Artikel top billede

DanID anklager ejer af nemid.dk for at være domænehaj

Indehaveren af nemid.dk har flere hundrede domæner, påpeger DanID i domæneklage.

Indehaveren af nemid.dk har skrabet en masse domæner sammen uden at have en reel og legitim interesse i dem.

Sådan lyder anklagen fra PBS/Nets' datterselskab DanID mod det lille it-firma Assemble A/S, som har ejet nemid.dk de sidste fire år. It-firmaet, som har 13 medarbejdere og fokuserer på løsninger til det offentlige, har derudover et sted imellem 200 og 300 domæner, skriver DanID i klagen.

Det er en aktindsigt, som ComON har fået i Nets/DanID's klage til Klagenævnet for Domænenavne, der viser, at DanID mener, at Assemble er en domænehaj.

De to parter i sagen er voldsomt uenige om forløbet. DanID har haft en klar idé om, at de skulle hoste op med penge for at få fat i domænet, mens nemid.dk's indehaver afviser at have haft interesse i at sælge domænet. Assemble skulle selv bruge navnet nemid i et af firmaets produkter, forklarer domæneindehaveren.

Assembles mange domæner bliver desuden forklaret med, at firmaet skal bruge navnene til firmaets produkter - der ofte har navnet "nem" inkluderet.

Anklage om paragrafbrud
DanID's domæneekspert fra advokatkontoret Bech-Bruun mener, at Assemble har overtrådt paragraf 12 i domæneloven. For det første har det lille it-firma overtrådt god skik for domænebrug; for det andet har firmaet hamstret domæner, lyder påstanden.

Kernen i DanID's argumentation er blandt andet, at Assemble råder over mere end 200 domæner, mens direktøren derudover også personligt har et antal domæner. Flertallet indeholder ordet "nem". Nogen domæner er registreret for flere år siden, andre domæner er registreret sidste år. Domænenavnene spænder vidt. Det er alt fra Nemafregning.dk til Nemdong.dk.

"Det må anses for usandsynligt, at alle dissse domænenavne er registreret ud fra en reel og legitim intereesse i at bruge det enkelte domæne. Tværtimod forekommer det sandsynligt, at i hvert fald en væsentlig del af disse domænenavne må være registreret med tanke på videresalg, udlejninger eller anden udnyttelse, der ikke er udtryk for en legitim interesse i brugen af det enkelte domænenavn," skriver DanID's advokat i klagen.

I et interview med ComON forsøger Jette Knudsen, kommunikationschef hos DanID, at tale kritikken ned. I hendes optik er en domænehaj en person eller et firma, som hamstrer domæner udelukkende for at kunne sælge dem videre dyrt. Dén anklage vil hun ikke sende i Assembles retning. Hun forklarer, at DanID alene er interesseret i domænenavnene nemid.dk og nem-id.dk.

Hvorfor nævner i så de mange domæner i klagen?

"Det hører til belysningen af sagen over for domænenævnet," svarer Jette Knudsen.

"Nem" i produktnavne
Assemble, der har haft retten til domænet nemid.dk i fire år og altså før NemID blev til en loginløsning, afviser påstanden om, at firmaet skulle være ude på at tjene penge på domænerne. Direktør Morten Svendsen siger, at Assemble har navngivet alle firmaets produkter med ordet "nem" - eksempelvis den krypterede mailtjeneste NemPost. Assembles domænenavne skal altså bruges til produkter, siger han. Som eksempel giver Morten Svendsen desuden navnene Nemsag og Nemfuldmagt. Disse to produkter bliver brugt af Rudersdal Kommune, viser en hurtigt søgning på internettet.

"Vi har købt domæner fra andre virksomheder og aldrig solgt domæner. Så det er helt forkert. Vi har ingen interesse i at sælge vores domæner," siger Morten Svendsen om domænehajanklagen.

Derudover afviser Morten Svendsen at kommentere sagen yderligere, fordi han ikke ønsker at debattere sagen i medierne.

Var der penge indblandet?
DanID's kommunikationschef Jette Knudsen siger dog, at DanID tilbage i begyndelsen af sidste år troede, at de kunne købe domænet af Assemble.

"De har sagt, at de ville regne på, hvad det ville koster, men de har aldrig vendt tilbage på det," siger Jette Knudsen.

ComONs aktindsigt viser desuden, at DanID finder Assembles brug af domænet NemID i strid med god domænenavnsskik. Godt nok har Assemble haft domænet i tre år, men Assemble gav det først en funktion, efter DanID for to år siden kontaktede Assemble for at få fingre i domænet.

En form for trojan
Jette Knudsen forklarer desuden, at DanID egentlig i en lang periode havde besluttet at lade Assemble beholde domænet nemid.dk. Når firmaet først i juli i år beslutter sig for at involvere klagenævnet for domænenavne, så skyldes det, at nemid.dk - samt nem-id.dk (med bindestreg) - har været brugt som indgang til Assembles mailfunktion Nempost, hvor man nu kan bruge NemID til at logge på med. Det kan forvirre brugerne, mener DanID.

"Assemble laver en eller anden form for trojansk hest, hvor de ligger NemPost imellem," siger Jette Knudsen.

Asssemble har dog nu omdirigeret besøg på nemid.dk til at komme ind på firmahjemmesiden, hvor der er en forklaring om, at Nemid er en adressefunktion i firmaets kommunikationsløsning. Nem-id.dk leder dog fortsat til loginsiden til Nempost.

Jette Knudsen mener, at de færreste danskere vil gå til nemid.dk eller nem-id.dk for at oprette en mailindbakke til Nempost.

"En banal domænesag bliver lige pludselig en helt anden sag. At de tager det i brug på denne måde, det gør, at vi synes, at vi bliver nødt til at rejse denne sag," siger Jette Knudsen.

Internetsamfundet til gavn
Et andet element i DanID's argumentation er, at domænet skal komme internetsamfundet til gavn på bedste vis. Domænet har længe været brugt til at lede videre til en mailfunktion med navnet NemPost. Assembles direktør har tidligere forklaret ComON, at NemID er betegnelsen på dét, som i en normal mailfunktion er mailnavnet. Dog bruger Assemble også domænet Nempost.dk til denne kommunikationsløsning. Derfor er domænet ikke vigtigt for Assemble, mener DanID.

DanID har til gengæld stor interesse i domænet, står der i klagen:

"Klager har en meget stor interesse i domænenavnet nemid.dk, der vil være det domænenavn, som langt de fleste danskere vil forvente at finde klagers hjemmeside på," står der i klagen.

I dag må danskerne forbi NemID.nu for at få fat på den digitale nøgle.

Varemærkesag
ComON har tidligere beskrevet, hvordan der også kører en tvist hos Patent- og Varemærkestyrelsen mellem DanID og Assemble om retten til navnet NemID. Varemærkeregistrering er tilsyneladende vigtig for DanID. Som noget af det allerførste i den lange klage, gør advokatfirmaet opmærksom på, at klienten DanID sammen med IT- og Telestyrelsen har retten til ordet og logoet NemID gennem varemærkeregistrering.

I den lange klageskrivelse gør DanID's advokat desuden opmærksom på, at Assemble på et tidspunkt efter lanceringen af logoet til NemID har registreret domænet n3mid.dk. Logoet for den nye digitale nøgle har netop et 3-tal, blot spejlvendt. Assemble har dog siden opgivet registreringen af n3mid.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere