Artikel top billede

Sådan vil USA ramme netpirater: Ny lov får 3 strikes til at ligne vand

Rettighedshavere skal kunne lukke enhver internetside, der blot krænker deres copyright en enkelt gang, siger nyt lovforslag.

Med filmindustriens traditionelt store indflydelse i USA er det måske ikke så underligt, at amerikanske lovgivere tager piratkopiering på nettet meget seriøst. Men et nyt forslag fra den republikanske side i Repræsentanternes Hus har fået mange til at måbe over, hvor langt landets lovgivere tilsyneladende er villige til at gå.

Loven "Stop Online Piracy Act" vil, hvis den bliver vedtaget, give Hollywood og andre rettighedshavere næsten uindskrænket magt til at lukke for hjemmesider, hvor bare den mindste copyrightkrænkelse har fundet sted. Omvendt får de ramte sites ingen muligheder for at forsvare sig.

Ifølge det amerikanske Computerworld har lovforslaget skabt en bølge af advarsler fra tech-industrien. Her frygter mange, at den nye lov vil virke som en bombe under internettet i USA, fordi den giver enorm magt til både big business og gemene copyright trolls (der i afpresnings-øjemed starter tvivlsomme sager om copyrightkrænkelser).

Ifølge lovforslaget skal rettighedshavere kunne bede internetudbydere og søgemaskine-selskaber om at spærre for amerikanske borgeres adgang til ethvert site, som ifølge myndighederne har medvirket til offentliggørelse af copyrightbeskyttet materiale.

Internetudbyderne vil få fem dage til at udføre blokeringen, og hvis de ikke følger trop, åbner de sig for erstatningskrav fra rettighedshaverne.

Et andet element i lovforslaget giver rettighedshaverne lov til at kræve stop for alle betalinger gennem betalingsformidlere som Mastercard og Paypal samt annonce-netværk til et site, der har bragt copyrightbeskyttet materiale.

Dommer tæskede datter for piratkopiering

Lovens fremtid i det amerikanske system er på nuværende tidspunkt uvis. Samtidigt med at den debatteres i Repræsentanternes Hus, er en anden kontroversiel anti-piratlov på vej gennem Senatet, nemlig Protect IP Act, der skal blokere for amerikanernes adgang til udenlandske sites, der bringer copyright-krænkende indhold.

Debatten om de nye antipirat-love kan blive påvirket af en ny sag, som har erobret overskrifterne i flere medier.

Sagen handler om dommer William Adams fra Texas, der har tæsket sin handicappede datter, fordi hun hentede piratkopierede film og programmer på internettet.

Datteren, der lider af spatisk lammelse, optog sin fars afstraffelse med en skjult kamera, - og uploadede derpå filmen på YouTube.

De stærke billeder af Texas-dommeren, der gennemtæver sin teeange-datter med sit bælte, er blevet til en viral video, som ind til videre er set af over to millioner mennesker.

Selve den brutale afstraffelse fandt sted for flere år siden, men er først blevet offentliggjort nu.

Hvorvidt Texas-dommerens helt særlige og brutale variant af "3-strikes and you'r out"-metoden havde den ønskede virkning på datterens pirat-tendenser, melder historien ikke noget om.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere