Silicon Graphics presser Windows helt til grænsen

Nu kan Windows Server køre på de helt store Silicon Graphics-maskiner.

Kan man bygge en supercomputer med Windows Server 2008? Måske. Silicon Graphics har i hvert fald presset Microsofts server-operativsystem helt til grænsen ved at certificere det til sine Altix UV 1000 systemer. Det er maskiner som typisk bruges i cluster-løsninger med tusindvis af kerner og meget stor hukommelse.

Silicon Graphics har blandt andet solgt to Altix UV 1000-modeller til Pittsburg Supercomputing Centre i USA, hvor de er sat sammen i et cluster kaldet ”Blacklight”. I Singapore har Agency for Science, Technology, and Research investeret i en Altix UV 1000 løsning med 2.112 kerner og 12,3 TB hukommelse.

Ingen af disse systemer kører dog med Windows Server 2008, ifølge The Register. Men nu er det altså muligt at køre Windows Server 2008 på Altix UV 1000.

Der er dog en række begrænsninger i Windows Server 2008 R2 Datacenter Edition. Det understøtter maksimalt 256 logiske processorer (enten fysiske kerner eller tråde, hvis man bruger HyperThreading) og 2 TB hukommelse.

Det er allerede en fordobling i forhold til situationen for bare et par uger siden, hvor Windows Server maksimalt kunne klare 128 kerner eller tråde og 1 TB hukommelse. Men nu ser det også ud til at grænsen er nået.

Det er altså softwaren – i dette tilfælde operativsystemet – og ikke hardwaren, der sætter begrænsningerne i dette tilfælde.

Silicon Graphics fortæller at man samarbejder med forskellige softwareudgivere for at sikre at deres applikationer er optimeret til Windows under Altix UV 1000.

De nuværende Altix UV 1000-modeller bruger Intels Xeon 7500-processor med otte kerner, men den ventes at blive udskiftet med den kommende ”Westmere-EX” Xeon E7 processor med ti kerner og 20 tråde senere i år.

Til den tid kan SGI sandsynligvis levere et system med 2.560 kerner, 5.120 tråde og 32 TB tråde under samme hat. Det er langt mere end det, Windows Server kan håndtere i øjeblikket.

SGI blev berømt som leverandør af de tunge it-systemer, der skabte grafikken til banebrydende Hollywood-film som Jurassic Park og Terminator 2. Selskabet havde sin storhedstid i halvfemserne, hvor værdien rundede syv milliarder dollar. SGI beskæftigede dengang 11.000 ansatte - men siden er det gået nedad bakke.

Det engang så stolte selskabs fald skyldes en række forkerte beslutninger, herunder en satsning på Intels Itanium og købet af Cray Research.

Selskabet gik i betalingsstandsning i 2009 og resterne blev overtaget af Rackable Systems, som herefter skiftede navn til Silicon Graphics International.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere