40 år med computerrevolution

Det er 40 år siden, at Douglas Engelbart afholdt "the mother of all demos" og fremviste verdens første mus.

Der er noget midlertidigt over computermusen. Som om vi alle sammen godt ved, at den kun er den bedste løsning, indtil vi finder den styring, der egentlig, er den rigtige. Vi burde forlængst have styret computeren med tale eller tanker eller blikke eller blot berøring, men nej, det er stadig en dims på bordet, der bevæger markøren på skærmen.

For os almindelige dødelige har den været en fast bestanddel af skrivebordet siden slutningen af 80'erne, hvor det kun var DOS-fetishisterne, der blev ved med at taste Run og Dir/p og C: i stedet for at dobbeltklikke og åbne vinduer. Det var dog nok de færreste af os der allerede i 1981 styrtede ud og investerede i Xerox' banebrydende 8010 Information System, der ikke bare introducerede den første kommercielle mus, men også en lang række andre teknologier, der endnu er standard.

Men reelt er det 40 år siden verden uden for Stanfords Menlo Park for første gang stiftede bekendstab med det lille vidunder. Den 9. december 1968 præsenterede Douglas Engelbart musen ved det der senere er blevet det sagnomspundne "mother of all demos", og som man med en vis ret kan kalde fødslen af den personlige computerrevolution.

Ikke alene demonstrerede Engelbart musen. I løbet af de 90 minutter viste han også de 1000 formodentlig måbende tilhørere hypertext og deltskærmsamarbejde med lyd og video over netværk.

I de følgende år begyndte den personlige computerrevolution for alvor. I Californien samlede hobbyentusiaster postordre-computeren Altair, og de unge mænd Steve Jobs og Steve Wozniak skabte først Apple og senere Apple II, mens en ung Bill Gates programmerede sproget Dos der kunne tale med Altair. Han var i øvrigt ret træt af, at hobbyentusiasterne kopierede sproget i stedet for at købe det.

Cirka 10 år efter Engelbarts præsentation kom den driftige Jobs på besøg hos Xerox, hvor mange af Engelbarts ingeniører var smuttet hen, og så ved selvsyn de videreudviklede vidundere fra "mother of all demos". Det han så blev senere til Apples Macintosh og Microsofts Windows, der for alvor populariserede musen.

For nylig annoncerede Logitech, at de har solgt en milliard mus. For to år siden blev arbejdsskader forårsaget af den lille mus for første gang anerkendt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere