Sådan kører du gamle XP-programmer på Windows 7

Er et eller flere af dine gamle programmer lavet til Windows XP - og langt fra gode venner med det aktuelle Windows 7? Med denne finte kan du stadig bruge dine støvede programmer sammen med Microsofts nyeste styresystem.

Sådan kører du gamle XP-programmer på Windows 7

Bemærk: Programmerne i denne artikel fungerer udelukkende, hvis du benytter Windows 7 Professional, Enterprise eller Ultimate. Windows Vista er ikke understøttet.

Microsofts udskældte styresystem, Vista, betød for mange en tårevædet afsked med trofaste programmer, der havde fungeret med XP - men som var inkompatible med efterfølgeren.

Årsagen var en dugfrisk kode, og erfarne Windows-brugere kan sandsynligvis nikke genkendende til problematikken, der har hærget i årevis ved overgangen til et nyt styresystem.

Undtagelsen er i vid udstrækning det aktuelle Windows 7, der bygger videre på en mere elegant udgave af den noget klodsede forgænger.

Microsoft har normalt for vane at tilbyde funktionen 'Programkompatibilitet', som i visse tilfælde kan hjælpe et XP-program til at spille sammen med Vista eller 7. Det er dog langt fra altid tilfældet, at tricket virker.

Virtualisering

De store kompatibilitetsproblemer, der fulgte i kølvandet på Vista-lanceringen, affødte et nyt program fra Microsoft kaldet Virtual PC 2007.

Ved hjælp af virtualiseringsteknologi, som processoren i mange nye computere understøtter, kunne Vista-brugere køre en såkaldt virtualiseret udgave af Windows XP eller 2000.

Det gamle styresystem slog sig løs i et vindue på skrivebordet og gjorde det som med et trylleslag muligt at køre de gamle programmer helt uproblematisk.

Windows XP Mode

I dag skal du have fat i Windows Virtual PC, hvis du vil prøve den praktiske Windows XP Mode.

Hvis du føler, du trænger til mere baggrundsviden, inden du går i gang, kan du læse Microsofts FAQ (frequently asked questions) her.

Ifølge Microsoft kræver den aktuelle version af Windows Virtual PC ikke nødvendigvis, at din computers processor understøtter virtualisering, men ydelsen er bedst, hvis den gør.

Hvis din computer understøtter teknologien, skal du huske at slå den til i bundkortets BIOS, hvis det ikke er gjort som standard. Se her hvordan.

Vi anbefaler, at du læser mere om din processor på Intels eller AMD's webside. Hvis du ikke ved, hvilken processor din computer er udstyret med, kan du køre det gratis program CPU-Z.

Microsoft anbefaler, at din computer som minimum har to gigabyte RAM og 15 gigabyte ledig diskplads for hver enkelt instans af Windows XP, du vil køre i det virtuelle miljø.

En klassiker vender tilbage

Inden du går til værks, kan det være en god idé at sikre dig, at din Windows 7-installation allerede er opdateret med Service Pack 1.

Dernæst skal du følge vejledningen her og altså først hente og installere Windows XP Mode-filen, der fylder 500 megabyte, og til sidst installere Windows Virtual PC.

Du skal foretage enkelte indstillinger, før du er oppe at køre - du skal blandt andet definere mængden af hukommelse, den virtuelle maskine må hapse fra din computer.

Hvis alt går vel, har du efter kort tid mulighed for at "tænde" din virtuelle Windows XP-maskine. Det er måske et nostalgisk gensyn for nogle.

Smart integration

Du kan overføre filer direkte mellem din fysiske Windows 7-maskine og den virtuelle XP-platform, men det kan godt tage lidt tid at sætte sig ind i, hvordan det fungerer.

Det smarte ved XP Mode er, at du får en genvej til et XP-program ude i din Windows 7-startmenu - og kan afvikle det, som du normalt ville - uden at du aner, at du har startet en virtuel maskine. Det er praktisk og tidsbesparende.

Genvejene dukker op i programmappen, der er tilknyttet Windows Virtual PC ude i Windows 7, når du installerer et program i det virtuelle miljø og placerer en genvej på følgende destination: C:\Documents and Settings\All Users\Menuen Start.

Du kan dog også benytte en fremgangsmåde kaldet auto publish, som vi imidlertid ikke vil dække her.

Ikke til spil

Selv om Windows Virtual PC er genialt til at køre gamle XP-programmer på din nye Windows 7-pc, skal du ikke forvente et festfyrværkeri af en oplevelse, hvis du installerer ældre spil. Langt fra. Virtual PC er nemlig - ifølge Microsoft - på ingen måde udviklet med henblik på spil.

Har du derimod hovedsageligt interesse for at køre gamle spil på ny, skal du i stedet overveje en løsning som eksempelvis DosBox, der kan emulere et DOS-miljø på en Windows-platform.

Et noget mere tidskrævende alternativ til den fremgangsmåde, vi har beskrevet her, vil være at dual-boote med Windows XP og 7 - altså oprette separate partitioner til hvert enkelt styresystem.

Det kræver dog en separat Windows XP-licens og en væsentligt større indsats, men vil omvendt gøre det muligt at køre XP-spil fuldt ud tilfredsstillende samt benytte ældre hardware, der ikke fungerer med Vista og/eller 7.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere