Artikel top billede

Nyt datacenter skal køre på islandsk vulkanstrøm

Britisk hosting-selskab vil bygge et datacenter i Island, der skal drives med grøn energi.

Den billige energi fra undergrunden har lokket mange it-firmaer til Island. Senest har det britiske hostingselskab Verne Global meldt ud at man vil etablere et nyt datacenter i nærheden af Reykjavik, hvor hele energiforbruget skal dækkes med strøm fra geotermiske anlæg og vandkraftværker.

Den samme aktive undergrund på Island som har forårsaget voldsomme vulkanudbrud skal levere billig energi til det nye datacenter. Island byder på en unik kombination af naturlig køling i det kolde land og billig geotermisk energi fra undergrunden.

It- og teleudbyderen Colt skal bygge datacenterets 37 færdige komponenter af stål og glas, der skal samles i Storbritannien og herefter flyttes til Island i oktober. Det nye datacenter bliver placeret på en gammel Nato-base i Keflavik, omkring 50 kilometer sydvest for hovedstaden.

Ifølge Colt er der tale om det første datacenter i verden, hvor co2-udslippet er helt nede på nul.

De enkelte komponenter er selvstændige bokse med deres eget kølesystem og ventilation samt systemer til overvågning og sikkerhed.

Keflavik ligger i et aktivt geotermisk område og der er allerede et kraftværk, som producerer energi fra vandet der varmes op af vulkanen Svartsengi. Det geotermiske kraftværk leverer også varmt vand til den berømte Blå Lagune, der er et af de mest populære turistmål i Island.

denne side kan man følge nedtællingen til etableringen af det nye datacenter, der har en samlet størrelse på 500 kvm.

Tidligere i år gik de nordiske lande sammen om at bygge en fælles supercomputer i Island. I første omgang er der tale om et pilotprojekt, som skal afdække de tekniske og praktiske udfordringer ved at bygge et nyt center for High Performance Computing (HPC) hos Thor Data Center i Reykjavik. Projektet har en løbetid på tre år og forventes at koste omkring 7,5 millioner kroner.
 
Kombinationen af kulde over jorden og varme i undergrunden er en god forretning for Island, som blandt andet har tiltrukket flere af verdens helt store aluminiums-fabrikker med tilbud om billig strøm.
 
Der spekuleres også i muligheden for at anlægge store datacentre på indlandsisen i Grønland, hvor der måske venter et energiboom i de kommende år.
 
Sidste år flyttede Opera sit datacenter for den mobile browser Opera Mini til Island. Det betyder altså, at alle 20 millioner Opera Mini-brugere sendes på en tur forbi Island hver gang de skal besøge en webside. Opera var en af de første kunder hos Thor Data Center.
 
Det nystartede firma Greencloud har også etableret en Amazon EC2-kompatibel cloud-tjeneste hos Thor Data Center. Her kan virksomheder placere deres applikationer i skyen og samtidig glæde sig over at gøre noget godt for miljøet. Greencloud mener at man kan levere et produkt som er både billigere, hurtigere og lettere at bruge end Amazons tjeneste.
 
Strøm til datacentre kommer typisk enten fra kulkraftværker eller fra atomkraft, som heller ikke ligefrem kan betegnes som en grøn teknologi - og slet ikke i lyset af den aktuelle katastrofe i Japan.
 
Gartner har da også anslået at it-industrien står for to procent af verdens samlede co2-udslip - det er på niveau med flybranchen.
 
Island er berømt for sin geotermi, men faktisk bliver der produceret mere geotermisk energi i USA end i Island (der kun er nr. syv i verden). Som ComON har fortalt tidligere, er der også store forventninger til geotermi som fremtidens energikilde i Danmark.
 
Men Island har også flere andre fordele, herunder naturlig køling - og forbindelsen til resten af verden er også på plads. Et nyt 2.250 kilometer undersøisk fiberkabel (Danice) forbinder Island med Danmark og transporterer op til 5,1 terabit i sekundet.
 
Danice er det hidtil hurtigste søkabel som skaber forbindelse mellem Island og omverden. Dermed er infrastrukturen på plads til at flytte cloud-applikationer til Island og udnytte landets billige energi fra undergrunden.
 
Der har været overvejelser om at transportere strømmen fra Island til det europæiske fastland gennem et undersøisk kabel. Men det vil gøre strømmen væsentlig dyrere. Så er det lettere at flytte hardwaren til Island.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere