Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Nu kommer DNA-computeren

Israelske forskere har udviklet en DNA-baseret computer. Den biokemiske maskine kan afvikle simple programmer. Det kan føre til computere, der kan sprøjtes direkte ind i kroppen.

Forskere på Weizmann Institute i Israel har demonstreret at en DNA-computer er i stand til at svare på simple molekylære ja/nej-spørgsmål. Det nye system er mere avanceret end de DNA-baserede regnemaskiner, der er set tidligere. Det er designet, så det producerer specielle DNA-tråde med grøn farve, der svarer til et "ja". Det skriver BBC News. I en artikel i tidsskriftet Nature Nanotechnology beskriver forskerne også et program, der bygger bro mellem almindelige programmeringssprog og DNA-kode.

I de sidste år har forskerne arbejdet med DNA-baserede computere, men dette system har en radikalt anderledes arkitektur end det, der er set tidligere.

"Ved at bruge mere avanceret biokemi kan vi lave simple logiske programmer, som har mere til fælles med den måde, folk programmerer elektroniske computere," siger professor Shapiro til BBC.

Systemet bruger molekyler til at repræsentere fakta og regler. Det blev så testet med simple spørgsmål som "Alle mennesker er dødelige. Sokrates er et menneske. Er Sokrates dødelig?". Når man kombinerer en molekylær regel (Alle mennesker dødelige) og et faktum (Sokrates er et menneske), så var computeren i stand til at levere det korrekte svar på spørgsmålet.

Herefter gik forskerne videre til mere komplicerede spørgsmål med flere regler og fakta, og hver gang leverede den biologiske computer det korrekte resultat. Shapiro ser ingen forskel mellem konventionelle computere og den biologiske regnemaskine.

"Det er vigtigt at understrege at, selvom biomolekylære computere er bagefter elektroniske computere - målt på regnekraft, teknologisk modenhed og den historiske udvikling - så står de side om side på det konceptuelle niveau, hvor der ikke er nogen præference for den ene eller anden type," siger Shapiro.

Forskerne har udviklet et automatiseret, robot-baseret system, som forbereder regler og fakta til DNA-computeren og dermed kan sammenlignes med de compilere, der oversættes kildetekst til færdig programkode.

I sidste ende kan forskningen føre til nye, mere effektive computere, men det umiddelbare mål er programmerbare, autonome enheder, der kan sprøjtes ind i det menneskelige legeme og f.eks. analysere sygdomme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere