac'en er dyr i sig selv, og så får man ekstraudgiften til en Windows-licens oven i, hævder de. "Jeg kan jo købe en god, bærbar Windows-maskine for det halve", lyder det typiske argument.

Men her sammenligner de gerne ­Apples bærbare topmodel med en billig eller mellemdyr Windows-pc. Apple har også rimelige bærbare med en startpris på under 9.000 kroner med moms, men disse er i skrivende stund endnu ikke kommet med Intel-processor.

For at kunne foretage en præcis sammenligning har vi udvalgt modeller af Apples MacBook Pro og HP’s nx9420, der er så ens som muligt. Priserne er fundet på producenternes egne websider. HP-konfigurationen kan nok fås en god del billigere i internetbutikker. Vær opmærksom på, at begge maskiner også fås i enklere og billigere konfigurationer.

Konklusionen er, at hvis man sammenligner æbler med æbler, med andre ord Mac med et førende varemærke inden for Windows-verdenen, der er konfigureret på samme måde, er prisforskellen minimal.

Den største forskel er den medfølgende software. Det meste af softwaren hos HP er stort set "teknisk software", som er nødvendig for at få udnyttet firmwaren eller beskytte data, mens Mac-softwaren i langt højere grad er kreativ og administrativ brugersoftware, som gør, at man kan holde styr på kontakter og aftaler, administrere og anvende billed-, video- og musiksamlinger og komponere sin egen musik.

For at få en korrekt sammenligning i forhold til dette tema skal man imidlertid huske at lægge prisen for en Windows XP-licens til prisen på Mac'en.

Apple styrker positionen

Vi tror ikke, at den nye mulighed for at køre Windows på Mac i fuld hastighed automatisk vil føre til, at en mængde Windows-brugere vil købe Mac i stedet for en traditionel Windows-pc. Pointen ved at købe en Mac vil fortsat være et ønske om at arbejde i Apples operativsystem Mac OS X.

Den nye mulighed kan imidlertid betyde, at en del pc-­brugere, som foretrækker Mac, men som af en eller anden grund må tilbringe noget tid i Windows-verdenen, nu vil kunne skifte mellem de to verdener uden problemer.

Valgfrihed er et gode. I skrivende stund er Apple den eneste pc-producent, som kan levere computere, hvor man legalt kan køre både Mac OS og Windows. Det kan kun være til fordel for Apples markedsmuligheder. Derimod ser det ikke ud til, at Apple vil give os den samme valgfrihed den anden vej – at kunne køre Mac OS X lovligt på en Windows-pc.

For mit eget vedkommende har jeg mange år på bagen i både Mac- og Windows-verdenen, og jeg tilhører det lille mindretal, som trives næsten lige godt begge steder. Så hvis jeg får anledning til at spendere en ny pc på mig selv, kan det godt ske, at min næste Windows-pc bliver en Mac.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere