Stor udskiftning i toppen af it-branchen

It-chefer skal passe på, at svingdøren ikke rammer dem i nakken, når de sætter sig i chefstolen. Ledere i it- og telebranchen skiftes nemlig hurtigt ud, hvis de ikke viser resultater på bundlinien.

Mange chefer i it- og telebranchen sikrer sig en rigtig god fratrædelsesordning i deres ansættelseskontrakter. Men risikoen for en fyreseddel er også temmelig overhængende i branchen. Tålmodigheden med cheferne kan ligge på et lille sted, og derfor bør top-chefer gardere sig i ansættelseskontrakterne. Det siger Ledernes Hovedorganisation.

»Der skal meget lidt til at udløse en fyring i it- og televirksomheder, og for mange af de fyrede chefer kommer det helt bag på dem, at de ryger ud. Mange aner ikke, at de møder til en fyreseddel, når de tager hjemmefra om morgenen,« siger teamchef Per Alkestrup fra Ledernes Hovedorganisation til Berlingske Tidende.

Han kalder brancherne for useriøse, når de smider cheferne ud for et godt ord.

»Jeg tror ikke, der er nogen, der har skabt overblik over de mange negative konsekvenser, et topchefskifte betyder for en virksomhed i form af usikkerhed og strategi og det interne klima længere nede i rækkerne, og branchens tendens til at fyre topchefer er et udtryk for dårlig ledelsen« siger Per Alkestrup.

Flere virksomheder i it- og telebranchen har haft hyppige udskiftninger på chefgangen.

Internetselskabet Tiscali har haft fire administrerende direktører på fire år. Telia har løbende skiftet ud i ledelsen og er på femte topchef siden midten af halvfemserne. TDC har løbende skiftet ud på topposterne, hvor administrerende direktør Henning Dyremose nærmest er den eneste, der ikke er blevet skiftet ud. Senest har tele-selskabet 3 fyret i ledelsen i forbindelse med et strategiskift.

Oracle har gjort sig særligt bemærket med fyringen af to chefer i Danmark. De har siden lagt sag an for uberettiget fyring.

»It- og telebranchen er ofte langt mere omskiftelig end resten af erhvervslivet med sammenlægninger af virksomheder og kortere tidsrammer til at opnå de resultater, ejerne kræver. Derfor ser jeg oftere skift på lederposter i disse brancher,« siger Jens Balling, administrerende direktør for Institut for Karriereudvikling, som står for genplacering af fyrede chefer.

»Der er et kortsigtet krav om resultater og bundlinie, og viser en ny chef ikke meget hurtigt, at han arbejder i den retning, som ejerne vil have, så ryger han ud,« siger han.

Per Alkestrup fra Ledernes Hovedorganisation har dette råd til kommende chefer it- og telebranchen:

»De brancher er for de hårdhudede, så man skal se en fyreseddel som en kalkuleret risiko. Og man skal huske at pleje sit netværk, selvom man har fået job, for det er hovedsageligt her, man får job igen efter en eventuel fyring.«




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere