Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Test: Tre discount fladskærme til 5.000 kroner

Tilbudskatalogerne bugner med billige tv-apparater, men hvad får man egentlig for pengene, når man ikke har lyst til at smide alt for mange sedler på disken? Få svaret i denne test af tre 32 tommer LCD-apparater i lavprisklassen under 5.000 kroner.

Test: Tre discount fladskærme til 5.000 kroner

Fladskærmspriserne er de senere år dykket hurtigere end en Stuka-pilot på vej til Oktoberfest, og samtidig er kvaliteten steget betydeligt, navnlig i de højere prissegmenter.

Men hvad får man egentlig for sine penge, hvis man ser stort på de fine fornemmelser og blot skal have et funktionelt ekstra-apparat eller ganske enkelt ikke har lyst til at investere familieformuen i formålet?

Det ser vi nærmere på i denne test, hvor vi - ud over deltagerne fra Mirai, Zepto og Dansk Supermarked (Prosonic) - også havde inviteret Karvia, der dog desværre blev nødt til at melde fra i sidste øjeblik.

Nu skal man ikke sammenligne pærer og bananer, så derfor er der ingen pointe i at forvente det samme af apparater til højst 5.000 kroner, som var vores prisgrænse, med de flotte billeder og tilslutningsmuligheder, man kan forvente af fjernsyn til ti eller femten tusinde kroner.

Test med HD

Vi forventer altså ikke det ekstravagante, men lægger mere vægt på, om billedkvaliteten faktisk er acceptabel. Samt på, om apparaterne har de tilslutningsmuligheder, en almindelig bruger har behov for.

Vi testede med afspilning af henholdsvis standard definition dvd-materiale, HD (1080i) og en testskive med en række farveskalaer og testbilleder.

Alt blev afspillet fra en PlayStation 3, som Zepto var så venlige at låne os, og distribueret ud via HDMI-splitter og kabler i professionel kvalitet. Dette gjorde os i stand til at se samme billede på samtlige skærme på en gang og skelne ydelsesforskelle.

Prosonic 32 LCD Z1 IMPETO

Forbindelser

Jovist er her både (én) HDMI-indgang og naturligvis også komponent, men ellers er vi helt nede og skrabe bunden. Her er for eksempel ingen DVB-T tuner. Men sådan er spillets regler, og man kan ikke forlange alverden af et fladskærms-tv til 4.000 kroner.

Betjening

Fjernbetjeningen ligner et stykke discountelektronik fremstillet af de billigst tilgængelige komponenter. Men i brug er den faktisk ikke tabt bag en vogn, og man behøver ikke lægge fingerkræfter for at få tv-apparatet til at reagere. Udmærket. Den danske menu er tydeligvis maskinoversat, men dog helt igennem forståelig og desuden overskuelig.

Billedkvalitet

Billedet står en smule mere mudret end på konkurrenterne, men til gengæld er farver og lysniveau helt i orden.

Det lykkedes ikke at fremtvinge en komplet farveskala - apparatet havde en tendens til at slå navnlig de grønne nuancer sammen - men til almindelig, småtræt film- og tv-kigning i soveværelset er det helt acceptabelt.

Samtidig stod nuancer i mørke billedpartier en smule flottere end på Zepto-apparatet.

Kort sagt

Prosonic er et udmærket bud på et prisbilligt ekstraapparat til soveværelset, men til stuen ville mange nok foretrække et apparat med et lidt skarpere billede og et højere udstyrsniveau.

Zepto Zview 32" LCD TV

Forbindelser

Zepto-skærmen er en af testens mest veludrustede og mangler faktisk kun digital lydudgang for at måle sig med Mirai. Til gengæld sætter man nok - når alt kommer til alt - mere pris på Zeptos to HDMI-stik end Mirais ene.

Begge tårner sig igen op over Prosonic-skærmen, der mangler både Common Interface samt DVB-T tuner for at måle sig mod konkurrenterne.

Betjening og design

Fjernbetjeningen er velprioriteret og pænere designet, end man kunne forvente i prisklassen. Desværre er menusystemet ikke særlig overskueligt og kræver desuden en smule tilvænning.

Det er for eksempel ikke muligt at bladre mellem aktive billedindstillinger - her er man nødt til at gå tilbage til hovedmenuen først, og det er en smule bøvlet.

Billedkvalitet

Ligesom de øvrige skærme viser Zepto High Definition indhold rigtig pænt, navnlig hvis billedet er lyst. I det tilfælde vil man opleve en meget høj detaljerigdom og testens flotteste, naturlige skarphed (vi slog naturligvis kunstig skarphed fra under testen).

Derimod har apparatet problemer med selv semidunkle billeder, hvor detaljer i skygger bliver helt væk; her klarede både Mirai og selv det billigere Prosonic sig markant bedre.

Skal man derimod have alle detaljer med, er man omvendt nødt til at skrue så højt op for kontrast og lys, at farver brændes af i lyse partier og sort fremstår i en uacceptabelt grå nuance.

Kort sagt

Flot udstyrsniveau, pænt design og fin skarphed trækker op, men mørke billeder og nuancetab trækker ned. Fint til sove- eller barneværelset, men der findes bedre alternativer.

Mirai DTL-832E600

Forbindelser

Med blot et HDMI-stik er apparatet en smule underfrankeret på videosiden, mens det til gengæld er en behagelig bonus, at apparatet har optisk lydudgang. Common Interface er også på plads - ligesom på Zepto-apparatet - og det er fint.

DVB-T mangler heller ikke. Alt i alt et helt acceptabelt udstyrsniveau, prisklassen taget i betragtning, om end vi som sagt godt kunne have brugt et ekstra HDMI-stik.

Betjening og design

Menufunktionerne er enkle og nemme at gå til. Fjernbetjeningen har behageligt store knapper, er nem at finde rundt i og fjernsynet reagerer sædvanligvis ganske godt på dens input. Fraregnet den lidt vakkelvorne fod er apparatet nydeligt og veldesignet.

Billedkvalitet

Mirai-apparatet var faktisk det eneste af testens tre deltagere, som det lykkedes at få til at gengive en hel (om end ikke særlig krævende) farveskala, hvor samtlige nuancer kunne skelnes.

Hvilket jo er udmærket og tyder på, at kontrasten ikke er helt til rotterne. Ligeledes står farverne ganske pænt uden hverken at virke overstyrede eller småfesne, ligesom vi ser en kedelig tendens til på Zepto-apparatet. Undertiden ses ganske vist en tendens til blåtoning af store, hvide billedflader, ligesom sortniveauet kunne være bedre. Men i store træk er billedydelsen faktisk ok.

Til gengæld har Mirai testens ringeste betragtningsvinkel, og sidder du blot en smule skråt for apparatet, antager hele billedet en lidt mælket tone. Det er set værre, men bestemt også bedre.

Kort sagt

Med sin overordnet acceptable billedkvalitet giver Mirai udmærket valuta for pengene i dette prissegment. Vi kunne dog godt ønske os en ekstra HDMI-indgang.

Konklusion

Vil du have flotte farver og kontrastforhold, der viser nuanceforskelle i selv den mørkeste skygge, skal du kigge et andet sted hen. Ingen af de tre testede apparater leverer blot tilnærmelsesvis samme ydelse som et kvalitets-tv i prisklassen 10-15.000 kroner.

Men mindre kan også gøre det, og har du blot brug for et ekstraapparat til sommerhuset eller soveværelset, så får du faktisk ganske meget for pengene ved at investere i et 32 tommer LCD-apparat i den prisklasse, vi kigger på her.

For selv om ingen af de tre testede produkter rager skyhøjt op over de andre, så udmærker navnlig Mirai og til dels Prosonic sig med en billedkvalitet, man ikke får ondt i øjnene af at kigge på.

Og skal vinderen kåres, falder afgørelsen ud til fordel for Mirai, der med både DVB-T tuner og optisk lydudgang er mere veludstyret end apparatet fra Dansk Supermarked. Derimod må Zepto kunne gøre det bedre.

For selv om det danske lavprisapparat er nydeligt og veldesignet, så hjælper det ikke stort, når billederne er for mørke og nuancerne for få.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere