Cognos ofrede sund forretning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. marts 2002.


Det danske salgskontor fik kniven for at tilfredsstille investorer og vise handlekraft
internationalt. Ikke fordi det rent faktisk gik skidt.

Meddelelsen kom som et chok for de 18 ansatte i Cognos' splinternye kontorer i Lyngby, da Rein Hoogland, Cognos' Vicepræsident for EMEA, sammen med en Human Resource Manager og en advokat troppede op på kontoret klokken 14.00 torsdag den 31. maj sidste år.
For ingen, inklusiv selskabets ledelse, vidste noget om at det canadiske softwareselskabs topledelse i Ottawa havde besluttet at lukke kontoret og fyre alle medarbejdere, fordi salgskurven havde lidt et knæk hen over foråret i Nordamerika.
Men de danske medarbejdere blev hurtigt klogere.
For allerede et par timer senere samme dag var låsene i kontoret skiftet, telefonerne lukket, lige som alle medarbejdere var blevet høfligt bedt om at pakke deres ejendele og forlade kontoret.
Den hurtige proces var helt efter planen. For allerede dagen efter skulle Cognos, der er noteret på Nasdaq og Toronto-børsen, præsentere deres kvartalsregnskab for selskabets investorer. Og med lukningen af det danske kontor blev en del af vejen brolagt for at præsentere et pænere regnskab.
Kortsynet forretningsstrategi
Men selv om Cognos havde held med at barbere de omkostninger, der var nødvendige for at fremstå som handlekraftige i investorernes øjne, så mener en tidligere dansk ansat, at beslutningen om at lukke var forkert.
Han kalder lukningen for en kortsigtet disposition, der har stækket selskabets muligheder for at drive forretning i Danmark og i øvrigt ikke har tjent investorernes interesse i det lange løb.
- Lukningen var i den grad en frustrerende oplevelse. Vi havde kun eksisteret i lidt under et år og stod i en opstartsfase, hvor vi havde kastet mange ressourcer i kostbare marketingtiltag, der sigtede mod at udbrede markedskendskabet til Cognos. Og selvom vi først regnede med at blive profitable i tredje regnskabsår, så gik det faktisk rigtig godt. Vi var i færd med at rekruttere og uddanne nye indirekte partnere, lige som vi, paradoksalt nok, også var ved at lukke salgsaftaler med nye kunder. Vel og mærke store kunder, siger tidligere marketingchef i Cognos, Lars Jørgensen.
Hvorfor Danmark?
Han siger desuden, at det kun gav lidt mening, at selskabet valgte at skære så hårdt i Europa, når Cognos' daværende finansielle problemer i overvejende grad skyldtes et vigende salg i Nordamerika.
- Mere end 60 procent af Cognos' omsætning stammer fra Nordamerika. Når det nu engang var her, det gik skidt, virkede det mærkværdigt, at der blev skåret så hårdt i Europa, hvor både Norge, Italien og Danmark blev lukket. For Danmarks vedkommende er det min klare overbevisning, at ledelsen ikke alene undervurderede vores indsats og markedspotentialet i almindelighed, men også helt unødvendigt skadede det image, vi havde opbygget, siger Lars Jørgensen.
Han tilføjer, at flere af de kunder, Cognos var i dialog med, valgte at trække sig på grund af lukningen.
Lukning var nødvendig
For Cognos' øverste ansvarlige i Europa, hollænderen Rein Hoogland, var lukningen af Danmark imidlertid ikke en svær beslutning at træffe.
- Det var en ærgerlig, men 100 procent gennemtænkt beslutning. Danmark blev ofret, fordi de ikke var begyndt at give afkast. Og fordi markedspotentialet ikke kunne forsvare, at vi opretholdt kontoret og alternativt skar ned andre steder, siger Rein Hoogland.
Han forklarer, at tempoet, hvormed lukningen foregik, udelukkende hang sammen med, at de omkostninger, Cognos barberede væk, skulle med i det første kvartalsregnskab. Desuden understreger han, at Cognos langt fra har givet op i Danmark, der til forskel fra de fleste andre europæiske markeder er stærkt domineret af SAS Institute, hvis stærke vækst de senere bekræfter, at der er et reelt markedspotentiale at høste i Danmark.
- Cognos er kæmpestore i Sverige, Tyskland og på flere andre europæiske markeder herunder Storbritannien. Vi er stadig repræsenteret i Danmark gennem vore partnere, Aston, EDB Gruppen, GE Capital og WM-data. Sommerens lukning har ikke påvirket deres forretning nævneværdigt, og vi er faktisk meget godt tilfredse med det salg, vi har opnået, siger Rein Hoogland.

Billedtekst:
- Lukningen var i den grad en frustrerende oplevelse. Vi havde kun eksisteret i lidt under et år og stod i en opstartsfase, og selv om vi først regnede med at blive profitable i tredje regnskabsår, så gik det faktisk rigtig godt. Vi var i færd med at lukke salgsaftaler med nye kunder. Vel og mærke store kunder, siger tidligere marketingchef i Cognos, Lars Jørgensen.

Boks:
Cognos genåbning kan blive aktuel i Danmark
- Da Cognos åbnede selskaber i Danmark og Norge var det især, fordi vi havde gode erfaringer med det svenske og finske marked. Men i starten af 2001 blev vi påvirket voldsomt af den globale afmatning. Derfor valgte vi at lukke, fordi nye selskaber på nye markeder kræver investeringer over flere år for at give afkast. De investeringer følte vi ikke var ansvarlige at opretholde, siger Ron Zambonini, CEO i Cognos.
Men han udelukker dog ikke, at Cognos igen vil prøve lykken i Danmark.
- Hvis der blæser mildere vinde over den globale økonomi, kan det blive aktuelt med et kontor i Danmark igen, men hvornår det bliver, kan jeg af gode grunde ikke sige noget om. Ind til videre har vi en indirekte partnermodel på plads med fire distributører. De supporteres fra vores kontor i Amsterdam, der jo ikke ligefrem ligger langt fra Danmark - i det mindste ikke hvis man anvender en candadisk målestok for afstande, siger Ron Zambonini.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere