AMD vil understøtte USB 3.0

Nu er AMD endelig klar med USB 3.0 i sine chipsæt. Men vi venter stadig på Intel.

Allerede i 2008 blev den næste USB (Universal Serial Bus) standard – version 3.0 – vedtaget under navnet SuperSpeed USB. Men det er gået meget langsomt med at få teknologien ud på markedet. Det skyldes ikke mindst, at der har manglet chipsæt fra Intel og AMD som understøtter USB 3.0.

Nu er AMD så langt om længe klar med sine første chipsæt med den nye standard. Ifølge AMD er de nye Fusion A75 og A70M chipsæt med Superspeed USB klar til salg i dag. De første computere med AMD's nye chipsæt skulle være på markedet om kort tid. Indtil nu har det krævet en ekstra chip hvis computeren skulle understøtte USB 3.0.

Der er mange fordele i SuperSpeed USB. Den nye version kan overføre data med op til 600 MB/s. Det er ti gange hurtigere end version 2.0, der har en maksimal hastighed på 60 MB/s (480 Mbit/s).

Det skal f.eks. gøre det hurtigere at overføre data fra mobile lagerenheder til den bærbare computer – 1 GB kan overføres fra en USB 3.0 hukommelsesenhed på 3,3 sekunder, mens det tager 33 sekunder med USB 2.0.

Desuden kan der overføres mere strøm gennem kablet – en USB 3.0 host kan levere omkring 80 pct. mere strøm til den eksterne enhed i forhold til den gamle standard.

Der findes allerede enkelte bærbare computere fra HP, Dell og Toshiba med USB 3.0, men udvalget af eksternt udstyr der understøtter teknologien er meget begrænset. Det er stort set kun eksterne harddiske, der bruger standarden i øjeblikket.

Intel bliver ofte udpeget som den store skurk, der har bremset udrulningen af USB 3.0. Intel støtter en anden teknologi, Thunderbolt (tidligere kendt under navnet Light Peak), men understreger dog at den kun skal ses som et supplement og ikke en erstatning for USB 3.0.

Faktisk har Intel været driftkraften bag USB 2.0 og selskabet har også været aktivt involveret i den nye standard. USB 3.0 blev første gang nævnt på Intels udviklerkonference i september 2007, men siden er det gået meget langsomt. Intel forsøgte at holde detaljer om den nødvendige host controller tæt ind til kroppen, men måtte til sidst dele informationerne med konkurrenterne.

Intel vil stadig ikke fortælle hvornår man vil lancere et chipsæt med USB 3.0. I mellemtiden sætter Intel turbo på Thunderbolt-udrulningen sammen med Apple. Men ligesom USB 3.0 mangler der stadig et større udvalg af eksterne enheder som understøtter teknologien.

I første omgang vil Thunderbolt understøtte en hastighed på 10 gigabit i sekundet begge veje. Men senere skal hastigheden øges til 100 gigabit. Det kræver dog optiske kabler.

Et af målene med Thunderbolt er at gøre det lettere at forbinde ekstraudstyr med computeren og slippe af med kabelrod under skrivebordet. Thunderbolt kan føre både Displayport- og PCI Express-signaler over samme kabel.

I princippet kan Thunderbolt erstatte mange af dagens pc-kabler. Det er også muligt at overføre strøm over kablerne, men det er ikke påkrævet – kommende optiske Thunderbolt-kabler vil ikke være i stand til at overføre strøm. Ifølge Intel kan man tilslutte op til syv enheder til samme kabel. Det kan være alt fra skærme til eksterne harddiske og kameraer.

Sidste år viste Intel en bærbar computer med det, der dengang hed Light Peak. Et langt tyndt Light Peak kabel, som forbinder den bærbare med en docking station og skærm, blev brugt til at overføre Blu-ray video, et feed fra et HD kamera og en kopi af computerens display – på samme tid. Med 10 gigabit kan en hel Blu-ray-film overføres på halvandet minut.

Apple har indbygget Thunderbolt i sine nye Macbook Pro modeller og er dermed den første producent, der har taget teknologien til sig.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
"Jeg er nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud"
Af alle vores ansatte, så er jeg nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud, selv om jeg ikke altid har været det.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.