Artikel top billede

USA har adgang til Google-servere i Europa

De amerikanske myndigheder har adgang til data som ligger i skyen hos Google - også selvom de er gemt på europæiske servere.

Forleden blev det afsløret at de amerikanske myndigheder har adgang til alle data som ligger i skyen hos Microsoft. Myndighederne i USA kan bruge den såkaldte Patriot Act og andre love til at få indsigt i data som europæiske virksomheder og offentlige institutioner har gemt i skyen – også uden at de pågældende bliver informeret om det. Men det er ikke kun Microsoft, der udleverer data til USA.

Nu bekræfter Google for første gang, at de amerikanske efterretningstjenester flere gange har bedt om at få udleveret oplysninger om Googles brugere. I den forbindelse gør det ingen forskel, om de pågældende data ligger på servere i Europa.

De amerikanske myndigheder har ”adgang til data som ligger uden for USA”. Det fortæller Google til den tyske avis Wirtschaftswoche. En talsmand for koncernen bekræfter overfor avisen, at man har modtaget et stort antal henvendelser fra myndighederne af denne type.

Det ser altså ud til, at det er helt almindelig praksis at de amerikanske myndigheder kræver at få adgang til data som ligger på servere i Europa.

I et interview med ComON i juli sagde Microsofts danske chef for Vesteuropa, Klaus Holse Andersen, at det er alle cloud-udbydere med hovedkvarter i USA, som kan blive tvunget til at udlevere data til de amerikanske myndigheder. I nogle tilfælde kan myndighederne også kræve, at kunden ikke bliver informeret om det.

”Vi lever i en globaliseret verden. Det er helt almindeligt at virksomheder har datterselskaber i forskellige lande og selvfølgelig også skal forholde sig til lovgivningen i de enkelte lande. Vi kender det også fra regnskaber, hvor man f.eks. skal overholde Sarbanes-Oxley. Det rammer jo ikke en dansk kunde, som ikke har foretaget sig noget i USA,” sagde Klaus Holse Andersen dengang til ComON.

Problemstillingen er den samme i Danmark, hvor politiet også kan få udleveret data fra f.eks. teleselskaber med en dommerkendelse. Men når man gemmer sine data i skyen, forsvinder landegrænserne. En dansk kunde, som gemmer sine data i skyen hos Microsoft, kan altså risikere at oplysningerne bliver overført til USA. Det er den afgørende forskel på at bruge en cloud-løsning og gemme sine data lokalt på en server i kælderen.

Debatten opstod i forbindelse med Microsofts lancering af Office 365, der omfatter cloud-versioner af Office, Sharepoint, Exchange og Lync. Her kan virksomheder af alle størrelser få adgang til Microsofts løsninger og der er lagerplads online til dokumenter og andre data.

Men Microsoft kan komme på kollisionskurs med europæiske databeskyttelses-regler, som kræver at bestemte følsomme persondata ikke må sendes ud af EU.

Det har længe været kendt, at de amerikanske myndigheder kan få adgang til udenlandske data der ligger i datacentre i USA. Men det nye er, at både Microsoft og Google altså har bekræftet, at data som ligger i europæiske datacentre også kan blive sendt til USA hvis myndighederne kræver det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere