Striden mellem Tyskland og Italien om lederskabet i Galileo-projektet er kørt fast og kan føre til at det europæiske satellit-navigationssystem aldrig bliver realitet. European Space Agency (ESA) har netop meddelt, at forhandlingerne om systemet er brudt sammen.
Problemet er fordelingen af de 140.000 arbejdspladser, som Galileo ventes at skabe i EU. Finanseringen af udviklings-omkostningerne på 1,1 milliarder euro er allerede på plads og skal deles mellem ESA og EU. Men hvor pengene skal flyde hen - hvilke lande der skal have de attraktive produktionsaftaler - er ikke fastlagt endnu.
ESA fortæller at forhandlingerne sluttede med at 13 lande var parat til at acceptere en kompromis-løsning, men to lande, Tyskland og Spanien, nægtede at acceptere forslaget.
»Et hårdt slag for Europa. Hele den europæiske rumfarts-industri vil lide hårdt under denne afbrydelse af forhandlingerne,« siger ESA-generaldirektør Antonio Rodota.
Både Tyskland og Italien kræver lederrollen i projektet. Italien insisterer på at få lederskabet, fordi landet har været med i Galileo-projektet fra begyndelsen, mens Tyskland henviser til, at man har ydet et betydeligt finansielt bidrag til projektet.
Senest i 2005 skal den første Galileo-satellit være skudt i kredsløb, ellers mister ESA den licens, som organisationen opnåede på en international konference i 2000. USA har fra begyndelsen modsat sig projektet, som sigter mod at et skabe europæisk alternativ til det amerikanske GPS-netværk.