Artikel top billede

Lolland: Sådan slipper vi for virtuelt kaos i skolerne

It-bøvlet med virtuelle desktoppe i Fredensborg Kommune skal ikke gentage sig på Lolland. Læs her, hvordan lollikerne vil undgå de samme problemer, når de ruller VDI ud til 3.800 elever.

Læs også:
Lolland ruller virtuelle desktoppe ud til 3.800 elever

5.100 virtuelle skole-pc'er presset i knæ

Problemerne med virtuelle desktoppe på flere skoler i Fredensborg Kommune skal ikke gentage sig på Lolland, der inden for et halvt års tid ruller den helt store virtuelle desktop-løsning ud til 3.800 elever og 400 lærere.
 
Lollands valg af leverandøren Atea og Citrix' XenDesktop-teknologi er ellers det samme som Fredensborgs, hvor især SAN'et (storage area network) har fået en stor del af skylden for, at eleverne ikke altid kan tilgå deres virtuelle desktoppe
 
"Vi har ikke lænet os op ad Fredensborgs proces, og vi har faktisk gjort vores SAN så stort, at det næppe bliver et problem," fortæller Lollands it-chef, Finn Mortensen.
 
Klar til 800 tunge elever
Indtil videre har Lolland arbejdet i to år på at få installeret de virtuelle desktoppe på skolerne, efter det politiske arbejde med kommunens skolestruktur er faldet på plads.
 
Og kommunens it-driftschef Lars Wassileffsky ser også meget fortrøstningsfuldt på de næste måneders udrulning, test og ibrugtagning af de virtuelle desktoppe på skolerne.
 
"Der findes beregningsværktøjer fra Citrix, der angiver, hvor meget power en VDI-løsning (virtuelle desktop infrastruktur, red.) kræver i datacentret i forhold til brugerne. Og vores setup er sat til 800 samtidige, tunge brugere," lyder det fra Lars Wassileffsky.
 
Han forklarer, at tunge brugere i en VDI-verden betyder elever, der sidder med krævende 3D-applikationer.
 
"Vores lettere overdimensionering af SAN'et og nye versioner af XenDesktop gør, at vi ikke er urolige for, om vores løsning skulle møde problemer," fastslår Lars Wassileffsky.
 
Drømmer om elevernes egne pc'er
Ifølge Lollands planer er det meningen, at eleverne efter sommerferien logger på de virtuelle desktoppe med kommunens omkring 2.000 skole-computere fordelt på både bærbare og stationære pc'er.
 
Lars Wassileffsky fortæller, at på længere sigt er drømmescenariet, at eleverne i fremtiden tager deres egne computere med, fordi virtuelle desktoppe er skræddersyet til, at enhver pc kan logge på systemet.
 
"Dét handler i høj grad om den pædagogiske parathed. Er lærerne klar til, at eleverne har glemt strømforsyning, batteriet er fladt eller pc'en er fyldt med virus? Det må vi finde ud af med tiden, men lige nu vil eleverne komme ind i klassen, og systemet er med det samme klart på skolens pc'er," fortæller Lars Wassileffsky.
 
Han indskyder, at det teknisk er ganske simpelt at lade eleverne logge på de virtuelle desktoppe fra deres egne computere, men understreger igen, at lærerne først og fremmest  skal være klar til at håndtere eleverne.

Internet i dag - i morgen VDI

I første omgang er det derfor ikke meningen, at Kommunens 3.800 elever skal have adgang til den virtuelle desktop fra deres egen pc. De kan dog godt logge på skolens trådløse netværk med brugernavn og password fra deres egne enheder.
 
Men så kommer de blot ud på en almindelig internet-forbindelse og ikke ind til en dedikeret virtuel pc.
 
"Vi skal ikke stille VDI til rådighed for informationer, som man kan finde ude på det almindelige internet. Det er jo bare spild af virtuelle desktoppe," forklarer han. 
 
Og hvis eleverne en dag får lov til at medbringe deres egne pc'er til at logge på VDI'et med, så er kommunens it-sektor allerede er begyndt at regne på, hvor meget datacentret skal kunne trække.
 
"Det kommer an på lærerne, men vi får brug for mere hardware til den tid, og så stiller vi det bare op. For vi vil gerne have, at skolen ligner den verden, som de skal ud og arbejde i bagefter. Mange elever kommer jo allerede ud i erhvervslivet fra folkeskolen. Især hernede på Lolland," runder Lars Wassileffsky af.

Læs også:
5.100 virtuelle skole-pc'er presset i knæ

Atea tvunget til Citrix-stroppetur efter mega-bommert

Atea indrømmer: Vi burde have forudset skole-koks




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere