Brikkerne på plads til spiluddannelse

Et landsdækkende tilbud om speciale i computerspil er nu klar. Initiativtagerne er overbevist om, at uddannelsen vil skabe nye virksomheder i Danmark.

1. september kan de første studerende i Danmark starte på en specialisering i computerspil.

Ved et seminar onsdag og torsdag er en række kunstskoler og universiteter på tværs af landet blevet enige om at etablere Det danske Akademi for Digital, Interaktiv Underholdning. Akademiet skal være det samlingspunkt, der tilbyder studerende fra forskellige uddannelser at specialisere sig i computerspil.

»Udvikling af computerspil er så komplekst, at det er nødvendigt at trække på den viden, der er i alle de forskellige miljøer. Det rækker lige fra datalogi til design og film,« siger Gunnar Wille, leder af animationsinstruktøruddannelsen ved Den Danske Filmskole.

Danske computerspilproducenter har allerede skabt adskillige nationale og internationale succeser. Gunnar Wille er sikker på, at der vil vokse nye virksomheder ud af akademiets aktiviteter, fordi de studerende kommer til at arbejde sammen og lærer hinanden og hinandens forskellige kompetencer at kende.
»Det ser vi på Filmskolen, og det vil vi også se her,« siger Gunnar Wille.

Uddannelsesinstitutionerne bag det nye akademi hører hjemme i både Videnskabs-, Kultur- og Undervisningsministeriet, og de repræsenterer de mange forskellige faglige områder, der indgår i produktion af computerspil f.eks. tekniske, formidlingsmæssige, sociale, æstetiske og designmæssige kompetencer.

De samarbejdende institutioner er Den Danske Filmskole, Danmarks Designskole, Karakteranimatoruddannelsen ved The Animation Workshop under CVU Midt-Vest i Viborg, IT-Universitetet i København, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Danmarks Pædagogiske Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og it-vest.

Specialiseringen i computerspil bliver et tilbud til de studerende på en række af institutionernes ordinære uddannelser. På universiteterne er det uddannelser på kandidatniveau. De studerende skal gennemgå fælles fag, og akademiets plan er hvert år at samle de studerende om fælles produktion af computerspil.

»Akademiet har fokus på spil, fordi det er et område, hvor nye ting sker og udvikler sig. De studerende får hver deres kernekompetence, men samtidig skal de have så bredt et fundament, at de kan arbejde inden for andre områder end spilindustrien,« siger professor Peter Bøgh Andersen, Aarhus Universitet.

Elementerne fra spil kan bruges i f.eks. simulation, visualisering, læring og formidling.

Forberedelsen af spilspecialiseringen har skabt et landsdækkende, åbent samarbejde mellem undervisere og forskere, der beskæftiger sig med de mange discipliner, der indgår i produktion af computerspil. Desuden har institutionerne været i løbende dialog med spilindustrien om behovet for uddannelse og arbejdskraft.

Næste skridt for initiativtagerne er at etablere en solid kontakt til alle andre interessenter på området som øvrige forskere, øvrig it-industri, øvrig medieindustri, innovationsmiljøer, brancheforeninger, fagforbund og politikere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere