IBM overtager Mærsk Data

Den største danske virksomhed, A.P. Møller - Mærsk, har solgt sit it-datterselskab Mærsk Data til IBM. Samtidig sælger Danske Bank sin ejerandel på 45 pct. i DMdata til IBM og outsourcer sin centrale drift til selskabet.

I en meddelelse til Københavns Fondsbørs bekræftede A.P. Møller - Mærsk her til morgen, at it-datterselskabet Mærsk Data er solgt til den amerikanske koncern IBM.

Parterne ønsker ikke at offentliggøre salgssummen, men A.P. Møller meddeler, at salget skønnes at påvirke selskabets resultat positivt i størrelsesorden 2,5 milliarder kroner i det regnskabsår, handelen finder sted.

Aftalen er indgået med forbehold for konkurrence-myndighedernes godkendelse, som ventes at foreligge om tre-fem måneder.

Tæt samarbejde fortsætter

A.P. Møller - Mærsk oplyser at gruppen har stigende behov for avancerede it-løsninger på globalt plan.

»Mærsk Data AS, som vor foretrukne leverandør og førende it-virksomhed på nordisk plan, kan fremover få vanskeligt ved at opfylde denne rolle uden at foretage nyinvesteringer og opkøb i betydelig grad,« hedder det i meddelelsen.

Det tætte samarbejde med Mærsk Data-organisationen skal fortsætte og videreudvikles i IBM-regi.

»Med IBM som ejer kan udviklingen af Mærsk Datas virksomhed fortsætte og opnå den globale udstrækning, som A.P. Møller - Mærsk Gruppen og andre Mærsk Data kunder har brug for,« fortæller A.P. Møller.

DM-data sælges til IBM

Mærsk Data havde et overskud før skat på 273 millioner kroner ud af en omsætning på 2,9 mia. kr. i 2003. Selskabet har 2.300 ansatte.

Fondsbørsmeddelelsen blev udsendt kort tid efter at dagbladet Børsen kunne afsløre IBM's planer om at købe Mærsk Data og driftselskabet DMdata.

Mærsk Data ejer DMdata sammen med Danske Bank og WM-data. Ejer-andelen på 45 pct. af DMdata følger med i salget af Mærsk Data til IBM. I 2003 havde DMdata et overskud på 138 mio. kr. og en omsætning på 1,8 mia. kr.

Danske Bank outsourcer it-drift

Kun et minut efter bekræftelsen af Mærsk Data-salget i morges sendte Danske Bank en meddelelse til Fondsbørsen om, at banken sælger sin ejerandel på 45 pct. i DMdata til IBM og outsourcer sin centrale it-drift til selskabet.

Der vil desuden blive aftalt en forlængelse af driftskontrakten fra de nuværende 3 ½ år til 10 år. Den nye aftale vil medføre overflytning af omkring 330 af bankens medarbejdere til DMdata.

»Ændringerne skyldes, at vi har ønsket at fremtidssikre udviklingen og stabiliteten i den stadig mere komplekse drift af bankens systemer. Derudover ligger der på sigt en betragtelig besparelse i outsourcing af driften,« siger direktør Peter Straarup.

Banken regner med en kursavance på salg af aktierne i DMdata på godt 100 millioner kroner. Besparelsen på koncernens it-drift forventes at udgøre 100 mio. kr. i 2005 og ventes at stige progressivt i 10 års-perioden.

Største danske it-konsulenthus

Det gigantiske virksomhedsopkøb gør IBM til det største danske it-konsulenthus med næsten 7.000 ansatte og et anslået årligt salg på mere end 10 milliarder kroner.

IDC-senioranalytiker Mette Søeborg Ahorlu forventer at købet vil medføre en markant styrkelse af IBM's service-forretning.

»Hvis IBM køber Mærsk Data og DMdata, så er det helt klart et meget stærkt træk. Både Mærsk Data og DMdata er i forvejen stærke spillere i det danske servicemarked, og hvis de tre selskaber bliver slået sammen, taler vi om en gigant, der i 2003 ville have siddet på 29 pct. af det samlede servicemarked,« siger hun til dagbladet Børsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere