IT-kaos i SKAT: Tusinder risikerer at betale for meget

(opdateret)Massive problemer i Skats it-system betyder, at tusindvis af danskere risikerer at betale for meget i skat. Skat har kendt til problemerne hele året, og sender nu rykkere ud til tusinder uskyldige firmaer.

Skat befinder sig netop nu i en desperat situation.

I løbet af ganske kort tid skal selvangivelserne være klar, og Skat har intet overblik over hvilke firmaer, der har indberettet skat for medarbejderne, og hvem der ikke har. Samtidig har Skat intet overblik over, hvilke arbejdsgivere der har indbetalt skatten.

Problemerne har været ekstremt frustrerende for erhvervslivet og førte allerede i januar i år til protester fra flere arbejdsgiverorganisationer. Den gang afviste Skat kritikken som det rene nonsens.

Men nu skriver Skat i en orientering til Folketingets skatteudvalg, at de nu vil sende rykkere ud til virksomhederne, også virksomheder, der muligvis allerede har indbetalt medarbejdernes skat:

"Det er vitalt for Skat at få udredt de mange misforhold hurtigst muligt for at sikre, at årsopgørelserne for lønmodtagerne bliver korrekte".

Meget tyder på, at Skats eIndkomst system kræver, at man indberetter løn på en måde der ikke tager højde for de vilkår ansatte udenfor den offentlige sektor arbejder under på det danske arbejdsmarked. Skat mener på den anden side, at virksomhederne er skyld i problemerne. Til Skatteudvalget skriver Skat: "at virksomhederne ikke indberetter korrekt, (ikke) er it-mæssigt på plads eller har rod i deres registrerings-forhold".

"Vi i Skat har begået den fejl at tillade indberetninger fra virksomheder, der ikke var ordentligt registreret og derfor ikke kunne registreres ordentligt i systemet. Derfor mangler vi overblik over deres indbetalinger," siger Richard Hanlov fra Skat til ComON.dk.

Kritikken skyldes problemer med Skats prestigeprojekt eIndkomst, der fra 1. januar i år blev obligatorisk for virksomheder at indberette ansattes lønforhold til. Men ifølge arbejdsgivere er systemet fuldstændig ude af trit med den faktiske virkelighed. Nu viser det sig, at det er så meget ude af trit, at Skat ikke har overblik over ansatte i 10.000 virksomheder, skriver epn.dk. Dertil kommer alle de ansatte som Skat ikke aner, om de har overblik over eller ej.

Sidste år kom det frem, at Skat havde fået bevilget 31 millioner kroner til eIndkomst. Men det beløb viste sig at bygge på skøn, som Skat selv havde foretaget uden at få leverandørens skøn. Skønnet viste sig at være 350 procent forkert. I stedet skulle politikerne bevilge yderligere 110 millioner til systemet, så det kom op på at koste 141 millioner kroner.

Det ekstraordinært dyre system har hele året været præget af nedbrud. Det skabte vrede hos Dansk Industri. For blot to måneder siden udtalte fagchef i Skat Richard Hanlov til DI, at "Det kommer bag på mig, at der skulle være problemer". Denne udtalelse faldt efter et helt års kritik fra virksomhederne.

Det er CSC, IBM og KMD der står bag systemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis