Indere hjælper kriseramt dansk it på ret kurs

Et kuldsejlet 130 millioner kr. dyrt it-projekt til styring af landbrugsstøtte er kommet på ret fod igen hos Traen. Samme udvikling er sket hos selskabet.

For bare tre år siden var Traen, der lever af at udvikle digitaliseringsløsninger til det offentlige, tæt på kollaps. Årsagen var den kuldsejlede udvikling af et it-system til administration af landbrugsstøtte, det såkaldte CAP-projekt (Common Agriculture Project). Projektet var fulgt med, da Traen overtog resterne af Ementor, men måtte senere flytte til det daværende Topnordic (idag Atea), som dog misligholdte kontrakten. Siden blev CAP-projektet, der oprindeligt havde et budget på 133 millioner kroner, købt tilbage til færdigudvikling i Traen, og i dag er projektet tilbage på sporet.

Dele af CAP er alleredede implementeret, og hele projektet skal efter planen stå færdigt ved årets udgang.

Succes’en med at få projektet under kontrol har meget konkret afspejlet sig i Traens regnskab, der netop er offentliggjort. For 2010 blev resultatet et solidt overskud på 2,1 millioner kroner efter skat og et driftsresultat (EBITDA) på 32,9 millioner kroner.

Traen har som del af sin strategi satset konsekvent på offshoring – altså brug af billige udviklingsressourcer i andre lande såsom Indien og Ukraine.

Andelen af udviklingsprojeketer, som involverer offshoring, er stigende, medgiver adm. direktør Jakob H. Kraglund, der kom til i oktober 2008.

Han forklarer, at Traens vellykkede organsiering af offshoring aktiviteterne er en af faktorerne i selskabets turn-around – og på at CAP-projektet er kommmet på ret køl.

”Det ville være at stramme den en tand for meget at sige, at det er indere, der har bragt CAP på ret køl. Der blev også brugt indere i projektets start. Men du kan godt sige, at Traens vellykkede organisering af offshore-aktiviterne er kraftigt medvirkende til succes’en,” siger Jakob H. Kraglund til ComON.

Oplever I ligesom CSC, at markedet flytter sig i retning mod mere off-shoring til billige indere?

"Ja, og vi flytter os også med markedet. Men det er vigtigt at pointere, at man ikke kan sende det hele til Indien. Det er eksempelvis meget vigtigt at have en forståelse af kontekst – hvad det er for en verden, som vores kunder befinder sig i. Det betyder meget for en succesfuld udnyttelse af off shore-mulighederne, at man også har en organisation med de rette ressourcer i Danmark”, siger Jakob H. Kraglund.

Han bekræfter, at mange og dygtige udviklingsressurcer kan hentes i Indien. Men der skal være folk i Danmak, der ejer og styrer projektets indhold.

Er tendensen udtryk for at danske udviklere er for højtlønnede i forhold til presset fra Indien?

"Det er et spørgsmål om at tilbyde en markedsrelevant løn i Danmark. Hvis man laver noget, som en person fra Indien kan lave præcist lige så godt, men til en lavere løn, så er der en udfordring. Men har man særlige kompetencer, som markedet efterspørger, og som ikke fås andre steder, så er det klart, at de kan sælges til en højere pris,” lyder det fra Traen-direktøren.

Traen har faste aftaler med partnere i henholdsvis Indien og Ukraine.

Satsningen på billig offshore-arbejdskraft har dog ikke ført til udtynding af den danske stab. Det danske selskab beskæftigede i 2010 knapt 140 medarbejdere - mod 119 året før. Ifølge årsregnskabet får de ansatte en gennemsnitsløn på lidt over en halv million kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere