Danmark får professor for IT i alting

IT-ildsjælen Morten Kyng er blevet udnævnt som Danmarks første professor i pervasive computing. Softwareselskabet Systematic sponsorerer professoratet på Aarhus Universitet for at accelerere udviklingen inden for især sundheds-IT.

Datalogiprofessor Morten Kyng, 52, år er et levende investeringsobjekt. Hele 4,5 millioner kroner skyder Systematic Software Engineering i hans virke henover de næste fem år.

Pengene går til oprettelse af det første professorat nogensinde her til lands i pervasive computing, populært kaldet "IT i alting".

Fokus bliver på IT og teknologi til sundhedssektoren, som er en stor kunde hos Systematic.

- Vi har længe ønsket at accelerere udviklingen af programmer og teknologier inden for pervasive computing på vores hovedforretningsområder, sikkerhed og sundhed, siger Systematics administrerende direktør, Michael Holm.

Han vurderer, at Morten Kyng er den helt rette mand til at løfte opgaven.

Savner forskerrollen
Selv får Morten Kyng også opfyldt et ønske med professoratet. I de senere år har han befundet sig i lederrollen som direktør for Center for IT-forskning og for IT-Vest.

Nu glæder han sig til at komme ind i forskerrollen igen.

- Det er gået op for mig, at jeg egentlig har savnet selv at lave forskningsprojekter, efter at have arbejdet med at hjælpe virksomheder og forskere med at realisere projekter. Nu kan jeg for alvor kan gå i gang med at skabe forskningsprojekter med en passende lang horisont, siger Morten Kyng til Computerworld Online.

Morten Kyngs forskning i området skal foregå på Datalogisk Institut på Aarhus Universitet, og han skal fortsat lede Center for Pervasive Computing i Århus' IT-by på Katrinebjerg.

Men den dygtige netværker har bestemt ikke tænkt sig at støve til inden for universitetets mure.

Systematic får han automatisk et tæt samarbejde med, da virksomheden naturligvis vil være interesserede i at få "valuta for pengene". Men også andre virksomheder, forskere, brugere og institutioner vil Morten Kyng opsøge. SCS Scandihealth har han allerede en aftale med.

Professor Morten Kyng og Systematics administrerende direktør Michael Holm
Foto: Systematic

- Den største udfordring er at udvikle noget, der både er nyttigt og forståeligt for folk. Vi ser lige lovlig mange ting
for eksempel på nettet, hvor brugeren mister kontrollen, siger Morten Kyng.

Hurtigere igang med private penge

At hans professorat finansieres af en privat virksomhed, ser Morten Kyng ingen problemer i.

- Universiteteterne er lidt langsomme til at flytte sig. Ude i erhvervslivet er man lidt hurtigere til at se mulighederne. Det betyder, at de sidste fire professorater i eksperimentiel datalogi er blevet sponsoreret eksternt, fortæller Morten Kyng.

Udover professoratet investerer Systematic yderligere tre millioner kroner over de kommende fem år i en række ph.d stipendier og igangsættelse af forskellige forskningsprojekter.

Relevant link

Systematic beskriver professoratet nærmere på sit websted

Vil du vide mere om virus?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere