Strid om jobkort og global rekruttering

DI vil have udvidet jobkort-ordningen til at omfatte andre erhvervsgrupper end de nuværende - HK frygter, det vil åbne for en massiv import af billig arbejdskraft og dermed kan koste danske arbejdspladser.

Både virksomheder og arbejdsgivere vil have lempet jobkort-ordningen, så det bliver muligt at importere arbejdskraft inden for en lang række områder. Men fagforbundene frygter, at det vil medføre en massiv import billig arbejdskraft og dermed kan koste danske arbejdspladser.

Direktør for Dansk Industri, Ole Krog, bekendtgjorde onsdag på en konference i København, at han gerne ser den nuværende jobkort-ordning udvidet til at omfatte andre erhvervsgrupper end de nuværende.

»Jobkort-ordningen burde tiltrække mindst lige så mange hoveder, som der årligt rejser ud af Danmark. Det kunne være fint, hvis vi kunne opnå et positivt nettoresultat, og i øjeblikket rejser der årligt 1500 danskere ud, og vi får kun godt 400 ind igen,« sagde Ole Krog.

Ole Krog efterlyste en decideret greencard-ordning i stil med den, man kender fra USA.

»Det er vigtigt, at vi begynder at sende nogle signaler til omverdenen, om at vi har en anden åbenhed end den vi signalerer nu - en greencard ordning kan være med til at sende sådanne signaler,« sagde han.

Haarder forsøger at lempe reglerne
Kontorchef i Udlændingestyrelsens erhvervskontor, Erling Brandstrup, kunne på konferencen fortælle, at man på flere områder forsøger at lempe de nuværende regler.

For det første vil man arbejde på at reducere sagsbehandlingstiden i fremtiden, så kompetente udlændinge ikke skal blive udsat for unødige bureaukratiske forhindringer. Og desuden drøfter man at lempe de nuværende regler for opholdstilladelse for udenlandske studerende, så de automatisk får lov til at opholde sig i Danmark i en periode efter de har afluttet deres uddannelse. På den måde vil samfundet få et naturligt afkast af den uddannelsemæssige investering, som er foretaget.

HK vil have ordentlige forhold
Formanden for HK/Privat, Karin Retvig, er meget bekymret for Danks Industris forslag om at udvide jobkortet til at omfatte andre erhvervsgrupper.

»Jeg er bange for, at man gør det af økonomiske grunde. Og jeg vil gerne understrege, at det afgørende er måden, man forvalter en jobkort-ordning på. Den arbejdskraft, man får nu, er desværre ikke altid på et tilstrækkelig specialiseret niveau, til at det kan generere arbejdspladser og viden i Danmark,« siger Karin retvig til ComON i dag.

Karin Retvig betoner overfor ComON, at hun ikke er interesseret i at lukke grænserne, men bare vil sikre sig at de folk, der kommer hertil, kommer på ordentlige vilkår:

»Hvorfor afsætter man ikke 50 mio til at opgradere og udvikle alle de arbejdsløse it-folk, der blev overflødige, da it-boblen brast. Lad os i fællesskab lave nogle regler, der kan skabe ordentlige forhold for alle de folk, der er her - både danskere og udlændinge,« siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere