Frygt for "Big Brother" bremser biometri

Biometrisk identifikation lyder for mange som overvågnings- samfund og kontrol. Men ifølge Bjørn Standhart fra Siemens er frygten ubegrundet og sænker udbredelsen af biometriens brug.

Når identifikation baseret på biometri som aflæsning af fingeraftryk eller øjeskanning frygtes i Danmark, så er det udtryk for teknofrygt og mistro. Det mener Bjørn Standhart, som er senior konsulent ved Siemens IT Solutions and Services.

Han oplever, at modstanden overfor eksempelvis et kort baseret på aflæsning af fingeraftryk er underlagt skepsis, mistro og uvidenhed.

»Hvis du går ud og spørger ti folk på gaden, så vil de tro, at der er lagret et fuldt fingeraftryk på et kort baseret på biometriske data. Kun hver tiende ved måske, at der kun er tale om en checksum, og du kan ikke regne dig frem til, hvordan fingeraftrykket ser ud blot på checksummen,« siger han.

Han beskriver det som både teknofrygt og udtryk for nogle skel i samfundet, som er svære at komme ud over. Han afviser dog, at disse skel skulle være udtryk for en generationskløft mellem unge og gamle.

Bjørn Standhart lovpriser dog ikke ensidigt biometriens fordele uden at overveje, hvor der kan være problemstillinger. Han har tilknytning til en arbejdsgruppe i branchefællesskabet ITEK, der netop beskæftiger sig med etiske aspekter omkring biometri, herunder hvordan brugerne får kontrol over deres egne data.

»Der kommer nogle etiske vurderinger ind i billedet, når biometri-data sættes sammen med informationer, der siger noget om folk,« erkender han.

Han sammenligner med CPR-nummeret, som han først mener bliver problematisk, når man begynder at binde informationer til det. Det samme dilemma er relevant for biometri.

»Det er klart, at hvis man begynder at gemme disse checksummer og kombinere dem med et navn eller noget andet information, så får det en anden værdiladning,« siger han.

Bjørn Standhart fastholder dog, at det ikke er teknologien i sig selv, der udgør et problem, og han understreger, at lovgivningen beskytter den enkelte borger, og at virksomheder således ikke må identificere personer og indsamle informationer om dem.

»Jeg synes, man skal erkende, at biometriske data i sig selv er uproblematiske. Det er historien med CPR-nummeret om igen. Et CPR-nummer er bare et nummer. En skanning af en finger er bare en talværdi, der er gemt et sted. Den ikke kan føres tilbage til personen. Men hvis man laver beregningen igen på de samme data, får man den samme checksum. Det er i sig selv helt uskadeligt,« siger Bjørn Standhart.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere