På Nforn.dk kan hesteglade børn pleje deres interesser uden at skulle plage forældrene om økonomisk tilskud til hesteanparter.
I stedet kan de nøjes med lidt håndøre og købe virtuelt foder og udstyr i det virtuelle univers.
Men der er alligevel ikke kun tale om håndøre, mener Forbrugerrådet.
Det er alt for let for de unge piger at bruge store summer på virtuelle ting og sager. Og det er et brud på den aftale, som teleselskaberne har indgået på området.
Ifølge Forbrugerrådet har en 10-årig pige for eksempel haft mulighed for at bruge næsten 1.600 kroner på tre uger. Med sin mobiltelefon kunne hun via overtakserede sms'er til 75 kroner stykket købe foder, pleje, udstyr og adgang til stævner. I alt 21 sms'er resulterede i regningen.
»Det er problematisk, at man ikke kan lege med på hjemmesiden inden for en makspris på 75 kroner. Med priser på 75 kroner pr. sms er der lagt op til et langt større forbrug. På denne hjemmeside skilter de med, at man kan bruge op til 150 kroner pr. uge, hvis man er under 16 år, 250 kroner, hvis man er mellem 16 og 18 år, og ubegrænset hvis man er fyldt 18,« fortæller Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet.
Den 10-årige pige havde "snydt" sig uden om forbrugsloftet ved at indtaste en falsk alder. Forbrugerrådet mener, at det simpelthen er for let at omgå det påkrævede forbrugsloft.
Sagen giver også årsag til mere principielle diskussioner. For eksempel frasiger man sig fortrydelsesretten, hvis man bruger sine købte penge med det samme:
»Det er problematisk, hvis en mindreårig kan fraskrive sig den lovpligtige fortrydelsesret. Faktisk er der en del uklarhed om retstillingen ved de her betalingshjemmesider. For eksempel om aftalerne er ugyldige, fordi børnene er for unge til at indgå aftaler. Eller om de hænger på regningen, fordi mor og far hæfter, som købere af telefonen. Det afventer vi svar på fra Forbrugerombudsmanden,« siger Anette Høyrup.
Hun opfordrer småbørnsforældre til at tilmelde børnenes telefoner til en saldomaksordning eller simpelthen at få dem spærret for indholdstakserede tjenester.
Hele rådets anmeldelse (.doc) ligger her.
Jacob Andreasen fra NforN tager anmeldelsen med ophøjet ro.
Ifølge ham er betalingsløsningen lavet i overensstemmelse med rammeaftalen og i samarbejde med teleselskaberne.
Direktøren fortæller, at man har overvejet en løsning med CPR-registrering, så det er sværere at snyde systemet, men ellers føler han sig ikke ramt af rådets holding.
»Vi forholder os passivt i øjeblikket. Men hvis der kommer en egentlig afgørelse, så er det klart, at vi følger den,« siger Jacob Andreasen.