Artikel top billede

Nu kommer den universelle mobiloplader

Den samme oplader kan snart bruges til alle telefoner - men iPhone kræver en adapter.

Et eneste ladeapparat til alle mobiltelefoner. Denne vision er nu blevet til virkelighed. I denne uge blev et eksemplar af den universelle mobiloplader symbolsk overrakt til EU-kommissær Antonio Tajani i Bruxelles. Produktionen forventes at starte senere i år.

Allerede i sommeren 2009 kunne mobilindustrien aflevere et aftalememorandum, hvor man forpligtede sig til at fremstille en universel mobiloplader baseret på micro-USB. Den skal gøre livet lettere for alle mobiltelefon-brugere og samtidig reducere mængden af affald.

Den frivillige aftale er underskrevet af de fleste store producenter af mobiltelefoner, herunder Apple, LG, Motorola, Nokia, Samsung og Sony Ericsson.

En række tekniske forhindringer skulle overvindes for at skabe den universelle oplader. Tidligere var batterierne i telefonerne meget forskellige, og deres elektrokemiske sammensætning var ikke den samme. Men i dag bruger stort set alle telefoner de samme lithium-ion-batterier.

Den sidste forhindring var derfor at blive enig om at skabe et fælles stik – og her har man altså valgt det lille og flade micro-USB, der passer til selv de tyndeste mobile enheder.

En normal USB-port i computeren leverer 500 mA (milliampere), men det er hævet til 1500 mA i den universelle oplader.

Branchen forventer, at opladeren senere også skal bruges til digitale kameraer, mp3-afspillere, GPS-enheder og andet mobilt udstyr.

Dermed behøver forbrugeren ikke længere slæbe rundt på en hel stak forskellige opladere og man kan stadig anvende sin gamle oplader når man køber nyt udstyr. Det kræver selvsagt, at den enkelte mobile enhed får et micro-USB stik.

Det store spørgsmål har været, hvordan Apple ville forholde sig til den universelle oplader. Apple er kendt for at gå sine egne veje og firmaet bruger det samme 30-pin stik i sine iPods, iPhone og iPad.

Der findes et meget stort udvalg af tilbehør som bruger dette stik, så den eneste mulighed for Apple er at indbygge et ekstra micro-USB-stik eller vedlægge en adapter.

Nu ser det ud til, at Apple har besluttet sig for den sidstnævnte løsning. Apple vil ikke indbygge et micro-USB-stik i sine kommende iPhones. I stedet bliver telefonen solgt sammen med en adapter, som konverterer mellem det sædvanlige 30-pin-stik og micro-USB.

Det betyder så at iPhone-ejere skal huske adapteren hvis de vil bruge muligheden for at lade op over micro-USB – og dermed forsvinder en del af fordelen ved den universelle oplader.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere