Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Indere hjælper kriseramt dansk it på ret kurs

Et kuldsejlet 130 millioner kr. dyrt it-projekt til styring af landbrugsstøtte er kommet på ret fod igen hos Traen. Samme udvikling er sket hos selskabet.

For bare tre år siden var Traen, der lever af at udvikle digitaliseringsløsninger til det offentlige, tæt på kollaps. Årsagen var den kuldsejlede udvikling af et it-system til administration af landbrugsstøtte, det såkaldte CAP-projekt (Common Agriculture Project). Projektet var fulgt med, da Traen overtog resterne af Ementor, men måtte senere flytte til det daværende Topnordic (idag Atea), som dog misligholdte kontrakten. Siden blev CAP-projektet, der oprindeligt havde et budget på 133 millioner kroner, købt tilbage til færdigudvikling i Traen, og i dag er projektet tilbage på sporet.

Dele af CAP er alleredede implementeret, og hele projektet skal efter planen stå færdigt ved årets udgang.

Succes’en med at få projektet under kontrol har meget konkret afspejlet sig i Traens regnskab, der netop er offentliggjort. For 2010 blev resultatet et solidt overskud på 2,1 millioner kroner efter skat og et driftsresultat (EBITDA) på 32,9 millioner kroner.

Traen har som del af sin strategi satset konsekvent på offshoring – altså brug af billige udviklingsressourcer i andre lande såsom Indien og Ukraine.

Andelen af udviklingsprojeketer, som involverer offshoring, er stigende, medgiver adm. direktør Jakob H. Kraglund, der kom til i oktober 2008.

Han forklarer, at Traens vellykkede organsiering af offshoring aktiviteterne er en af faktorerne i selskabets turn-around – og på at CAP-projektet er kommmet på ret køl.

”Det ville være at stramme den en tand for meget at sige, at det er indere, der har bragt CAP på ret køl. Der blev også brugt indere i projektets start. Men du kan godt sige, at Traens vellykkede organisering af offshore-aktiviterne er kraftigt medvirkende til succes’en,” siger Jakob H. Kraglund til ComON.

Oplever I ligesom CSC, at markedet flytter sig i retning mod mere off-shoring til billige indere?

"Ja, og vi flytter os også med markedet. Men det er vigtigt at pointere, at man ikke kan sende det hele til Indien. Det er eksempelvis meget vigtigt at have en forståelse af kontekst – hvad det er for en verden, som vores kunder befinder sig i. Det betyder meget for en succesfuld udnyttelse af off shore-mulighederne, at man også har en organisation med de rette ressourcer i Danmark”, siger Jakob H. Kraglund.

Han bekræfter, at mange og dygtige udviklingsressurcer kan hentes i Indien. Men der skal være folk i Danmak, der ejer og styrer projektets indhold.

Er tendensen udtryk for at danske udviklere er for højtlønnede i forhold til presset fra Indien?

"Det er et spørgsmål om at tilbyde en markedsrelevant løn i Danmark. Hvis man laver noget, som en person fra Indien kan lave præcist lige så godt, men til en lavere løn, så er der en udfordring. Men har man særlige kompetencer, som markedet efterspørger, og som ikke fås andre steder, så er det klart, at de kan sælges til en højere pris,” lyder det fra Traen-direktøren.

Traen har faste aftaler med partnere i henholdsvis Indien og Ukraine.

Satsningen på billig offshore-arbejdskraft har dog ikke ført til udtynding af den danske stab. Det danske selskab beskæftigede i 2010 knapt 140 medarbejdere - mod 119 året før. Ifølge årsregnskabet får de ansatte en gennemsnitsløn på lidt over en halv million kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere