Kampen om guld
Priserne på edb-udstyr rasler ned, og man får derfor intet ud af at sælge den gamle pc, når man anskaffer en nyere model. Den gamle bliver derfor typisk udnævnt til ekstra maskine og forsynet med et netkort, og så har man etableret et netværk.
Når der skal investeres i ny printer, er det derfor naturligt, at den er forberedt til at indgå i det lille netværk. Til disse behov har vi haft fem laserprintere på besøg i vores testcenter.
Vores krav til producenterne var, at printerne enten blev leveret med netkort eller var fremtidssikrede ved, at det var muligt at opgradere på et senere tidspunkt. Desuden skulle de holde sig inden for en prisramme på maksimalt 6.500 kroner.
Kampen om guld
Kampen om de første placeringer var meget hård, men Xerox løb med æren en hårsbredde foran Lexmark. Lexmark-maskinen er den mest fleksible og har den bedste software. Økonomisk ligger de to maskiner side om side, når det handler om sideprisen pr. ark. Xerox-printeren var en anelse hurtigere, men den afgørende forskel på de to maskiner var indkøbsprisen. Her er Xerox cirka 1.000 kroner billigere.
Bedst i test
Xerox DocuPrint 1210 bliver Bedst i Test, fordi prisen er i orden både på indkøb og udskrifter, og fordi der er mulighed for at udbygge den i takt med, at behovene stiger.
Godt køb
Vi valgte Epsons maskine som bedste køb. Den er ikke testens billigste, men til gengæld får man en printer, der er klar til netværket. Kvaliteten er fin, og der er gode udvidelsesmuligheder, hvis behovene vokser.
Fyldig omtale af hvert produkt, inklusive baggrunden for karaktergivningen, finder man i PC World nr. 19/2000.
Læs hele artiklen i PC World nr. 19/2000.
Hvad skal man vælge
Hvad skal man vælge
Når man skal til at investere i en ny udskriftsenhed, skal man på forhånd gøre sig klart hvilken type udskriftsjob, man skal have udført. Skal printeren benyttes som enkeltstående enhed, eller skal den deles med andre over et netværk? I så fald, hvor mange brugere er der tale om, og vil dette antal blive større i fremtiden? Det er vigtigt, at man tager højde for disse faktorer for at undgå, at printeren bliver en flaskehals i det daglige kontorarbejde. Der findes printere til alle opgaver, men de er specialiseret, og man skal derfor vælge sin printer i den rigtige kategori.
En tommelfingerregel
Som en tommelfingerregel kan man sige, at indkøbsprisen på en laserprinter bør udgøre rundt regnet halvdelen af de totale omkostninger i en treårsperiode. Køber man en blækprinter, skal man regne med, at selve anskaffelsesprisen udgør en betydelig mindre del af de totale omkostninger. Når regnestykket gøres op, vil de høje priser på blækpatroner og på specialpapir dog fylde meget på budgettet.
Sådan testede vi
Sådan testede vi
Vi har testet på en Pentium II 300 MHz med 128 MB RAM og Windows 98 som operativsystem. Testsiderne blev udskrevet fra Microsoft Office 2000, Word, Excel og PowerPoint samt CorelDRAW.
Vi har opereret med fem forskellige testkategorier, der vægter forskelligt i den samlede bedømmelse. Ydermere er kategorierne opdelt i underkategorier, der vægter ens. Det samlede vurderingsgrundlag ser sådan ud:
Hastighed/kvalitet (vægt 20 procent)
Herunder findes to underkategorier, der vægter med 50 procent hver.
Software (vægt 15 procent)
Herunder er to underkategorier, der vægter med 50 procent hver.
Omkostninger (vægt 25 procent)
Prisen for at udskrive en side ved brug af den mindste tonerkassette til den enkelte printer og med en dækningsgrad på fem procent.
Pris (vægt 20 procent)
Rå indkøbspris.
Udvidelsesmuligheder (vægt 20 procent)
Herunder findes fire underkategorier, der vægter 25 procent hver.
Fyldig omtale af hvert produkt, inklusive baggrunden for karaktergivningen, finder man i PC World nr. 19/2000.