Tomateventyret - Da elkunderne måtte til lommerne

Netop nu er elselskaberne i gang med at investere milliarder af kroner i bredbånd. Sidst elselskaberne var på investeringsstien hed formålet tomatproduktion og endte med en millionregning til elkunderne.

230 millioner kroner. Det var hvad elkunderne på Lolland-Falster og Sydsjælland kom til at betale efter at det lokale elselskab SEAS havde forsøgt sig med tomatproduktion i slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne. Mens elselskaberne i øjeblikket er i fuld gang med at investere milliardbeløb i udrulning af bredbånd i et forsøg på at indtage det stærkt konkurrenceprægede tele- og bredbåndsmarked, så har de fleste lykkeligt glemt hvad der skete sidst elselskaberne var på investeringstogt med den store pengepung.

Tomateventyret starter i 1987, hvor SEAS køber en naboejendom til sit aldrende kraftværk på Masnedø mellem Falster og Sjælland under ledelse af direktør Ove W. Dietrich, der er tidligere kontorchef i Energistyrelsen og har de politiske kontakter i orden. Her bygges enorme tomat-drivhuse, som skal opvarmes af spildvarme fra kraftværket. Gartneriet bliver velsignet politisk, da det tjener miljøfremmende formål, og derfor ser man ikke nærmere på forretningsplanerne.

I 1989 indvies gartneriet af Energiminister Jens Bilgrav-Nielsen (R). Også vindmøller og laksefarme er en del af SEAS nye aktiviteter.

I starten af 1990'erne begynder Danske Erhvervs Gartnere (DGE) imidlertid at klage, da SEAS tager lavere priser for tomaterne og dermed udkonkurrerer private gartnere.

På trods af de lavere priser er gartneriet en tordnende fiasko, da priserne ændrer sig, tomaterne får sygdom og Masnedø-værket skal lukke.

SEAS ser ingen anden udvej end at skubbe tabene over på elregningen og selskabet får politisk grønt lys til den manøvre.

»Elprisudvalget konstaterede, at SEAS har handlet i strid med elforsyningsloven, men at indregningen af tabene i elprisen i denne ekstraordinære situation vil være det meste skånsomme for elforbrugerne,« skriver daværende Energiminister Jann Sjursen i et svar i Folketinget den 27. oktober 1993.

Den foreløbige regning beløber sig i 1993 på 140 millioner kroner tabt på tomater, 30 millioner kroner tabt på laks og 60 millioner kroner tabt på vindmøller. Tabet skal dækkes og SEAS får både Elprisudvalget og Energiminister Jann Sjursens godkendelse til at elforbrugerne skal dele tabet på i alt 230 mio. kr. Det siger Konkurrenceankenævnet imidlertid nej til, da det er ulovligt efter den gældende lov.

Efter folketingsvalget i 1994 laver den nye energiminister, Svend Auken, en særlov, der specifikt giver SEAS lov til at vælte sine tab over på i elforbrugernes priser.

»Lovens formål er at give elselskabet SEAS mulighed for at indregne sine tab sideordnede aktiviteter i elprisen,« står der således i bemærkningerne til loven, der vedtages i Folketinget den 12. januar 1995.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ESDH / ECM - Optimal og effektiv data- og dokumenthåndtering

Med ECM kan indsamle, tilgå og styre informationer på tværs af virksomhedens systemer. Du får overblikket over alt fra dokumenter, video- og lydfiler til mails og andet indhold gennem hele livscyklussen. Få inspiration til din egen ECM-løsning, til hvordan du sikrer høj datakvalitet på tværs i organisationen og hvordan du tænker ESDH/ECM ind i hele den digitale arbejdsplads.

23. januar 2019 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

24. januar 2019 | Læs mere


Blockchain: Totalt styr på data gennem hele kæden

Blockchain-teknologien kan sikre og effektivisere dine produktions- og innovationsmiljøer i hidtil uset grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder jeg de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworld event

25. januar 2019 | Læs mere

Premium
"Det kan godt være, at du tjener flere penge i det private, men du har ikke det samme fokus på faglighed, sammenhold og netværk som i det offentlige."
"Når først noget fungerer i det offentlige, så går man all in, og det kan man også mærke for tiden i forhold til ny teknologi og digitalisering i kommunerne."
CIO
Tech fra Toppen: Tim Vang får hastigheden op og de rigtige idéer frem med Googles pretotyping
Tech fra Toppen: Tim Vang får ideerne frem og hastigheden op ved konstant at tænke små overskuelige eksperimenter ind idéprocessen. Metoden hedder pretotyping og stammer fra Google. Lær meget mere om, hvordan du kan bruge værktøjet her.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Gratis e-bog: Mister du pusten på BI-bjergetapen? Tag den lige vej i stedet!
Denne e-bog er relevant for dig der sidder i en virksomhed, der allerede arbejder med Dynamics 365 for Finance & Operations, eller som overvejer at få det. Det er din genvej til at komme tilbage på BI-motorvejen, hurtigt og på den rigtige måde. Du finder ud af hvordan du kommer ud over bumpene og uden om hullerne på bjergvejen med CBI Plugin, så du igen kommer tilbage på motorvejen og kan køre direkte mod målet. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du kommer over – eller helt undgår – de største bump på bjergetapen.