Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Digitaliseringschef: Format-debatten er uden format

I dag anbefaler ekspert-udvalget sandsynligvis Danmarks dokument-standard(er). Top-embedsmand mener dog, at debatten burde være lukket for længst, fordi der er vigtigere ting at tale om her til lands.

Læs også:
Er du klar: Nu kommer krigen mellem ODF og OOXML


Microsoft: Tiden er løbet fra ODF/OOXML-balladen

Om få timer sætter standardudvalget om åbne standarder sig ved et bord for at diskutere og eventuelt anbefale det offentlige Danmarks dokument-standard(er), hvor ODF og OOXML længe har været stridens æbler.

Men den debat burde være lukket for længst, mener digitaliseringschef i Finansministeriet og konstitueret vicedirektør i Økonomistyrelsen, Lars Frelle-Petersen. 

"Noget skal man jo snakke om, og dybest set er det måske ikke verdens vigtigste diskussion," karakteriserer han de kilometervis af avisspalter og den endnu længere offentlige debat om formatterne ODF og OOXML, der har været på Christiansborg-politikernes læber siden foråret 2006

Skåret helt ind til benet, så mener han, at selve standarddiskussionen om dokumentformaterne fylder mere i offentligheden, end den reelt fortjener, når man ser på det samlede offentlige it-landskab. 

"Al respekt for den politiske proces om dokumentformaterne, men i hverdagen fylder spørgsmålet om formaterne jo ikke så meget, for de i det store billede udgør en forsvindende lille procentdel af de offentlige organisationers it-budgetter," forklarer Lars Frelle-Petersen til Computerworld. 

"Man kunne også grundlæggende sige, at valget mellem det ene eller det andet format ikke er der, hvor der er den store forskel for den ene eller den andens organisations produktivitet eller effektivitet ligger. Nærmere tværtimod," fortsætter han. 

Kampplads med stedfortrædere

Lars Frelle-Petersen er dog ikke blind for, at politikerne selv vælger deres kampe, og at dokumentformaterne handler om mere end valget mellem den ene eller anden bogstavskombination. 

"Der er jo ekstremt store kommercielle interesser bag, hvad der umiddelbart kan synes at være en banal diskussion. Og der er ikke nogen tvivl om, at en del af diskussionen netop er drevet af de store selskaber," siger top-embedsmanden. 

Han kalder derfor den politiske diskussion for "en kampplads med stedfortrædere," selv om han som embedsmand ikke vil fortælle politikerne, hvad de skal bruge deres tid på. 

"Fint nok, hvis det er den vej vinden blæser lige nu på Christiansborg og i medier som Computerworld, men de store multinationale koncerner har også en stor interesse i at gøre det til en diskussion i Danmark, fordi problemstillingen handler om mere end formater," siger Lars Frelle-Petersen og hentyder dermed til, at diskussionen reelt omhandler selskabernes underliggende kontorpakker, servere og konsulentassistance og andre ting med omsætninger i milliardklassen. 

"Det kunne jo være spændende for de globale selskaber, hvis et helt land træffer en entydig beslutning, for det kan jo også påvirke andre lande."

Hvor skal vi hen, Danmark?

Arbejdet med den nuværende offentlige digitaliseringsstrategi mener Lars Frelle-Petersen derimod reelt fortjener mere opmærksomhed. 

"Spørgsmål som 'hvor vil vi hen med vores it i Danmark?' er helt grundlæggende vigtigere end en formatkamp, fordi den debat gerne skulle sikre, at Danmark fortsat er med fremme på digitaliseringsområdet," forklarer han. 

"Set i det lys er formatdiskussionen kun et lille hjørne af det store billede," fortsætter Lars Frelle-Petersen. 

Helt konkret fremhæver han spørgsmål som it i folkeskolen, digitalisering af elevernes undervisningsmidler, sundheds-it og selvbetjening for borgerne som kandidater til langt vigtigere diskussionsområder frem for dokumentformatkrigen, der raser på femte år. 

"Langt den overvejende kommunikation med borgerne fremover sker jo på ikke de omdiskuterede dokumentformater, men den kommer til at ske via .pdf-dokumenter, dokumentboks og i endnu højere grad på selvbetjeningsløsningerne. Og måske ligger der en langt mere afgørende diskussion i, hvilket format fremtidens lærebøger i folkeskolen skal produceres i," runder Lars Frelle-Petersen af.

Læs også:
Er du klar: Nu kommer krigen mellem ODF og OOXML

Microsoft: Tiden er løbet fra ODF/OOXML-balladen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere