Artikel top billede

(Foto: unknown)

7 råd der giver din bærbare bedre batteritid

Du kan presse mere saft ud af dit batteri, end du går og tror.

Du er kommet af sted uden opladeren til din bærbare computer, og nu sidder du til et møde eller på en lang togtur og kan se, hvordan de sidste kræfter alt for hurtigt bliver suget ud af dit batteri.

Men du kan heldigvis klemme betydeligt mere arbejdstid ud af computeren, end du måske lige går og tror.

1. Skru ned for lysstyrken

Din computer-skærm suger ekstremt meget kraft ud af dit batteri, hvis der er fuldt drøn på lysstyrken i skærmen. 

Det kan ganske vist se blændende godt ud, når der er skruet helt op for lysstyrken, men ofte kan du  nøjes med betydeligt mindre.

For at finde den rette indstilling kan du starte med at skrue lysstyrken i din skærm helt i bund, så skærmen bliver sort. Nu kan du langsomt skrue op for lyset, indtil du lige præcist finder et acceptabelt niveau. Skærmen kan måske virke lige lovlig mat, hvis du er vant til, at der skruet meget op på farverne, men dine øjne vænner sig heldigvis hurtigt til den nye indstilling.

Mange computere har desuden et bagbelyst tastatur, men det bruger naturligvis også strøm og er helt overflødigt i langt de fleste situationer. Derfor kan du lige så godt vælge også at skrue helt ned for det.

2. Undgå at se video

Der er ikke meget, der kan dræne dit batteri så effektivt som at se video. Derfor bør du holde dig væk fra Youtube og lignende sider, hvis din batteri-tid er knap.

Alle former for video tærer på dit batteri, men en af de helt store syndere skulle være video af Adobes flash-format. 

Eksempelvis har Apple nægtet at lade iPhones og iPad afspille flash. Ifølge Apple-chefen Steve Jobs, der længe har været på kollisionskurs med Adobe, er en væsentlig årsag til det netop, at flash er en sand batteri-dræner. Derfor er flash heller ikke installeret i forvejen, når du køber en af Apples computere.

Jobs har hævdet, at iPadens batteri-tid på 10 timer vil blive reduceret til blot halvanden time, hvis du afvikler flash på den. Det er dog værd at huske på, at andre videoformater naturligvis også vil dræne dit batteri.

3. Slå Wi-Fi og bluetooth fra

Sidder du eksempelvis på et fly, et tog eller et andet sted, hvor der ikke adgang til et trådløst netværk, så bør du slå det hele fra. Wi-Fi æder enormt meget batteri, selv når du ikke er koblet på nettet.

Er din batteritid knap, bør du naturligvis også overveje at slå internetadgangen fra, selv om du har adgang til et trådløst netværk. Du kan altid slå det til igen kortvarigt, hvis du eksempelvis har behov for at tjekke din mail.

Bluetooth æder også batteri, og derfor bør du også kun slå det til, når du skal bruge det.

Giv dit batteri motion

4. Ha' computeren på køl

Undgå at din computer bliver for varm. Når din computer bliver varm, kan dit batteri tage skade, samtidig med at computeren skal bruge flere kræfter, når den arbejder i høj varme, og derfor vil bruge mere batteri. 

Derfor skal du såvidt det er muligt undgå, at din computer bliver for varm, hvis du vil udnytte batteriet optimalt. Det undgår du blandt andet ved at placere computeren på steder, hvor det er køligt, og hvor der ikke bliver blokeret for computerens luftindtag. Af den grund kan det eksempelvis være en dårlig idé at placere computeren på puder og andet blødt underlag, som computeren kan synke ned i. 
 
5. Luk overflødige programmer
Har du mange programmer til at køre i baggrunden, vil din computer også være tvunget til at arbejde hårdere og bruge mere batteri. 

Skal du eksempelvis lytte til musik, så brug din telefon eller mp3-afspiller i stedet for computeren.  Men det gælder også mange af de små programmer, der hele tiden kører i baggrunden.

Derfor: Luk alle programmer, som du ikke har brug for. 

6. Send din computer i dvale

Bruger du en Windows-computer, bør du slå dvaletilstanden til, når du ikke skal bruge din computer

Dvaletilstanden er en standby-tilstand, hvor din computer næsten ikke bruger noget strøm. Strømtilførelsen til alle dele af computeren bliver slået fra, men Windows har først lagret det arbejde du var i gang med på harddisken, så du kan starte, hvor du er kommet til, når computeren vækkes fra dvale. 

Det er mere strømbesparende end Windows almindelige slumretilstand, men til gengæld tager det også lidt længere tid for computeren at vågne igen. 

7. Giv dit batteri motion

Mange batterier på bærbare computere har brug for lidt gymnastik for at holde formen ved lige. Batteriets holdbarhed bliver forbedret, hvis du ofte bruger din computer uden at have den sluttet til opladeren. 

Med nogle batterier anbefales det også, at du foretager en såkaldt kalibrering af batteriet. Men her bør du nok undersøge, hvad producenten af din computer anbefaler. 

Eksempelvis er det ifølge Apple ikke længere nødvendigt at kalibrere batteriet på de seneste versioner af deres Mac-computere. 

Kalibrerings-metoden kan variere fra producent til producent, men som regel skal du lade dit fuldt op, og herefter lade det være tilsluttet opladeren i yderligere et par timer. Herefter tager du strømstikket ud og lader batteriet køre helt i bund og venter yderligere et par timer, før du sætter strømstikket i og lader batteriet fuldt op igen.

Som oftest anbefales det, at du kalibrerer dit batteri, første gang du bruger din computer, og yderligere en gang om måneden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere