Artikel top billede

Stuxnet er fremtidens våben

Stuxnet har ramt som et F-35 kampfly på slagmarken i Første Verdenskrig, mener ekspert.

Der kommer fortsat nye detaljer om Stuxnet-ormen. Den tyske sikkerhedsekspert Ralph Langner skriver nu at Stuxnet indeholder hele to digitale ”sprængladninger”. De to er meget forskellige og kører på forskellige platforme.

Den ene angrebskode kører på Siemens S7-315 controllere og er forholdsvis simpel. Det er denne kode, der muligvis er skrevet for at ramme de iranske anlæg til uranberigelse. Den veksler mellem høj og lav rotationshastighed i gas-centrifuger, og det vil i sidste ende ødelægge centrifugen.

Den anden ”sprængladning” går efter en Siemens S7-417 controller og den er meget anderledes. Langner mener, at det kan være forskellige programmører der har skrevet de to kodesegmenter. Denne kode angriber en controller til dampturbiner, som bl.a. bruges på kraftværker.

Det menes at målet kan være det iranske atomkraftværk Bushehr. Det er stort set umuligt at ødelægge selve reaktoren med et angreb udefra – medmindre man smider en bombe på anlægget – men koden forsøger tilsyneladende at sabotere dampturbinen.

Det er et stort og dyrt stykke udstyr, der kan være meget svært at erstatte.

Ralph Langner betegner selv analysen af ormen som ”chokerende”.

”Angrebet er meget mere sofistikeret end vi har troet hidtil. Faktisk flytter den meget avancerede cyberangrebs-teknologier fra computere til controllere. Det andet ”warhead” bruger angrebsteknologi som vi slet ikke troede var mulig, nemlig et man-in-the-middle angreb på et PLC, hvor det legitime kontrolprogram fodres med falske input-data, som angrebskoden på controlleren selv optager fra den faktiske proces,” skriver Langner.

Han mener at Stuxnet har krævet flere års forberedelse. Det menes at have kostet mange millioner kroner at udvikle ormen og krævet så mange ressourcer, at kun en nationalstat kan stå bag.

”Stuxnet svarer til, at et F-35 kampfly pludselig brager hen over slagmarken i Første Verdenskrig. Teknologien er langt mere avanceret end alt, hvad vi har set før, og alt det vi troede kunne lade sig gøre. Der findes ikke nogen præcedens for denne type af angreb,” skriver eksperten.

Sikkerhedsfirmaet Symantec har også udarbejdet et detaljeret whitepaper som beskæftiger sig med Stuxnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere