Artikel top billede

Jubii-folk bag nyt dansk it-eventyr

Det startede med en druktur og kan ende med en it-succes.

På mandag starter endnu et nyt dansk it-iværksættereventyr. Firmaet Copenhagen Shipping Exchange (CPHSE) vil ændre den måde, som shippingbranchen har kommunikeret på i årtier. Produktet har indtil nu været i test, men åbner mandag for nye kunder.

Som mange andre gode idéer, så opstod den med alkohol i blodet.

”For to år siden sad vi i fuldskab og blev enige om, at vi burde købe et fragtskib. Der var jo finanskrise, så man burde kunne gøre en god handel,” fortæller Stefan Avivson.

Finanskrisen havde sendt efterspørgslen på søvejstransport ned med 30 procent, så et skib burde være inden for rækkevidde.

”Men da vi begyndte at tale om, hvordan man finder fragt til sit skib, så fandt vi ud af, at der ikke findes en shipping exchange, hvor reddere og befragtere kan fortælle om deres skibes positioner og de tilgængelige laster,” siger Stefan Avivson.

Den opdagelse var med til at skabe CPHSE og selve produktet Skybox.

De spammer hinanden dagligt
Iværksætterne talte med en masse shippingfirmaer, og det viste sig, at grunden til, at der ikke var lavet et ordentligt system, var, at folk ikke havde tid til nytænkning.

”Branchen fungerer på den måde, at man sender emails til sit netværk, når man for eksempel har en ledig last. Det betyder, at man kan få 3000 mails om dagen, som man skal læse. De sidder bogstavelig talt og spammer hinanden med vitale oplysninger hver dag,” siger Stefan Avivson.

"Jeg har set eksempler på folk, der har fået seneskedebetændelse af at trykke på "pil ned", og folk har forladt branchen, fordi de simpelthen er blevet trætte af at læse emails."

Den daglige, trættende opgave skal firmaets Skybox løse. Skybox analyserer indholdet i de mange mails og laver dem til databaser, så det er hurtigt at finde de skibe eller laster, som er relevante. Indekseringen nyder godt af, at branchen er kendt for at fatte sig i korthed og forkortelser, da oplysningerne før email-æraen blev sendt med telex, hvor hvert bogstav kostede penge.
Men der er stadig brug for intelligente algoritmer, som kan rydde op i stavefejl og alternative stavemåder. I øjeblikket kan Skybox læse og forstå over 70 procent af alle mails 

En branche i krise lytter
Men hvis i har lavet en genial løsning, hvorfor har andre ikke lavet det før?

”Mærsk og andre har forsøgt at lave noget lignende. Men indtil for tre år siden tjente shippingbranchen boksen. De skulle bare løfte røret, så havde de tjent en million, og når folk tjener gode penge, så kigger de ikke efter effektiviseringer,” siger Stefan Avivson med henvisning til, at de mindste ordrer i den del af markedet ligger på 200.000 USD.

Firmaet er stiftet af Stefan Avivson og Jonas Bruhn. Med på holdet har de en del tidligere medarbejdere fra Jubii og Euroinvestor, blandt andet den tekniske chef Johnny Andersen. Firmaet har fået amerikansk venture kapital. 

Der har været cirka 200 testbrugere på systemet i testfasen, og ifølge Stefan Avivson har prominente firmaer på alle kontinenter vist interesse. 

Iværksætterne fik i øvrigt aldrig købt deres eget fragtskib, og en egentlig åben shipping-børs blev fuldemandssnakken ikke til. Men kommende versioner af Skybox kan videreudbygges, så rederier og befragtere selv kan sende skibspositioner og fragter til det danske firma.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere