Artikel top billede

Foto: PRNewsFoto.

Krydstogtsskibe stjæler ulovligt vores mobilsignaler

Danske mobilkunder risikerer at ryge ind på ulovlige og hundedyre mobilnet på havnefronten, hvis deres telefon ikke er indstillet optimalt. EU vil have sat en stopper for mobilsignal-tyveriet.

Udenlandske krydstogtsskibe i danske havne har i flere tilfælde haft deres mobilnetværk været tændte og på den måde opsnappet danske mobilkunders signaler.

Det skyldes, at mobilselskaberne ikke må opsætte mobilmaster for tæt på strandene, og så kan krydstogsskibenes mobilnet i danske havne overtage signalet til mobiltelefonen, hvis denne er sat til "automatisk valg af netværk" frem for et manuelt valg af netværk.

Og de udenlandske rederier tager sig godt betalte for at hugge danske mobilkunders signaler, for samtalepriserne kan tikke helt op mod 120 kroner i minuttet. De dyre samtalepriser skyldes, at skibenes mobilnetværk kører over satellitter, hvilket rederierne tager sig mere end godt betalte for.

Det skriver dr.dk.

Piv-ulovlige mobilsignaler

At krydstogtsskibene overhovedet har tændt for deres mobilmaster i danske havne er piv-ulovligt ifølge civilingeniør Henry Galle Stech fra IT- og Telestyrelsens tekniske kontor.

"Skibene må slet ikke bruge den slags i det danske territorialfarvand," forklarer Henry Galle Stech til Computerworld.

Ulovligheden forklarer han med, at der i Danmark er eneret på at bruge mobilfrekvenser til de teleselskaber, der har købt tilladelser til brug af GSM-frekvensområderne til mobiltelefoni.

Derfor kan de udenlandske skibe ikke bare komme sejlende og møve sig ind på danske frekvensområder, ligesom en borger heller ikke kan opsætte en mobilmast i baghaven og tage en million kroner i minuttet for mobilsamtaler.

Rederierne knalder hælene sammen

Henry Galle Stech fortæller, at der på baggrund af krydstogtsskibenes sendesignaler er to verserende sager hos Teleankenævnet.

"Når det nu er ulovligt at bruge GSM-frekvenserne i dansk territorialfarvand, så står kunderne naturligvis med en rigtig god sag," siger han og fortsætter:

"Hver gang vi (IT- og Telestyrelsen, red.) bliver gjort opmærksomme på skibenes signaler, retter vi henvendelse til rederierne. De knalder da bare hælene sammen og beklager fejlen," forklarer Henry Galle Stech.

IT- og Telestyrelsen har i fire tilfælde fået nys om krydstogtsskibenes mobilsignal-tyveri, men indtil videre har styrelsen ikke oplevet, at det samme skib er grebet to gange med fingrene dybt nede i mobilfrekvenserne.

EU på vej med regelsæt

Problemstillingen med de udefrakommende GSM-master har længe været i søgelyset hos EU, der nu én gang for alle vil dæmme op for det mere eller mindre bevidste mobilsignal-tyveri og beskytte teleselskabernes dyrt indkøbte frekvenstilladelser.

Derfor indfører EU fra 1. januar 2011 regler om blandt andet krydstogtsskibes brug af GSM-basestationer, og ikke mindst hvor tæt disse master må være på EU-landenes kystlinjer, før de skal slukkes.

Derudover vil EU også indføre regler for, hvor kraftige krydstogtsskibenes signaler må være.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere