Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

"Tusindvis af sites vil være blokeret om et år"

Dansk juraprofessor advarer mod statens blokering af internettet. Næste område kan blive prostitution.

En hærskare af embedsmænd i funktion, der overvåger, om der foregår noget forbudt på internettet, og straks får gennemført blokering af hjemmesider, som man mener kan være skadelige for borgerne.

Sådan lyder fremtidsscenariet for danske internetbrugere, og skræmmebilledet kan blive virkelighed, hvis den nuværende udvikling får lov at fortsætte. Det mener juraprofessor Søren Friis Hansen ved CBS.

Til januar får Spillemyndigheden med en ny lov bemyndigelse til at bede teleselskaberne blokere for sites uden for EU, der tilbyder spil uden at betale afgift til den danske stat.

I forvejen har Lægemiddelstyren ved en anden lov fået bemyndigelse til at kræve sider, der sælger ulovlig medicin, blokeret.

"Det er en glidebane, når staten i stigende grad blokerer for borgernes adgang til bestemte hjemmesider," siger Søren Friis Hansen til ComON.

I tv-programmet "Deadline" i går aftes fortalte Lægemiddelstyrelsen, at man sammen med en række andre lande har været med til at lukke 13.000 hjemmesider under en aktions-uge for nylig. Der er flere blokeringer undervejs, sagde sektionsleder Kim Helleberg Madsen fra styrelsen.

Den første danske sag med et krav til teleselskaberne om at blokere for en internetsider med ulovlig medicin blev afgjort i Københavns byret så sent som i sidste måned. Her fik teleselskaberne påbud om at gennemføre en DNS-blokering af sitet www.24Hdiet.com.

"Nu hører vi, at der er tusindvis af hjemmesider, der skal blokeres. Hvis man udvider antallet af områder, hvor der sker blokeringer, så kan man hurtigt regne sig frem til, at den frie adgang til internettet vil være en saga om blot år, for så vil der sidde statslige myndigheder og overvåge nettet. Det plejer man at gøre i Kina, men det skal vi åbenbart også i Danmark," siger Søren Friis Hansen.

Han advarer mod, at grundlovens forbud mod censur kan blive overtrådt. Så længe internetudbyderne har mulighed for at tage et påbud om blokering til domstolene, er der dog endnu ikke tale om censur - isoleret set.

"I det oprindelige udkast til spilleloven var der indsat en bestemmelse om, at man kunne straffe internetudbyderne for at formidle adgang til ulovlige sites. Den bestemmelse blev taget ud af samme grund, nemlig at det var problematisk i forhold til censuren. Man lagde ansvaret for lovbruddet over på internetudbyderne. Nu kan de vælge ikke at gøre det, og der er mulighed for en retslig prøvelse. Derfor kan man ikke sige, at systemet isoleret set er på kant med grundloven. Men min pointe er, at vi efterhånden oplever, at der bliver flere og flere områder, hvor man kan lave blokeringer, og antallet af blokerede hjemmesider bliver større og større, så kan man spørge, om ikke vi nærmer os en tilstand, som minder meget om forholdene i Kina og Syrien," siger juraprofessoren til ComON.

Han tror, at der hurtigt kan komme nye områder, hvor myndighederne får blokeringsmulighed:

"Den nye regering har jo ytret ønske om at få prostitution forbudt. Så vil det jo være nærligggende at indføre blokering af internetsidder med prostiution".

Så skal et statsligt kontor jo overvåge nettet for at fange de forbudte sider?

"He he. Ja det kommer der nok en del røre om," siger Søren Friis Hansen.

Loven om blokering af spilsites træder i kraft den 1. januar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere