Artikel top billede

Nokias nye flagskib imponerer

Første Linux-baserede telefon fra Nokia rammer rigtigt, lyder den foreløbige meldingen fra præsentation.

Det er en rigtig altmulig-mobil som Nokia nu er klar med. Multimedia, forretningsfunktioner, godt kamera og et fuldt tastatur - N900 kan klare det meste. Første indtryk er, at Nokia har ramt helt rigtigt - for mobilbrugere som vil have en ekstra god telefon.Efter at have prøvet den nye Nokia-telefon et stykke tid, kan jeg konstatere, at Nokia satser bredt med sin nye Linux-mobil. Film, foto og musik akkompagneres af forretningsfunktioner som Office-programmer.

 

Ved hjælp af et programkatalog i telefonen kan det lade sig gøre det at hente i hundredvis af ekstra-programmer og spil som hentes fra Nokias programarkiv for Linux-mobiler (maemo.org). Blandt andet prøver jeg at hente et torrent-program (Transmission) og nogle spil. I øjeblikket er programudbuddet dog sparsomt i forhold til eksempelvis hvad der findes til iPhone eller Android-mobilerne.

Android er for resten en interessant sammenligning. Android er jo også et mobilsystem, der bygger på Linux. Verdens største mobilproducent Nokia har dog valgt at lave sit eget Linux-system Maemo, som bruges i N900.

Flere startskærme
Lighederne mellem Googles Android og hvordan Nokias Linux-system (Maemo) fungerer, er i praksis stor. I N900 har man, præcis som i Android, et antal startskærme, som man kan bladre mellem ved at glide med fingeren hen over skærmen. På startskærmene kan man placere eksempelvis widgets og genveje til hjemmesider og programmer.

Man kan også lægge sine ”favoritkontakter” med billed op, og der vises en lille grøn prik ved kontakten, hvis personen er online, og kan kontaktes via en chat-klient som for eksempel Google Talk eller Skype.

Danmark bliver et af de første lande, hvor Nokias nye alt-i-én-mobil N900 sættes til salg i oktober. En av styrkerne for os danskere er at N900 har et tastastur med separate knapper for Æ, Ø og Å.

Dansk tastatur
Tastaturet er en af styrkerne ved N900. Dels er knapdybden god, bedre end på eksempelvis Nokias tidligere topmodel N97. Et fuldstændigt dansk tastatur savnes eksempelvis på Nokias nuværende topmodel N97, hvor man må holde funktionstasten inde og trykke på andre bogstavsknapper for at få Æ, Ø og Å frem. N900 har i stedet et fuldstændigt dansk tastatur med Æ, Ø og Å på den model jeg prøvede (og på de enheder som skal sælges i Danmark).

Meget smidig system
N900 er rigtig smidig til at skifte mellem programmer og funktioner, som man har kørende. Ved hjælp af et klik på en programskifter i skærmens øvre venstre hjørne dukker samtlige programmer, som er i gang, op i et grid af små skærmbilleder på skærmen.

 

Ved at klikke i skærmens hjørne yderligere en gang kommer hovedmenuen op. Medieafspilleren er en anden af de funktioner, jeg prøvede (dog bare hurtigt). I medieafspilleren skal man først vælge mellem musik, video, internetradio og ”bland det hele”.

Flot skærm
Lige den enhed, jeg prøvede, havde en del lange film i avi-format på telefonens hukommelse, og her så man også styrken med den højtopløselig skærm, som Nokia har sat i N900. Størrelsen på skærmen er 3,5 tommer, hvilket betyder, at den er præcis lige så stor som eksempelvis skærmen i iPhone. Men antallet af billedpunkter er mere end dobbelt så mange, som hvad iPhone-skærmen har, og det gør, at man får et betydeligt skarpere skærmbillede på N900.

 

For at ringe med N900 bringer man ciffertaster frem på skærmen. Fanen med adressebogen har alfabetets bogstaver samlet til højre på skærmen, og ved at klikke på eksempelvis S havner man helt enkelt blandt kontakter, hvis navn begynder med S. Klikker man på en person i telefonbogen kan man vælge at ringe og have en sædvanlig samtale, eller en samtale via eksempelvis Skype eller Google Talk (afhængig af hvilke IP-telefoniprogrammer man har installeret på telefonen).

 

Blandt programmerne som følger med i telefonen fra start kan nævnes mobilversioner af Word, Excel og Powerpoint. At telefonen har en hel del kraft under skallen, mærker man, når man spiller en ny 3D-version af spillet Bounce i telefonen.

Bedre internetbrowser
Internetbrowseren er klart bedre end den, som sidder i Nokias tidligere smarte mobiler. Blandt andet fungerer specialfunktioner på hjemmesider (ajax, flash m.m.) præcis som på en sædvanlig computer. Men frem for alt er det enklere at surfe rundt på sider, at zoome med telefonens volumeknapper eller ved at snurre med fingeren på skærmen.

Bedre kamera end i N97
Kameraet er på 5 megapixel, og jeg har endnu ikke sat det på nogen større prøve, men Nokias produktchef Klas Ström siger, at billedsensoren i N900 er en lidt bedre model end den billedsensor, der sidder i den nuværende Nokia N97.

Mobil.nu kommer senere på ugen med web-tv om N900, og melder os under fanen med en rigtigt test, når telefonen er testet i en længere periode.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere