Artikel top billede

Danskerne vil gerne stemme digitalt

Et flertal af danskerne er klar til at sætte krydset over nettet. Men det bliver ikke muligt foreløbig.

De fleste danskere synes at det er en god idé at kunne stemme hjemmefra via nettet. I en ny rundspørge foretaget af KMD Analyse svarer 65 pct. af de adspurgte, at man bør kunne sætte sit kryds online. Hele 71 pct. ville overveje stemmeafgivelse via digitale brevstemmer i en mobil valgbus, mens 70 procent mener, at digitale stemmebokse i valglokalet er en god idé.

Det ser altså ud til, at vælgerne er klar til at bruge digitale værktøjer i forbindelse med valg. Men det bliver ikke muligt foreløbig. I udlandet har der været flere eksperimenter med internet-valg, men der er også blevet rejst tvivl om sikkerheden i de digitale valg-systemer.

"Der er ingen tvivl om, at det godt kan lade sig gøre rent teknologisk at foretage valget via internettet. Men det ligger ikke lige for, da der er en lang tradition for, at man skal møde personligt frem ved valghandlingen. Det er med til at sikre, at vores valg er anonymt og ikke påvirket af andre, hvilket jeg sagtens kan se det fornuftige i," siger Lars Monrad-Gylling, der er adm. direktør i KMD.

Han mener til gengæld at det kunne være oplagt at bruge digitale valgbusser, hvor blandt andet handicappede og ældre kunne stemme, og digitale stemmebokse på valgstederne kan også blive realitet hurtigere.

"Med en digital afstemningsboks kunne danskerne kende valgresultatet allerede i minutterne efter valgstederne lukker kl. 20.00. Det vil selvfølgelig tage lidt af luften ud af den spænding, der traditionelt er på en valgaften. I sidste ende er det et politisk valg, hvad vi gør fremover, men der er ingen tvivl om, at udviklingen peger i retning mod, at valg bliver mere og mere digitale," siger Lars Monrad-Gylling.

Selvom danskerne altså stadig ikke kan stemme over nettet, har man allerede travlt med at digitalisere administrationen af de danske valg. Mange kommuner anvender allerede digitale valglister og bruger en elektronisk brevstemme-protokotol til at styre brevstemmerne.

"Flere kommuner end nogensinde har valgt at digitalisere de bagvedliggende procedurer mest muligt, og dette folketingsvalg bliver derfor det mest digitale nogensinde," siger Lars Monrad-Gylling.

Teknologirådet forkastede ideen om e-valg fra hjemmet i en rapport i foråret. Dengang konkluderede man at "internetvalg fra hjemmet ikke kan afvikles med tilstrækkelig sikkerhed og vil tendere mod at udelukke vælgere og åbne muligheder for, at stemmer ikke afgives hemmeligt eller afgives under valgpres."

Til gengæld anbefaler Teknologirådet en løsning med valgbusser, hvor man kan stemme fra almindelige computere i busserne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere