På det seneste er flere firmaer blevet snuppet for at have en forholdsvis sløset omgang med kunders og brugeres personfølsomme data.
Nu må mindst et af firmaerne gå bodsgang hos Datatilsynet og forklare den pinlige affære.
Berlingske skal stå skoleret og forklare, hvordan navne og data på hundredevis af nyhedsbrevsmodtagere hos Berlingske Nyhedsmagasin kunne havne på nettet og blive indekseret af Google. Det skriver Version2.
Datatilsynet har på baggrund af nyhedssidens omtale valgt at gå ind i sagen. Det betyder, at tilsynet vil vide, hvad der er gjort for at fjerne oplysningerne, og om andre følsomme data også er blevet sikret.
Den aktuelle sag hos Berlingske har fanget tilsynets interesse, fordi brugernes detaljer kunne findes via Google.
Det var ifølge Berlingske oprindelige melding udelukkende Googles skyld, at søgemaskinen havde fundet frem til filen, som Berlingske havde frabedt sig indekseret. I dag har Berlingske dog taget det fulde ansvar og lovet, at firmaets rutiner skal kigges efter i sømmene.
»Vi har før set den type sager, hvor noget er blevet indekseret af Google, blandt andet hvor ordrebekræftelser på e-handelssites er blevet indekseret. I den forbindelse har Google over for os bekræftet, at de kun indekserer data, som allerede er offentligt tilgængelige,« siger kontorchef Lena Andersen fra Datatilsynet til Version2.
Masser at kigge på
Det er langt fra alle sager, Datatilsynet vælger at kaste sig over. Men tilsynet har haft rigeligt at arbejde med på det seneste.
Danske Spil kom i januar til at indhente personfølsomme data fra tusindevis af brugere uden tilstrækkelig sikkerhedsforanstaltninger.
Desuden har Trier Skirejser og Dong Energi haft databrister - også i sidste måned.
Kontorchef Lena Andersen ved Datatilsynet fortæller, at kun sagen hos Danske Spil har affødt reaktion hos tilsynet, der har fået sikkerhed for, at fejlen er rettet igen.