Klumme: Derfor skal dotDK overtage dk-administrationen

Hvorfor skal håndteringen af det danske domæne overgå til foreningen dotDK?. ComON giver ordet til Kim Viborg Andersen, der er medstifter af den nye forening.

Med IT- og Telestyrelsens afgørelse den 1. juli står det danske internetsamfund over for et spændende nyt kapitel.

DotDK, som jeg sammen med 3 andre danske profiler er grundlægger af, er blevet udpeget til at administrere vores danske domæne i fremtiden. Det er selvfølgelig et meget stort ansvar, fordi .dk har så stor tilslutning med over 900.000 domæner, og derfor er der også al mulig grund til at løfte den bagvedliggende drift og teknologi.

Vi er gået ind i dette udbud, fordi vi tror på, at vi har det setup og de visioner, der skal til for at løfte det danske domæne op på det næste niveau og sikre bedre gennemsigtighed, tilgængelighed og effektivitet. Vi har selvfølgelig respekt for det arbejde, som DK-Hostmaster har udført i de forløbne år, men vi mener også, at tiden nu er kommet til at tænke nyt og effektivisere tingene yderligere, så vi får et domæne i verdensklasse.

Jeg kan godt forstå, at der er nogen, der har spørgsmål og måske er utrygge ved tanken om, at det gamle og velkendte skiftes ud med noget nyt og anderledes. Trods alt så ved man jo altid, hvad man har, og måske synes nogen, at det nuværende setup er 'avanceret nok'. Men i et teknologisk højtudviklet land som Danmark skal man i mine øjne ikke lade sig nøjes. En "if it ain't broke - don't fix it" tilgang vil aldrig føre til fremskridt eller innovation, og det vil holde Danmark tilbage på et område, hvor andre allerede er langt foran. Derfor er jeg af naturlige årsager glad for, at IT- og Telestyrelsen valgte dotDK som den fremtidige administrator, da vi nu får mulighed for at forbedre det danske domæne på kritiske områder som fx internetsamfundets indflydelse på .dk.

Internetsamfundet skal styre .dk

Det er meget vigtigt for os at skabe en mere demokratisk struktur, hvor alle de mange grupper og individer i samfundet, som har interesse i det danske domæne også får ørenlyd og indflydelse. Det vil vi sikre via en ny organisationsstruktur med en bestyrelse, der har repræsentation fra hele det danske internetsamfund med brugere, registratorer, erhvervslivet - den første struktur, der formelt inkluderer domæneejere.

Vi vil også sikre meget større gennemsigtighed i forbindelse med eksempelvis drift og åbne høringer. Det vil give alle interesserede mulighed for at bidrage med råd, indblik i og vejledning om vigtige processer og administrative aspekter. Vi inviterer derfor allerede nu alle, der har lyst, til at melde sig ind i dotDK-foreningen, også alle medlemmer af DIFO og andre organisationer i Danmark.

Dansk organisation styret fra Danmark

For at levere et administratorsystem, der lever op til de førende globale standarder, indgår vi et samarbejde med Afilias, der også er en af grundlæggerne. Afilias' teknologi understøtter allerede nogle af verdens største domæner som .org og .info og en lang række andre domæner, herunder flere landekoder. Men det er vigtigt at pointere, at dette altså ikke er ensbetydende med, at det er en stor udenlandsk virksomhed, der kommer ind og fjerner kontrollen fra Danmark.

Den nye forening dotDK er en dansk forening, der har fuldt ejerskab over datterselskabet dotDK ApS, der skal håndtere den praktiske administration af .dk. Og det er dette datterselskab, dotDK ApS, der vil indgå en aftale med Afilias om at opnå den fornødne tekniske bistand i relation til .dk domænets infrastruktur. Registreringen vil ske i en central database, der fysisk er placeret i Danmark, og det er bestyrelsen i dotDK Foreningen, der vil foretage alle beslutninger. Og selvfølgelig vil .dk fortsat være underlagt dansk lovgivning.

Med dette setup og via Afilias' teknologi er det muligt at sikre 100 procent DNS oppetid og hurtige og automatiske transaktioner. En avanceret beskyttelse mod SPAM, phishing og DDoS angreb, hvor man blandt andet kan fjerne hele phishing- eller spam-netværk på én gang. En effektiv og rationel drift vil endvidere sikre en bevaring af engrosprisen på 45 kr. pr år for et domænenavn og afskaffelse af en række gebyrer såsom det nuværende aktiveringsgebyr på 500 kr. Endvidere vil vi også kunne reducere den tid, det tager fra et domænenavn bliver registreret, til det er oppe at køre, til under 5 minutter.

Vores registry model har den fordel, at du som kunde kun skal henvende dig ét sted, nemlig hos den registrator, du selv har valgt. Da vi kører med dobbelt registrering af data, vil dine oplysninger og dit domænenavn altid være sikret både hos registrator og hos registreringsenheden (som er os) hvilket betyder, at du let kan skifte registrator, hvis noget går galt uden at miste dit domæne.

I de kommende måneder vil vi afholde nogle offentlige møder, hvor interesserede kan få mulighed for at møde den nye forening og få konkrete svar på nogle af alle de spørgsmål, som den sidste tids debat måske har rejst. I mellemtiden vil jeg opfordre folk til at læse mere på vores hjemmeside www.dotdkregistry.org. Her kan man også tilkendegive sin støtte til dotDK.

Kim V. Andersen er medgrundlægger af dotDK og professor Ph.D. ved Copenhagen Business School




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere