Artikel top billede

Hollywood vinder over dvd-kopiering

RealNetworks har lidt et totalt nederlag i sit opgør med filmindustrien. Dvd-kopiering bliver ikke tilladt.

Det lange retsopgør mellem softwarefirmaet RealNetworks og den magtfulde Motion Picture Association of America (MPAA) er nu endt med et totalt nederlag til firmaet bag det omstridte og nu forbudte program RealDVD. Nederlaget kunne næsten ikke være mere komplet. En amerikansk dommer har nedlagt et permanent fogedforbud mod RealDVD og RealNetworks har været nødt til at indgå et forlig, hvor firmaet lover at stoppe salget af RealDVD og lignende produkter og betale 4,5 millioner dollar i erstatning til filmselskaberne.

Sagens kerne er, hvorvidt dvd-købere har lov til at fremstille en privat kopi af dvd’en. Hollywood-selskaberne hævder, at den originale dvd skal ligge i afspilleren for at kunne vise filmen – så det er altså ikke tilladt at fremstille en kopi. De mener at RealDVD strider mod licensbetingelserne for det såkaldte Content Scramble System (CSS). Men RealNetworks har en anden opfattelse.

RealDVD blev oprindelig udgivet som et program til at kopiere dvd-film og gemme dem på harddisken. RealNetworks har samtidig arbejdet på en hardwareboks, Facet, hvor man kan kopiere og gemme op til 70 dvd-film. Fordelen er indlysende. I stedet for at skulle rode rundt med de fysiske diske kan man lægge hele sin samling ind på boksen - eller på computeren - og så spille filmene direkte fra harddisken.

RealNetworks har sammenlignet det med at tage en privat kopi af sin musiksamling. Men filmbranchen er i oprør. Hvis man kan kopiere alle sine film over på computeren, så kan man jo uden problemer sælge sine dvd'er videre eller dele den elektroniske kopi med andre over nettet.

MPAA sagsøgte RealNetworks for at få stoppet salget af RealDVD og fik hurtigt udstedt et midlertidigt fogedforbud, som altså nu er gjort permanent. Den amerikanske Electronic Frontier Foundation har forsvaret RealDVD, men nu er sagen altså tabt. Det menes at sagsomkostningerne ligger på mere end 10 millioner dollar, som altså skal lægges oveni den erstatning, som softwarefirmaet nu er dømt til at betale.

RealNetworks står bag den engang så succesfulde medieafspiller RealPlayer og firmaet fik en stor juridisk sejr over Microsoft i en sag, hvor softwarefirmaet stod anklaget for at bruge sit Windows-monopol til at tryne andre digitale medieafspillere. Men siden er det gået skidt for RealNetworks, og nu har firmaet altså lidt sit hidtil største nederlag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere