CSC ville starte politisystem på første strejkedag

CSC skulle have leveret Polsag i 2008. Nu har Rigspolitiet bedt om at få systemet udskudt igen.

Cirka 800 politifolk i Midt- og Vestjyllands politikreds skal ikke som planlagt udskifte det oldgamle Polsas-system den 1. juni med et nyt it-system. Systemet Polsag, der ligesom det gamle Polsas er udviklet og skal driftes af CSC, er blevet udskudt nogle uger.

Rigspolitiets har ellers modtaget mange forsikringer fra CSC’s ledelse om, at man sagtens ville kunne gennemføre ibrugtagningen af det nye system, selvom Prosa har varslet storstrejke med start på selvsamme dato, som Polsag skulle i luften.

”Vi har haft en dialog hen over de sidste par måneder med CSC om eventuelle konsekvenser af en eskalation af den verserende konflikt. CSC har informeret løbende om, at de har hentet folk ind og sidemandsoplært dem, således at de kunne overtage driftsopgaverne fra de Prosa-medarbejdere, der eventuelt strejker  den 1. Juni. At Rigspolitiet udskyder ibrugtagningen i Midt- og Vestjylland er ikke et udtryk for mistillid - det er rettidig omhu. Rigspolitiet beder om at få at se, hvorledes CSC's driftsforretning kører videre under en eventuel strejke, inden et nyt og umodent system skal driftsunderstøttes,” lyder det fra programchef Linda Strøm i Rigspolitiet om CSC’s løfte om upåvirket drift.

Fem år under vejs
Hun har det overordnede ansvar for det gigantiske Polsag-projekt, der har været undervejs siden 2006.

I stedet for at trykke på startknappen den 1. juni vil Rigspolitiet vente nogle uger, og så gennemføre en ekstraordinært fremskyndet opdatering – en såkaldt service release. Hvis CSC kan implementere dén, selvom der skulle være storstrejke, så kan virksomheden sikkert også håndtere den ordinære planlagte drift af Polsag, lyder argumentet i Rigspolitiet.

”Det vil give os tryghed for, at vi eksempelvis kan få fejl rettet effektivt i produktion. Rettelser af fejl i et produktionskørende system omfatter aktiviteter i CSC drift. Vi er således ude på at trykprøve processen for ændringer og fejlrettelser igennem den fremrykkede service release,” siger Linda Strøm.

Hvis dén plan lykkes vil Polsag blive taget i brug af Midt- og Vestjyllands politi lidt senere i juni – en nærmere dato er endnu ikke fastsat.

Linda Strøms største frygt er, at en stor og alvorlig fejl i systemet forhindrer politiet i at gøre sit arbejde, men at fejlen ikke kan rettes på grund af konflikt-relaterede driftsproblemer.

Omvendt ville det ifølge programchefen være en stor skuffelse, hvis hele det enorme organisatoriske apparat, der er sat i gang i forbindelse ibrugtagningen af systemet, ikke bliver tændt som planlagt. De 800 betjente har gennemført en uddannelse i systemet for at være klar til at bruge det den 1. juni. 

Bornholmertestet
Udrulningen af Polsag til Midt- og Vestjyllands Politi er det næste skridt efter den allerførste spæde pilotfase, hvor Bornholms 80 mand store og overskuelige politikreds fik lov at afprøve systemet og opdage de første børnesygdomme. Senere i år skal de tre politikredse Syd- og Sønderjylland, Købehavns Vestegn og Nordsjælland i gang med systemet.

CSC fik oprindeligt til opgave at udvikle det nye system tilbage i 2006 – med forventet ibrugtagning to år senere. Leverandøren måtte dog udskyde deadline nogle gange, ligesom prisen på systemet er blevet højere undervejrs. Polsag har ifølge de seneste aktstykker kostet skatteyderne 405 millioner kroner.

Den investering bringer landets politibetjente noget længere ind i it-alderen, end de har været før. Det gamle Polsas-system, som blev udviklet i sidste århundrede, er ifølge Linda Strøm et noget mindre komplekst system og ikke fuldt digitalt.

”Polsas er langt hen ad vejen papirbaseret. Det er kun grund-fakta, der tastes ind i systemet. Øvrige data, for eksempel afhøringsrapporter, printes ud på pair, og systemet indeholder kun en slags meta-data med henvisning til dem”, fortæller hun.

Polsag afløser Polsas på den måde, at nye sager fra en skæringsdato ikke længere kan oprettes i det gamle, men kun i det nye system.
Skulle ibrugtagningen af det nye system gå helt galt, kan Rigspolitiet gennemføre en fallback til Polsas.

Men det gamle system bliver også driftet af CSC. Rammes det ikke også af konflikten?

”Polsas er jo en gammel dame, og det er et meget driftsikkert system. Der har ikke i nyere tid være driftsproblemer, så vidt jeg ved,” lyder det fortrøstningsfuldt fra programchefen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere