Dansk spil-blokering strider mod EU-lov

Danske teleselskaber truer med retssag, hvis de får ordre om at blokere spilsider.

Liberaliseringen af den danske spillovgivning kan være i strid med både gældende danske ret og de EU-direktiver, som blev vedtaget i efteråret med den storetelekompakke.

Det mener de danske internetudbydere, der i dag har afleveret et høringssvar til forslaget.

Liberaliseringen betyder nemlig, at danske internetudbydere skal lukke for spilsider, der ikke har licens til at drive forretning i Danmark. Men den foreslåede DNS-spærring af siderne er dybt problematisk, mener flere danske teleselskaber.

”Telebranchen ser med udtalt bekymring på den tiltagende tendens i Danmark til, at blokering af hjemmesider er et middel, man uden større betænkeligheder kan trække op ad hatten, når man fra politisk hold skal have løst et problem på internettet,” står der i høringssvaret, som er forfattet af brancheforeningen Telekommunikationsindustrien og Dansk Energi i fællesskab.

Parterne kalder endvidere indgrebet for ”en begrænsning i danskernes adgang til det ellers frie internet”.

Den begrænsning er så alvorlig, at telebranchen nu overvejer at trække myndigheder for en dommer i Danmark eller EU, hvis lovforslaget for lov til at vandre uforandret gennem Christiansborg.

Strider mod grundlæggende principper
Teleselskaberne og Dansk Energi er især forundrede over, at forslaget lægger op til, at en administrativ myndighed blot skal pege på en hjemmeside, og at den herefter er kategoriseret som ”ulovlig”.

Den normale procedure, hvor dømte parter har ret til at blive hørt og har mulighed for at klage, er ikke klart defineret.

I EUs telekompakke, der nu på vej ind i den danske lovgivning, fremgår det, at EU-borgere har ret til en fair og upartisk rettergang – det vil sige ret til at blive hørt af en domstol – hvis EU-stater for at forhindre børneporno eller anden kriminalitet begrænser borgernes brug af internettet .

Teleselskaberne frygter, at den kommende regulering af spilsider kan stride mod EU-lovgivningen. Men teleselskaberne mener også, at reguleringen kan risikere at stride mod ehandelsloven og e-handelsdirektivet.

”Det er telebranchens vurdering, at Skatteministeriet ikke uden videre kan indføre strafbelagt handlingspligt for internetudbyderne, da det vil stride mod grundlæggende offentligretlige principper,” skriver brancheforeningerne i deres høringssvar.

I høringssvaret spekulerer parterne også over, hvordan man skal forholde sig til hjemmesider, der både indeholder nyheder og en mulighed for at spille om penge. Her vil nyhedssiden ryge med i faldet og blive lukket ned, selv om den i sig selv ikke er ulovlig.

Generelt savner teleselskaberne en bredere debat om det principielle i sagen.

Derfor opfordres Skatteministeriet til at koordinere det videre forløb med Kulturministeriet, der allerede er i gang med en indsats for at bekæmpe piratkopiering på nettet.

Skal vi ikke høres?
Telekommunikationsindustrien er også meget utilfreds med, at Skatteministeriet i første omgang slet ikke havde bedt om et høringssvar fra brancheforeningen.

Teleselskaberne var ikke på ministeriets høringsliste, på trods af at teleselskaberne i fremtiden kan blive stillet til ansvar og straffet på grund af forslaget. Kun ved et tilfælde blev brancheforeningen gjort opmærksom på lovforslaget, som nu er blevet besvaret med et høringssvar, der blev afleveret til Skatteministeriet i dag.

Først i slutningen af marts bliver forslaget sendt til videre behandling på Christiansborg. Forslaget til den nye spillov kan gennemlæses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere