Artikel top billede

Sådan blev Ekstra Bladet kongen af det mobile internet

Ekstra Bladet tog slagsmålet op med Apple - og vandt. I dag er EB det mest besøgte danske mobilsite.

Ekstra Bladet fik sit første mobilsite tilbage i 2004 og i dag ligger avisen i top med mobil.eb.dk som det mest besøgte mobile websted i Danmark. Faktisk har Ekstra Bladets mobilsite næsten dobbelt så mange sidevisninger som nr. 2 (BT) på FDIM's liste over de mest besøgte mobile sider. På it-forum midtjyllands årskonference It-Event 2011 i Århus tirsdag var avisens mobil-chef Christian Jelbo inviteret for at tale om, hvordan Ekstra Bladet er blevet kongen af det mobile internet i Danmark - og hvordan man har tænkt sig at forsvare denne position.

Mobilteknologien udvikles fortsat i højt tempo og forretnings- og trafikmæssigt vokser mobilmediet endnu hurtigere end internettet. Mulighederne for at lave medieforretning på den mobile platform øges nærmest måned for måned, og det samme gør udfordringerne og spørgsmålene omkring hvilken strategi man skal følge, mener Christian Jelbo.
 
Selvom Ekstra Bladet altså har haft et mobilsite i syv år har den store fremgang ladet vente på sig indtil det seneste år, hvor datatrafikken fra mobile enheder er eksploderet. Det forudsiges da også, at halvdelen af al webtrafik kommer fra mobile enheder i 2013.

"Generelt kan man sige at tabloid-formatet gør sig rigtig godt på mobilen. Det er typisk små korte historier der er skabt til at underholde og informere hurtigt," siger Christian Jelbo.

Allerede i 2008 havde brugertallet på EB.dk overhalet læsertallet for den trykte avis, og det næste skridt bliver så at antallet af mobile brugere overhaler dem, der bruger en traditionel pc til at få adgang. Det kommer til at ske om nogle år, mener EB's mobile manager, som også fortæller at den mobile trafik i øjeblikket udgør 12 pct. af den samlede webtrafik hos avisen.

En aktuel analyse fortæller at danskerne brugte 31 timer på smartphones i august - og det forventes kun at stige. Det er stadig iPhone, der fylder meget i dette billede. For iPhone-brugere tilbringer mere tid med deres telefon end gennemsnittet, og Christian Jelbo kan da også fortælle, at 60 pct. af de mobile besøgende hos Ekstra-Bladet bruger en iPhone, mens 34 pct. benytter Android. Andre mobile platforme - også Windows Phone - spiller kun en forsvindende lille rolle.

Fik smuglet nøgne piger ind i App Store

Men Ekstra-Bladet har ligesom mange andre udbydere af mobile tjenester og applikationer et blandet forhold til Apple. I oktober sidste år fik Ekstra-Bladet afvist sin applikation til App Store med den begrundelse, at man ikke ville tillade Side 9-pigens bare bryster. Det var forskelsbehandling, mente Ekstra Bladet, som undrede sig over at både engelske The Sun og tyske Bild havde fået grønt lys til deres applikationer med afklædte damer.

Løsningen blev at udvikle en arkiv-applikation, hvor man kan finde alle gamle aviser helt tilbage til 1904. At det også er muligt at hente dagens aktuelle avis - inklusive Side 9-pige - har Apple åbenbart ikke opdaget endnu. Det er også tænkeligt, at Ekstra-Bladets trussel om at gå til EU-Kommissionen for at klage over forskelsbehandlingen har fået Apple på andre tanker.

Ligesom andre mediehuse står Ekstra-Bladet overfor valget mellem at satse på applikationer eller at tilbyde sit indhold gennem mobilsites. Ekstra-Bladet tilbyder allerede en stribe applikationer, men  Christian Jelbo fortæller at man stadig er ved at udlodde mulighederne.

"Vi er i gang med at afsøge markedet, men vi har ikke fundet regnbuen endnu. Man kan sige at vi  stadig er ved den spæde start," siger han.

Dårlige erfaringer med Android

Mediehuset har blandt andet en Side 9-app til Android, hvor man kan få en let påklædt pige til at "vaske" skærmen, men Christian Jelbo fortæller at man har dårlige erfaringer med Android.

"Android er ganske enkelt ikke modent endnu. På nogle områder er det lettere end med iOS og det er hurtigere at få sine applikationer ud, men vi oplever at Android Market virker dårligt. Det er svært at finde tingene og der er stort variation mellem de forskellige mobiltelefoner og versioner af operativsystemet. Vi havde også et problem med betalinger, hvor brugerne enten ikke kunne betale eller vi aldrig fik pengene," fortæller han.

Indtil videre vil Ekstra-Bladet derfor satse på at tilbyde browser-baseret indhold til Android frem for at udvikle nye applikationer til denne platform.

I Apple-verden ser situationen noget anderledes ud. Nu er det endelig lykkes at få dagens avis med i App Store, men det er umuligt at forudsige, hvorvidt Apple vil godkende eller afvise en given applikation.

"Det koster mange penge at udvikle en applikation og vi skal være helt sikre på, at den ryger igennem," siger Christian Jelbo.

Han fortæller at man kigger på muligheden for at lave en applikation der fungerer som en slags "skal" for den mobile HTML-udgave af websiderne. Denne applikation kan så tilføre ekstra funktionalitet og samtidig sørger den for at man får synlighed i App Store. Det er en model, som svenske VG har brugt med stor succes.

Tavlecomputere ligger længere ude i fremtiden. I øjeblikket er det kun 1 pct. af trafikken hos Ekstra Bladet, der kommer fra iPad, og derfor vil man ikke bruge ressourcer på at udvikle en særlig mobil version til denne plaform.

"Vi tror på at man på sigt skal lave en løsning der bruger alle funktioner i tablet, men lige nu er markedet ikke stort nok," siger Christian Jelbo.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere