Museskade anerkendt for første gang

At dårligt arbejdsmiljø og ensformigt arbejde ved en pc kan invalidere en medarbejder, er nu blevet anerkendt i dom. Frederikssund Kommune gøres ansvarlig for en museskade og skal nu betale 100.000 kroner i erstatning til en tidligere ansat.

Nu er det for allerførste gang slået fast af en domstol, at uforsvarligt computerarbejdsmiljø kan gøre skade på ansatte, og at det er arbejdsgiverens ansvar at forebygge skader.

Det er resultatet af en retssag, som Teknisk Landsforbund har ført for sit medlem Ane Elisabeth Zacharias, der nu af sin tidligere arbejdsgiver Frederikssund Kommune får 100.000 kroner i erstatning for tab af erhvervsevne samt for godtgørelse for mén.

Fire års slid

Det tog kun fire år for hende at blive uarbejdsdygtig af computerarbejde i Frederikssunds Kommunale Værker.

Og det har taget tre år at få slået fast, at kommunen kan har en ansvar for det.

Pc'en har eksisteret mere end 20 år og dens følgesvend musen siden 1983, og de første meldinger om smerter af arbejdet ved apparatet kom i begyndelsen af af 1990'erne.

Men Arbejdsskadestyrelsen har hårdnakket nægtet at anerkende museskader eller andre skader opstået ved computeren som arbejdsbetingede.

Rettens vej

Derfor har Teknisk Landsforbund valgt at gå en anden vej i systemet for på sine medlemmers vegne at få slået fast, at arbejdsgiveren skal sikre et sundt arbejdsmiljø.

Forbundet valgte at gå rettens vej og krævede i et civilt søgsmål 215.000 kroner i erstatning til Ane Elisabeth Zacharias fra Frederikssund Kommune. Anklagen gik på, at kommunen overtrådte arbejdsmiljøloven.

Efter en samlet vurdering af arbejdspladsens indretning, fandt Retten i Frederikssund det godtgjort, at kommunens tilrettelæggelse af arbejdet - herunder tilsyn og instruktion - også efter datidens normer har været uforsvarlig.

Selv om dommeren ved Retten i Frederikssund ikke fulgte Teknisk Landsforbund med hensyn til erstatningens størrelse, udtrykker Allan Petersen, der er arbejdsmiljøkonsulent i Teknisk Landsforbund, tilfredshed med dommen.

Har ikke taget med på råd

- Det er vigtigt, at der i dommen lægges vægt på, at arbejdsgiveren ikke har taget medarbejderen med på råd i arbejdspladsens indretning. Ligesom der også i dommen lægges vægt på, at arbejdsgiveren har pligt til at sikre variation i arbejdet. Vi har jo dokumentation for at ensidigt arbejde ved skærmen giver øget risiko for smerter og skader, siger han.

Allan Petersen forventer, at de næste fire sager ført mod arbejdsgivere på vegne af arbejdsskadede teknikere, vil kunne afsluttes inden udgangen af 2003.

Frederikssund Kommune har fire uger fra dommens afsigelse til at afgøre, om man ønsker at anke Byrettens dom til Landsretten.

Teknisk Landsforbund har en stribe lignende sager om museskade på vej igennem retssystemet. Forbundet frygter et boom af museskader, og at det vil blive en af de nye store folkesygdomme.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Frederikssund Kommune.

Ane Elisabeth Zacharias blev 1. august 1991 ansat ved De Kommunale Værker i Frederikssund Kommune, som varetog opgaver inden for vand-, el- og fjernvarmeforsyning.

Her arbejdede Ane Elisabeth Zacharias i cirka 30 timer om ugen med skærmarbejde.

Hun fik i 1994 så stærke smerter i arm og håndled, at hun i februar 1994 måtte søge læge på grund.

Senere blev smerterne mere og mere udtalte, og Ane Elisabeth Zacharias job hos Frederikssund Kommune sluttede i maj 1995 med at hun blev fyret på grund af sygdom.

Rettede henvendelse

Under sagen i Byretten i Frederiks­sund blev det dokumenteret, at Ane Elisabeth Zacharias flere gange rettede henvendelse til sin arbejds­giver og sikkerheds­repræsentant og klagede over dårlig arbejdsplads­indretning. Her gjorde hun opmærksom på, at hun led af smerter i arm og håndled.

Efter råd fra Bedriftssundhedstjenesten søgte kommunen i både 1992 og i 1994 at forbedre indretningen af teknikerens arbejdsplads uden dog at rådføre sig med hende selv. Samtidig undlod kommunen at sikre den nødvendige variation i Ane Elisabeth Zacharias arbejde.

Efter en samlet vurdering af arbejdspladsens indretning, fandt Retten i Frederikssund det godtgjort, at kommunens tilrettelæggelse af arbejdet - herunder tilsyn og instruktion - også efter datidens normer - har været uforsvarlig.

Ane Elisabeth Zacharias har siden forgæves søgt hjælp hos speciallæger, ligesom hun har søgt og fået afslag på erstatning i Arbejdsskadestyrelsen. Hun er i dag via revalidering uddannet som folkeskolelærer og arbejder som sådan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere