Artikel top billede

(Foto: Lou Dematteis)

Derfor vil touch snige sig ind i virksomhederne

Vil Microsoft få held med sine planer om at udbrede touch over alt? ComON har spurgt førende danske udviklere med fingrene på både pulsen og pad'en.

Smartphones og iPads har gjort touch-græsenfladen til mange menneskers foretrukne måde at tilgå digitale medier på. Men giver det egentlig Microsoft meget bedre chancer for at udbrede Windows 8 og touch-interfacet Metro til hele it-verdenen, når den næste generation som forventet kommer på markedet en gang næste år?

ComON har talt med en række forskellige danske udviklere, om deres forventninger til det paradigme-skift i it-verdenen, som Microsoft har bebudet.

En af dem, der tror på forandringernes vinde, er Martin Larsen, der er senior solution architect i Microsoft-afdelingen i NNIT.
Han var selv blandt tilhørerne på sidste måneds Build-konference og kom hjem med en af de tablet-pc'er med Windows 8, som Microsoft udleverede på konferencen. Og selvom han erkender, at det lyder lidt pudsigt, at styre en stor virksomhed med apps, så mener han, at tabletterne nok vil finde vej ind i virksomheden.

Touch overalt

"Man kan spørge, hvorfor kunder som f.eks. Novo Nordisk nogensinde skulle få brug for at lave tablet apps.  Men på en eller anden mærkværdig måde ender det altid med, at brugerne får gang i dem. Det er noget med, at det man gør derhjemme, det man er vant til, og så er det rart at kunne det samme på jobbet. Efterhånden er der nogle ting, som man så småt begynder at løse på den touch-enabled facon. Mon ikke der kommer et tidspunkt, hvor det bliver ganske almindeligt at bruge touch over det hele? Måske vil der være nogle ting, man bare foretrækker at have i et touch-interface, og så ting, man bestemt ikke gider gøre på den måde," siger Martin Larsen.

Han tror altså ikke, at hverken mus eller tastatur er på vej på pension:

Gladere brugere

"Når vi snakker virksomhedsmæssigt, så har man jo brug for det der tastatur - og musen er sådan set også noget hurtigere at arbejde med, end det er at sidde og skulle pege på touch-ikoner, der er mere grovkornede. Men til simple ting, man skal foretage sig, - man har jo den der genkendelsens glæde, og det bliver lidt mere jordnært. Det har en tendens til at gøre brugerne gladere, at de kan ting med fingeren, og de kan nemmere forstå det. Derfor tror jeg sagtens, at det kan have sin relevans," siger NNIT-arkitekten.

Martin Larsen blev temmelig begejstret over de muligheder i Windows 8, som han så demonstreret på BUILD konferencen:

"Det bliver jo nok ikke det første, virksomhederne kaster sig over.  Men det er super interessant.  Og et af de steder, vi sagtens kunne bevæge os hen, er Metro-looket. Det er interaktivt: Widgets med de seneste fem relevante ting. Man kan få updates, og der vises de sidste fem mails eller hvad der lige er sket på aktiemarkedet, eller på nyheds-sistes. Jeg tror egentlig at det, det handler om, er en sammensmeltning af det hele - lidt som vi har set det på smartphones, hvor vi helst vil bruge en app, hvor man kan udføre en funktion lidt mere flydende og elegant, end man ville kunne i for eksempel et web-interface," siger Martin Larsen.

Kampen mod Apple

Men kan Windows 8 tage kampen op med Apple?

"Hvis jeg nu skulle gætte lidt, så kommer der nok også en Windows Phone 8, som vil være fuldstændig integreret i det her univers og med de samme apps, som man kan køre i Windows 8. Og Metro apps vil nok være en en-til-en portering, der vil fungere fuldstændig ens på mobiltelefon og på desktop. På den måde kan det blive et super værktøj fremadrettet, for så kan du have dine applikationer begge steder på én gang. Det er jo virkeligt noget, mange godt kan lide," mener NNITs Martin Larsen.

NNITs danske Microsoft-afdeling beskæftiger cirka 150 mand i Danmark, mens omkring 80 arbejder for afdelingen på Filippinerne.

Også på andre områder end virksomheds-software er der interesse for Windows 8. Blandt de mindre udviklingshuse, der har specialiseret sig i apps til smartphones, er der dog lidt mere mere blandede forventninger til Windows 8 Metro.

Huge Lawn Software i Ålborg, der har fem ansatte og udvikler apps for virksomheder som Vestas, Mærsk og DR, holder blandt dem, der holder sig til iOS - i hvert fald ind til videre.

Kun iOS til apps

Da ComON sprøger direktøren i Huge Lawn, Uffe Koch, om han kunne finde på at kaste sig over Windows 8 som ny platform, lyder svaret afvisende, men på jysk:

"Altså når de har solgt et par håndfulde millioner telefoner, og der er er en konkret forretning, så måske ja. Men indtil da venter vi og ser," siger han.

Huge Lawn udvikler udelukkende til iOS i dag, og selvom Android er på vej frem er der ingen planer om at kaste sig over dette marked.

"Vi er da godt klar over, at Android har en stor brugerskare, og der er så småt er ved at komme gang i Apps salget, men det er er ikke meget, man kan få ud af det.  Vi laver løsninger til firmaer, og her er Android dog lidt mere interessant.

Men Microsoft vil jo promovere Windows 8 på både desktoppen og i en touch version på tabletpc'er - det må da give en vis gennemslagskraft?

"Ja, men jeg har også arbejdet med mobile UIs i mange år, og der ER altså stor forskel på at bruge en mus og på at bruge en finger.  En mus kan bruges til millimeterarbejde, mens en finger i sig selv let kan optage 88x88 pixels. Derudover befinder mobilenheden sig i en anden kontekst:  Den tages med udenfor i sollys og udsættes for konstante rystelser, fordi man holder den hånden - en desktop står statisk i et kontor med fine lysforhold. Jeg er ikke Apple-religiøs, men ind til videre holder vi altså fast i iOS her hos os," siger direktøren for Huge Lawn.
 
Hos spiludvikleren Press Play er der mere interesse for Microsofts fremtidsvisioner - faktisk meget mere.
Press Play er kendt for successpillet Max & The Magic Marker. Spillet blev oprindeligt lanceret til Wii, men er siden med stor succes porteret til Windows, iOS og Windows Phone 7.

Microsoft støtter spiludvikling

Netop WP7-platformen er blevet valgt for efterfølgeren til Max, det nyligt lancerede spil Tentacles.

Stifter og direktør i Press Play, Rune Dittmer, siger til ComON, at firmaet helt sikkert vil lave Tentacles til Windows 8-platformen.

Baggrunden er, at Press Play har en partnerskabsaftale med Microsoft, som indebærer, at Microsoft som spildistributør er med til at finansiere udviklingen.  Rune Dittmer ønsker ikke at fortælle nærmere om de præcise detaljer i aftalen, men siger, at Microsoft finansierer en substantiel del af udviklingsomkostningerne, nemlig over 50 procent.

I dag udgør Microsofts forskellige platforme cirka en tredjedel af arbejdet i Press Play, men den andel kommer til at stige i fremtiden, siger Rune Dittmer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere