Intel-processor kræver superdyrt bundkort

Intel er klar med sin hurtigste pc-processor nogensinde. Men den kræver et nyt bundkort og dyr hukommelse - og så kan prisen for computeren hurtigt løbe op.

Den billigste af de nye Intel Core i7 processorer har en anbefalet pris på 284 dollar eller omkring 1.600 kroner i store styktal. Intel beskriver selv processoren som den hurtigste nogensinde og de mange nyskabelser i processor-generationen med kodenavnet Nehalem skulle være det største spring fremad siden Pentium Pro i 1995. Core i7 indeholder mere end 700 millioner transistorer fordelt på fire kerner, 8 MB L3-cache og tre kanaler til DDR3 1066 hukommelse.

Og så lyder det jo fortryllende for alle pc-entusiaster, at man kan være med for mindre end 2.000 kroner. Foruden modellen 920 med 2,66 GHz, der altså koster 284 dollar, har Intel også lanceret en model 940 med 2,93 GHz for 562 dollar og en 965 Extreme Edition med 3,2 GHz for 999 dollar. Her er Quick Path Interconnect hastigheden også skruet op fra 4,8 til 6,4 GT/s.

Men problemet er, at Core i7 bruger et nyt chipsæt, X58 Express, og dermed kræver et helt nyt bundkort. Og så begynder det at blive rigtig dyrt. For de omkring 10 forskellige X58-bundkort, der allerede kan købes i Danmark, koster alle mellem 2.000 og 3.000 kroner. Bundkortet er altså dyrere end den billigste Core i7 processor.

Dertil kommer prisen for den nye triple-channel DDR3-hukommelse, som er nødvendig for at opnå maksimal ydelse. Her er også tale om en kraftig overpris i forhold til almindelig DDR2 hukommelse. Et 1 GB DDR2 modul kan fås for helt ned til 200 kroner, mens et 1 GB DDR3-modul kan koste mere end 1.000 kr.

Triple channel betyder i øvrigt, at pc-køberne skal vænne sig til hukommelses-størrelser på 3 GB (3 x 1 GB) og 6 GB (3 x 2 GB).

Så skulle man i det mindste tro, at LGA1366 soklen, som Core i7 benytter, er fremtidssikret. Men allerede til næste år kommer Intel Core i7 Dual Core-processorer som kræver en mindre LGA1156 sokkel, der kun understøtter dual channel DDR3 hukommelse i stedet for triple channel.

Bundkort med LGA1156 bliver sandsynligvis billigere end den nuværende LGA1366 sokkel. Men køberne bliver låst fast og har ikke mulighed for at skifte til en anden sokkel uden at udskifte hele bundkortet.

Så derfor skal man nok tænke sig godt om, inden man foretager den tredobbelte investering i processor, bundkort og hukommelse. De dyre bundkort og den dyre hukommelse er medvirkende til, at de første Core i7 pc-modeller på markedet ventes at koste fra 10.000 kr. og opefter.

Intel arbejder allerede på en efterfølger til Core i7, med kodenavnet Westmere, hvor strukturbredden er reduceret fra 45 til 32 nanometer. Det skal bane vejen for modeller med seks og otte kerner. Westmere bliver formentlig først færdig i slutningen af 2009 eller begyndelsen af 2010.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere