Uden for døren

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 3. april 2003.


ANMELDELSE: Dola Bonfils' dokumentarfilm "Drømme med deadlines" om forskning og udvikling i Novo Nordisk er elementært spændende, men kommer trods to års optagelser aldrig ind bag døren i direktionslokalet.

Fra 2000 og 26 måneder frem gav medicinalvirksomheden Novo Nordisk dokumentarfilminstruktøren Dola Bonfils adgang til at følge og filme udviklingen i to projekter.

Det ene, NN304 Insulin Detemir, møder vi i den afgørende undersøgelsesfase, hvor en større gruppe af sukkersygepatienter afprøver den nye insulin-analog. Tidligt i filmen står det klart, at resultaterne ikke lever op til det forventede, og patienterne skal dosere store mængder af den nye insulin for at få noget, der ligner en virkning. Spørgsmålet er, om man skal droppe projektet så sent i udviklingen.

Det andet projekt er Niels Peter Hundahl Møllers forskning i Protein Tyrosine Phosphataser (PTP) som middel til bekæmpelse af sukkersyge. Dette projekt er modsat det første på et meget tidligt stadie, og vi får at vide, at Niels Peter Hundahl Møller har fået tre år til at vise resultater. Spørgsmålet er, om han og hans bioteknologiske forskningshold kan nå det inden deadline.

Dola Bonfils klipper i "Drømme med deadlines" jævnt mellem de to spor i løbet af den usædvanligt lange (en time og 45 minutter) film med overvægt på Detemir-projektet.

Fordobler produktionen
I Bonfils' samtaler med de læger, der følger de kliniske forsøg med Detemir, bliver det klart for Novo Nordisk, at præparatet ikke kan sælges i den koncentration, som forsøgene er tilrettelagt efter. Det virker simpelthen ikke, og da konkurrenten Hoechst allerede har lanceret sit konkurrerende produkt, skal ikke bare den medicinske chef, men også markedsføringsafdelingen involveres i en redningsplan.

I perioder ser det ud, som om Novo Nordisk bliver nødt til at droppe det prestigefyldte projekt, men fabrikken, der skal producere fremtidens Detemir, er allerede under opførelse - konsekvenserne er store. Novo Nordisk vælger at fortsætte, fordobler koncentrationen i insulinpræparatet og indleder et nyt fase lll-forsøg. Konsekvensen er, at Hoechst får et endnu længere forspring, men nu har Novo Nordisk et præparat, der virker. Ikke nødvendigvis meget bedre end dets allerede eksisterende insulin, men som den ansvarlige for de kliniske forsøg, læge Mads Axelsen, siger, er det ikke til fare for patienterne.

Som modtræk til Hoechsts forspring skriver Novo Nordisks læge Peter Kurtzhals en videnskabelig artikel, der sætter spørgsmålstegn ved sikkerheden af Hoechsts nye insulin-analog Lantus. Det ligner lidt et præparat, som Novo Nordisk for år tilbage lagde på hylden, fordi det viste sig at gøre forsøgsdyrene blinde.

Ny krise opstår
Pludselig forlader Mads Axelsen projektet for at flytte til USA, og en ny krise opstår, da han som leder af de kliniske forsøg efterlader et tomrum. Ind fra venstre dukker dog en ny mand med tysk accent, og grimasserne hos projektets mange medarbejdere har svært ved at finde deres folder, da manden viser sig at være Eberhard Draeger, tidligere projektchef hos Hoechst og ingen ringere end manden, der var ansvarlig for Lantus. I mellemtiden sveder Niels Peter Hundahl Møller og hans forskere for at nå deadline.

Mange spørgsmål rejser sig efter de mange minutter som tilskuer til Dola Bonfils' flue på væggen-optagelser. Umiddelbart føler man sig priviligeret over at være inviteret ind bag dørene, hvor beslutningerne tages. Men er vi nu også så langt inde?
Det fremgår aldrig, hvilke aftaler filmkvinden har indgået med Novo Nordisks ledelse om, hvad der må optages, og hvad der ikke må i filmen, der også er sponsoreret af Novo Nordisk. I virkeligheden er vi aldrig helt inde, hvor beslutningerne tages. Ved de flere afgørende stop/go-møder, hvor topledelsen diskuterer, om Detemir skal skrottes eller ej, står vi uden for døren og venter på svar sammen med resten af projektgruppen.

Det centrale spørgsmål, filmen stiller, er, om den benhårde konkurrence, medicinalfirmaerne praktiserer, sker på bekostning af patientsikkerhed. Filmen sandsynliggør, at patientsikkerheden er intakt, men da samtlige kilder i filmen er Novo Nordisks egne læger, kan det ikke besvares troværdigt. Hvad betyder det at hæve mængden af insulin? Vi får det aldrig besvaret.

Til fare for patienter
Den eneste, der berører emnet, er Mads Axelsen. Han siger ærligt, at han ikke er sikker på, at Detemir er et bedre produkt, men at han aldrig selv vil være med til at lancere et præparat, der kan være til fare for patienter. Pludselig og uden forklaring er han væk - man ser ham bestige sin cykel med barnestol og køre væk. Og ind kommer konkurrentens topmand. Filmen fortæller os ikke, hvad der foregår, og man kan ikke andet end gisne om det mærkværdige sammentræf på så afgørende et tidspunkt.

Især fortællingen om Detemir-projektet indeholder elementær spænding. Men Dola Bonfils kommer aldrig helt tæt på. Hverken på beslutningerne eller på forskningen. Niels Peter Hundahl Møllers forskergruppe begejstres i glimt over opdagelser i mikroskoper og på computerskærme. Men hvorfor får vi ikke at vide. Filmen evner ikke at gøre os nysgerrige efter, om Niels Peter Hundahl Møller når sine resultater eller ej, og man længes derfor tilbage til fortællingen om Detemir med sine elementer af farce.

Tilbage står en film, der er for lang og tung for udenforstående og for overfladisk for læger og videnskabsfolk. Måske skulle Dola Bonfils have holdt et par stop/go-møder med sin producent undervejs. Man kan ikke påstå, at filmen er til fare for hverken tilskuere eller Novo Nordisk, der alt i alt fremstår som en travl, men ansvarlig virksomhed. Men det er svært at konstatere nogen virkning.

"Drømme med deadlines" kan bestilles gennem Det Danske Filminstitut eller Easyfilm.
Fotos fra filmen

Billedtekst:
Peter Kurtzhals,Vice President Discovery Biology med Erik Reurts, Marketing Manager.

Billedtekst:
Mads Krogsgaard Thomsen,Corporate Vice President Discovery/Preclinical Development.

Billedtekst:
Mads Axelsen,
Director Clinical Studies.

Billedtekst:
Niels Peter Hundahl Møller,
Project Manager.

Billedtekster:
Susanne Rugh, Project Director.

Thomas Kruse Hansen,
Research Scientist

Niels Peter Hundahl Møller,
Project Manager.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere