CRNs 2009 Quiz:: Et år i finanskrisens tegn

Comwir, Zepto og Amitech var blandt ofrene i året. der gik, mens Datacon, Atea og Actebis var blandt dem, der slog positivt ud. Her er svarene på de spørgsmål CRN stillede til 2009.

Gennem de seneste par år har jeg i januar måned stillet syv spørgsmål til det kommende år, og svaret på de syv fra året før. Igen har spørgsmålene vist sig at være forbavsende aktuelle, om end nogle af svarene er forstemmende.

1. Datacon har været i offensiven 2008. Men er det gået for stærkt? Eller kan direktør Jan Misser holde tempoet?

Selv om Datacon holdt et pænt tempo i 2009 og er blevet større, så har finanskrisen også sat sine spor. Datacon har dog klaret sig pænt. Selv har direktør Jan Misser udtrykt, at det er ERP-forreningen, som har holdt hjulene i gang. I lyset af, hvor svært konkurrenterne har haft det i 2009, er det svært at argumentere for, at Datacon har tabt skridt i 2009. Svaret må være, at Jan Misser har kunnet holde tempo.

2. Med en omsætning over fire milliarder er Actebis suverænt i førertrøjen blandt distributørerne. Og måske mest sårbar overfor en krise. Kan Torben Qvist holde momentum?

Actebis har selvfølgelig mærket krisen som alle andre. Men i skrivende stund tyder alt på, at Actebis dygtigt har formået at manøvrere i de oprørte vande. Et tydeligt eksempel er Actebis suveræne sejr i Image-undersøgelsen i december. Actebis formåede at styrke sin placering, som den bedst bedømte distributør. Men det er nok trækket med at købe Ingram Micro ud af det danske marked, der tydeligst viser, at Actebis kunne holde momentum i 2009.

3. Vil de danske producenter Amitech og Zepto klare skærene og komme uskadt
gennem året?

Nej. tydeligere kan svaret vel ikke være. Trist men sandt. Både Amitech og Zepto er bukket under for finanskrisen. Dog med den finte, at Amitech er blevet genoplivet – som brand. Rosenmeier har købet navnet ud af producentens konkursbo.
Zepto er derimod en død sild. Frost-brødrenes forsøg på at skabe et pc-brand slog fejl – end ikke rigmanden Karsten Ree kunne med sine mange millioner puste liv i eventyret. Hvordan Amitech-brandet så vil klare sig må fremtiden vise.

4. Vil vi se flere lukninger blandt onlineforhandlere?

Med Multimedia World, som den mest spektakulære lukning blev 2009 også et trist år for diversiteten blandt danske online it-forhandlere. Ikke fordi lukningerne nødvendigvis er dårlige for branchen. Nogle af de onlinebutikker, der lukkede i 2009, var blandt dem, der har givet branchen en blakket ry. Baggrunden for MultimediaWorlds lukning var en momsgæld på 40 millioner kroner. Oparbejdet ved at købe varer i udlandet uden at betale moms.

5. Vil krisen få HP til at rense ud blandt sine forhandlere og distributører?

Tjah bom. Helt konkret har HP ikke iværksat en udrensning blandt sine partnere. til gengæld har computer-giganten lavet sin partnerorganisation helt om. En omstrukturereing, der nok også kommer til at slå igennem blandt partnerne inden længe. Hvorvidt det betyder færre eller flere partnere må tiden vise.

6. Er navneskiftet til Atea varsel om, at Topnordic går ned i et lavere gear?

Nej. Snarere tværtimod. Selvom Atea også har mærket krisen, er Ateas position på det danske marked styrker. Med konkurrenter som Comwir og i2i ude af billedet, står Atea stærkere og mægtigere end nogensinde

7. Vil CBC-kæden, Comwir og gruppen af C5 Servicepartnere overleve 2009?

CBC-kæden er kommet gennem 2009 uden de store skrammer. Og det er ikke overraskende. CBC har vist sig at være meget levedygtig, og netop i krisetider, synes CBC-konstruktionen at være meget sej og vise gode evner for at manøvrere, selv om det ligger tungt med salget. Helt uden skrammer kom C5 Servicepartnerne ikke gennem 2009. I oktober måtte de andre partnere i C5-samarbejdet chokeret konstatere, at Customize-it var gået konkurs. Dermed røg antallet af partnere igen ned på fem efter at kredsen i juni måned blev udvidet med Systemconnect.

Comwir holdt til gengæld ikke. Døden indtraf i marts måned og fik under overskriften ”Et forudsigeligt dødsfald« følgende kommentar med i CRNs leder: »Det vil være uærligt at hævde, at Comwirs død kommer uventet. Efterhånden som millionerne er blevet postet i selskabet, er det blevet mere og mere tydeligt, at det kun gik en vej.«

Bestyrelsesformanden Flemming Lindeløv sagde farvel til millionsatsningen med følgende citat:

»Vi har ikke sat firmaet i stor gæld, så jeg regner med, at vi kommer pænt igennem konkursen, hvor det er meget begrænset, hvor meget kreditorerne taber.«

Læs også CRNs spørgsmål til 2010.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere