Garmins GPS-ur får dig i topform

Med et GPS-ur om håndleddet bliver det meget sjovere at snøre kondiskoene og sætte turbo på løbetræningen. Vi har testet Garmin Forerunner 405 og er begejstrede.

Garmins GPS-ur får dig i topform

Jeg er blevet forelsket i et stykke elektronik. Det sker ofte, men denne gang er forelskelsen blevet til mere end bare det.

Det er blevet til et forhold - og et snarligt ægteskab. Min udkårne er Garmin Forerunner 405. Et GPS-ur, der har gjort mine kedelige løbeture til fornøjelser af de helt store.

Uret sørger for at holde styr på tid, position, hastighed og puls. Dermed indsamler det meget præcis information om træningen, og undervejs på løbeturen er det muligt at holde sig opdateret med resultaterne.

Selve uret ligner et typisk sportsur, og designet er noget mere afdæmpet end forgængeren, Forerunner 305, der ligner noget fra NASA's rumprogram.

Betjeningen foregår via ur-skiven, hvor der kan vælges mellem GPS, tid/dato, træning og menu.

Det kræver lidt tilvænning at navigere rundt i menuerne, og det bliver ikke lettere af, at urskiven er meget følsom. Det betyder, at man nogle gange ender i en forkert menu. Det kan være temmelig irriterende, men efter lidt træning er det muligt at blive gode venner med den følsomme ur-skive.

Vent på signal

Det er ikke sådan, at du bare kan tage uret om håndleddet og spurte af sted. I hvert fald ikke, hvis du vil være sikker på, at uret indsamler alle data. For ligesom du måske kender det fra GPS'en i din bil, så skal GPS-uret bruge lidt tid på at finde satellitter, så ens position kan slås fast.

Du må derfor gå lidt rundt eller eventuelt strække ud og varme let op, inden din rigtige træning kan begynde. Hvis du løber fra samme position hver gang, eksempelvis lige uden for din hoveddør, kan du dog sætte uret op via en såkaldt hot-fix funktion. Den bruges til at forudsige, hvor satellitterne vil være, og så bliver ventetiden barberet ned.

Garmin Forerunner 405 kommer i to udgaver. Forskellen er, at den ene model har et HR (heart rate) i sit navn og koster noget mere. Det skyldes, at den også indeholder en pulsmåler, der skal sættes hen over brystet. Trådløst sender den signal til uret, der holder styr på antallet af pulsslag i minuttet.

Ifølge vejledningen skal pulsmåleren fugtes let med vand, før den virker. Hvis du ikke er i nærheden af en vandpyt eller vandhane, kan du også blot bruge lidt mundvand. Under vores test virkede den dog udmærket uden at blive fugtet.

Suveræn god løbekammerat

Styrken ved Garmin Forerunner 405 er, at det er et fabelagtig godt redskab til at holde styr på din træning.

Det bliver langt mere udfordrende at binde kondiskoene og spurte af sted, når du i bogstaveligste forstand har alle træningsdata lige ved hånden.

Du har mulighed for at løbe mod dig selv - og en af dine tidligere løbetider - og på uret får du meldinger om, hvorvidt du er foran eller bagud. Det er smart, og Garmin Forerunner 405 er en suveræn god løbekammerat. Du får også information om hastighed, pulsslag og om hvor mange kilometer, du har tilbagelagt.

Første gang jeg prøvede GPS'en kappede jeg 45 sekunder af en tur på lidt over fem kilometer. Anden gang røg der yderligere et minut i forhold til min normale præstation. En voldsomt god forbedring blot fordi jeg havde et ur om håndleddet. Det var ganske enkelt med til at presse mig langt mere, end jeg normalt ville have gjort.

Få fuldkommen styr på din træning

Hjemme foran computeren kan data hældes ind i computeren, og det er muligt at nærstudere alt. Hvad var gennemsnitsfarten, hvor på ruten løb man hurtigst, hvor bakket var terrænet? Der følger en USB-nøgle med GPS-uret, og den kan trådløst importere data til pc'en. Det fungerer helt uden problemer, men første gang skal du downloade softwareprogrammet Garmin ANT Agent fra Garmins webside.

Når programmet starter op på computeren, støder man så på noget af et paradoks. Det er ikke sådan, at softwaren er dårlig, men det er bemærkelsesværdigt, at en stor GPS-producent som Garmin ikke har ordentlige og overskuelige kort. Bevares, der er en funktion, så man kan installere Google Earth og få sin rute vist der, men hvorfor gøre det så besværligt? (Opdateret: en læser har påpeget, at det også er muligt at udnytte installerede kort på computeren. Eksempelvis hvis du har kortmateriale fra en N82)

Ud over det usle kort (se eksempel øverst til højre) er Garmins software udmærket til at holde styr på træningen. Der er diagrammer, træningsdagbog og meget mere. De fleste vil kunne stille sig tilfreds med det.

Men et langt bedre alternativ er det gratis program SportTracks, der kan det samme som Garmins software og mere til. Det viser nemlig rigtige kort, som man rent faktisk kan tyde og bruge til noget. Samtidig kan det sættes op til at holde styr på, hvor langt man eksempelvis har løbet i et par bestemte sko. Det kan også automatisk registrere, hvordan vejret var den pågældende dag, hvor du var ude at løbe. Overflødigt? Måske. Men det viser lidt om, hvor detaljeret programmet er.

Garmin redder dog æren hjem på også at tilbyde en onlineløsning, Garmin Connect, og her finder du gode, gamle Google Maps og andre smarte funktioner, hvor urets GPS-funktion kommer til sin ret. Det kræver bare, at du har en online forbindelse, men så kan du også dele dine træningsresultater med omverdenen på Facebook og mail med et par klik.

Et lykkeligt ægteskab indtil videre

Alt i alt ser det ud til at blive et lykkeligt ægteskab med Garmin Forerunner 405. Jeg vil dog ikke afvise at lade mig skille, når en ny, yngre og bedre model på et tidspunkt dukker op. Men indtil nu er vores forhold perfekt med fuld fart over feltet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere